Mooi hè, zon kleurrijk bordje? Dat geeft meteen een lentegevoel. Net als de vogeltjes die buiten fluiten en de tuin die weer klaar is voor een nieuw groeiseizoen.
Lente in de tuin
Gisteren was m’n wekelijkse moestuindag. Er moesten veel plantjes de grond in. Die had m’n moeder binnen opgekweekt. Inmiddels waren ze zo groot dat ze eigenlijk de volle grond in moesten. Daar krijgen ze dan de ruimte om zich optimaal verder te ontwikkelen.
Het is altijd een beetje een gok wanneer je dat het beste kunt doen. Vaak wachten we tot na de IJsheiligen. Tot half mei dus. Dan wordt het risico op nachtvorst erg klein. Maar voor de komende week is er geen nachtvorst voorspeld. We besloten om alvast aan de slag te gaan. Gisteren kregen daarom de tomaten, paprika’s, tomatillo’s, chayotes, yacons, peterselie en maggikruid al hun plekje in de tuin.
Het was er ideaal weer voor. Het was droog, maar de grond was nog vochtig. Het was warm, maar niet te zonnig. Teveel zon kan deze nog kwetsbare plantjes namelijk schaden. Eenmaal gewend aan het buiten staan, gedijen de meeste planten juist weer heel goed in de zon.
Vrolijk van de zon
De zon is ook goed voor onszelf. Goed voor onze gezondheid en goed voor ons humeur. Meer over de gezondheidsvoordelen van de zon, lees je in een wat oudere maar nog steeds actuale blog van me: Laat zonnebrand en zonnebril maar in de la!
Zelf word ik echt vrolijk van de zon. Ik probeer zoveel mogelijk buiten te zijn. Als het even kan, eet ik dan ook buiten. Lekker in het zonnetje. Zelfs als het nog niet heel warm is. Met een vest aan en met m’n gezicht in de zon, geniet ik dan van elke hap.
Vrolijk van je eten
Op een bewolkte dag als vandaag zullen we ons goede humeur ergens anders vandaan moeten halen. Zelf ga ik zo meteen lekker hardlopen. Daar word ik ook blij van.
Ook eten kan ons blij maken. Onderstaande salade deed dat voor mij. Ik werd al vrolijk toen ik de bordjes aan het klaarmaken was. De kleuren spatten ervan af!
Ik werd nog vrolijker toen we ze gingen eten. Al die verschillende smaken en texturen: heerlijk… Elke hap geeft weer een nieuwe smaakbeleving. Daar kan ik dan zo van genieten.
Wat mij betreft een geweldige lentetopper voor zonnige en minder zonnige dagen. Geniet ervan!
Kleurrijke lentesalade met halloumi
Ingrediënten
- Salade-ingrediënten:
Gemengde sla (ik gebruikte veldsla en rucola uit eigen tuin)
3 rijpe avocado’s
1/2 rijpe mango
1 kleine rode ui
1 kleine gele puntpaprika (of 1/2 grote)
1 kleine rode puntpaprika (of 1/2 grote)
1/3 komkommer
1 gerookte kipfilet
gedroogde tomaatjes
gemengde noten (zelf geroosterd)
gemengde zaden (zelf geroosterd)
225 g halloumi
- Dressing:
2 el citroensap (of vervang door verse sinaasappelsap)
1 – 1 1/2 el olijfolie (of naar smaak; de standaard vinaigrettedressing verhouding is 3 delen olie of 1 deel azijn of citroensap)
1 el rauwe bloemenhoning
1 tl mosterd
1/2 tl verse oregano (of vervang door 1/4 tl gedroogd)
verse peper en Himilayazout
Stappen
- Bereid de salade voor:
- Leg een bedje van sla op een bord.
- Halveer en ontpit de avocado’s. Haal de schil eraf en snijd ze in dunne plakjes.
- Schil de mango en snijd deze van de pit. Snijd in dunne plakjes.
- Maak de ui en paprika’s schoon en snijd ze in dunne ringen.
- Snijd de komkommer en de gerookte kipfilet in dunne plakjes.
- Verdeel alles over de borden en strooi er ook wat noten en zaden over.
- Maak de dressing:
- Klop de ingrediënten van de dressing door elkaar. Verdeel de dressing over de borden.
- Afmaken:
- Snijd de halloumi in dikke plakken en bak deze in een koekenpan met wat kokosvet mooi goudbruin en gaar. Snijd de plakken tenslotte in repen en serveer bij de salade. Smakelijk!
Notities
- Ik maakte 9 kleine bordjes die we aten als een voorgerechtje. Je kunt er ook 4-5 grotere salades van maken.
- RMR2.0: Rauwe honing staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Mango staat op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Noten en zachte zuivel (halloumi) staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2 en 3: Laat de honing weg of vervang door groene stevia. Pas in dit geval de verhouding tussen olijfolie en citroensap aan naar de standaard vinaigrette-dressing verhouding zodat het niet te zuur wordt. Laat de mango en noten weg. Vervang halloumi door harde geitenkaas. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 2 en 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Hi Cora, mooie site en heel mooie recepten. Mag ik een vraag stellen: ik ben op zoek naar een recept voor eiwitrepen om zelf te maken. Voor onderweg – of als een dag niet thuis.
De repen uit de winkel zijn vaak niet lekker, met enorm veel ingrediënten vind ik deze te ‘chemisch’.
Veel recepten op internet te vinden – vaak met ingrediënten die ik liever niet wil, zoals pinda – zoetstoffen – gedroogd fruit etc.
Ik ben benieuwd of jij idee hebt voor eiwitrepen voor onderweg.
Met hartelijke groet,
Thea Legeland
Hallo Thea, dank je wel voor je compliment. Leuk om te horen. Aan een recept voor eiwitrepen kan ik je helaas niet helpen. Die eet ik zelf nooit en heb ik daarom ook nog nooit proberen te maken. Groetjes, Cora