Deze bavarois maakte ik op een zondagmiddag toen ik een pakje slagroom over had. De rest van de ingrediënten had ik al in huis dus ik kon meteen aan de slag. Zo hadden we onverwacht een overheerlijk toetje die dag.
Luchtig toetje
Tegenwoordig wordt bavarois vaak gemaakt zonder eieren. Zelf zweer ik bij de eieren. Die maken de bavarois juist luchtig en speciaal. Bovendien zijn eieren van goede afkomst heel gezond.
Zelf gebruik ik eieren van de kippen van m’n vader. Koop je je eieren in de winkel, dan raad ik je aan om voor dit toetje zeker biologische eieren te gebruiken. Dan weet je dat de kippen buiten hebben mogen scharrelen en bovendien biologisch voer hebben gehad. Een kip die gezond leeft, legt ook gezondere eieren.
Zoet met een klein zuurtje
Ik gebruikte groene stevia om de bavarois wat te zoeten en een eetlepel rauwe honing door de frambozen. Doordat ik ook limoensap door de frambozen deed, blijft de frambozenlaag toch een klein zuurtje houden. Dat vind ik ook goed passen bij frambozen.
Deze combinatie van de zoete luchtige bavarois met de wat zurige frambozentopping: zálig!
Frambozenbavarois
Ingrediënten
- Voor de frambozenbavarois:
4 blaadjes gelatine
300 g frambozen (en/of braambozen); mag bevroren
sap van 1/2 limoen
4 eidooiers (liefst van biologische eieren)
1/2 tl groene stevia
1 el vanilleextract
250 ml slagroom
4 eiwitten
- Voor de frambozenlaag
3 blaadjes gelatine
250 g frambozen (en/of braambozen); mag bevroren
sap van limoen, naar smaak
Optioneel: 1 el rauwe honing
Stappen
- Voor de frambozenbavarois:
- Week 4 blaadjes gelatine in een bakje water. Doe de blaadjes 1 voor 1 in het bakje en zorg dat ze onder staan. Laat minimaal 10 minuten staan.
- Breng 300 g frambozen met het limoensap in een pannetje zachtjes aan de kook en laat dit even pruttelen. Haal van het vuur. Giet het sap af door een zeef.
- Klop de eidooiers met de groene stevia een aantal minuten tot de eidooiers romig en lichter van kleur zijn geworden. Doe 5 el frambozensap samen met de vanilleextract bij het eidooiermengsel. Bewaar de rest van het frambozensap voor stap 10.
- Zet de kom boven op een pan met heet water die je op het fornuis warm houdt. Het water mag niet gaan koken. Klop het eidooiermengsel boven de hete pan. Door de hitte wordt het mengsel warm en kunnen de eidooiers wat gaan binden. Blijf een aantal minuten kloppen.
- Knijp dan de blaadjes gelatine goed uit en klop ze één voor één door het eidooier-mengsel. Ze lossen op door de warmte.
Laat de kom op een koude plaats wat afkoelen en roer af en toe door. De bedoeling is dat het wat lobbig wordt. Voeg dan de goed uitgelekte en afgekoelde frambozen van stap 2 toe. - Klop ondertussen de slagroom stijf. Klop de slagroom door het lobbige eidooier-mengsel met frambozen.
- Klop in een schone kom en met schone gardes de eiwitten stijf met een snufje zeezout.
Schep de stijfgeklopte eiwitten op het eidooier-framboos-slagroommengsel en schep het voorzichtig om met een spatel. - Doe de bavarois in mooie glaasjes of kommetjes. Laat opstijven in de koelkast.
- Voor de frambozenlaag
- Week nu 3 blaadjes gelatine in het bakje water.
- Breng 300 g frambozen met het limoensap in een pannetje zachtjes aan de kook en laat dit even pruttelen. Haal van het vuur en meng met het limoensap, de honing en de rest van het sap (van stap 3).
- Knijp dan de blaadjes gelatine goed uit en voeg ze één voor één toe aan het pannetje. Roer goed door tot ze opgelost zijn.
- Zet de frambozen op een koele plek tot ze voldoende afgekoeld zijn, maar nog wel enigszins vloeibaar.
- Verdeel de afgekoelde frambozen over de bavarois. Laat verder opstijven in de koelkast. Smakelijk!
Notities
- Voor circa 6 – 8 porties.
- Ik gebruikte een combinatie van frambozen en braambozen uit de diepvries.
- RMR2.0: Rauwe honing staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Slagroom staat op de oranje lijst A en is in beperkte mate toegestaan in deze fase. Meer hierover lees je onder het recept.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 2 en 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Als je de rauwe honing weglaat of vervangt door groene stevia past dit recept ook bij fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Als je de aanpassing maakt zoals beschreven voor fase 2 én je je houdt aan de beperkingen van de oranje lijst A dan past dit recept ook bij fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0. Je mag in die fase per dag maximaal 60 ml volle zachte zuivel. Die hoeveelheid zit in ongeveer 1/4 deel van dit recept.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.