Op de valreep naar wat hopelijk toch echt lenteweer wordt, wil ik dit recept nog met je delen. Want misschien heb jij ook nog wel zo’n laatste pompoen op voorraad liggen. Die nu toch echt eens op ‘moet’.
Deze heerlijke en gevulde soep is geweldig voor de winter. Maar hij is zo goed ideaal voor een lentedag. Bijvoorbeeld als maaltijdsoep. Lekker vullend en lekker makkelijk. Of je eet een kleinere portie en daarna nog een lekkere salade, bijvoorbeeld.
Met een zonnige quiche
Zelf aten we deze soep ook als hoofdmaaltijd. Met als bijgerecht een stuk heerlijke zonnebloempittenquiche. Een heerlijk gerecht waar David en ik warme herinneringen aan hebben. We aten het voor het eerst op een koolhydraatarm weekendje in Frankrijk.
Met goedkeuring van kok Luc plaatste ik het recept alweer vele jaren geleden op mijn website. Als eerste recept!
Er zit alles in
Deze soep mag met recht een maaltijdsoep genoemd worden. De volle, zachte basis is gemaakt van gepureerde pompoen en gezeefde tomaten. Met allerlei smaakmakers uiteraard.
De vulling bestaat uit nog een extra lading groenten en een smaakvolle krokant gebakken vleesvulling. Zo heb je alles wat je nodig hebt in één pan. Super makkelijk en super smakelijk. Je eet tot je verzadigd bent en voilà, klaar ben je.
De zonnebloempittenquiche kun je dan ook gerust weglaten. Maar zeg nou zelf: waarom zou je…?
Ideaal voor tomatensoepliefhebbers
Deze soep is ook ideaal voor mensen die eigenlijk meer van tomatensoep dan van pompoensoep houden. Onze dochter is zo iemand. Ze was nooit echt een fan van pompoensoep. Toch aten we ‘m regelmatig en gelukkig vond er wel enige gewenning plaats.
Maar met deze soep had ik echt de goede snaar te pakken. Met de gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden is íe ook echt anders van smaak dan een ‘gewone’ pompoensoep. Haar commentaar was dan ook: ‘Zo vind ik pompoensoep serieus wel lekker!’.
Later maakte ik de soep nog eens met een pot gepureerde pompoen en een blikje tomatenpuree. De rest van het gezin wist niet van de pompoen en hebben er niets van geproefd. Ze dachten dat ze tomatensoep aten. Ook prima, toch?!
Italiaanse pompoen-tomatensoep
Ingrediënten
- Voor de soepbasis:
circa 1000-1100 g pompoen
Italiaanse kruiden (tijm, salie, rozemarijn, marjolein); liefst vers
1 laurierblad
150 ml water
250 ml gezeefde tomaten
1 1/2 – 2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
1 tl Italiaanse blend voor pasta (van Verstegen)
1 tl Vadouvan kruiden (van Jonnie Boer, Euroma)
optioneel: 1 klein blikje tomatenpuree (voor extra tomatensmaak)
- Voor de groentenvulling:
2 tenen knoflook
circa 10 g verse gember
1/2 rode peper, of naar smaak
1 grote ui of 2 kleine
circa 750 g soepgroenten; schoongemaakt gewogen (ik gebruikte wortel, pastinaak paprika, bleekselderij, prei, courgette, yacon, chayote)
kokosvet, om te bakken
- Voor de gehaktvulling:
Tip: gebruik meer gehaktvulling als je de soep eet zonder de zonnebloempittenquice
200 g gehakt (half-om-half of rundergehakt)
circa 2/3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
1 tl Italiaanse blend voor pasta (van Verstegen)
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
1 tl gedroogde basilicum
1/2 – 1 tl harissa, naar smaak
1/4 tl gedroogde munt
optioneel: 1/2 tl gedroogd knolselderij- of selderijblad, of 1 tl vers
- Voor de zonnebloempittenquiche:
Zie recept Zonnige quiche
Stappen
- Voor de soepbasis:
- Was de pompoen. Schillen is niet nodig. Snijd de pompoen in stukken.
- Bind de verse kruiden bij elkaar met keukentouw.
- Breng de pompoen samen met de Italiaanse kruiden, het laurierblad en het water aan de kook. Laat zo’n 5-10 minuten zachtjes koken en schep regelmatig om. Je kunt de soep nu goed geïsoleerd wegzetten en zo gaar laten worden; bijvoorbeeld in een oude slaapzak. Of laat ‘m zachtjes gaarkoken.
Ga ondertussen verder met de groentenvulling. - Haal het kruidenpakketje en het laurierblad uit de soep zodra de pompoen gaar is. Pureer de soep met een staafmixer tot deze glad en zalvig is.
Voeg de kruiden en het laurierblad weer toe. - Voeg de gezeefde tomaten toe.
- Voeg de groentenvulling en de gehaktvulling toe, zodra deze klaar zijn.
- Proef en breng op smaak.
Voeg optioneel een blikje tomatenpuree toe als je een intensere tomatensmaak wilt. Ook kun je extra water toevoegen als je de soep te dik vindt. - Voor de groentenbasis:
- Maak de knoflook, gember, rode peper en ui schoon. Hak de knoflook, gember en peper fijn en snipper de ui.
- Maak de rest van de groenten schoon en snijd ze in stukjes.
- Smelt kokosvet in een pan en fruit hierin de ui met de knoflook, gember en rode peper. Voeg dan steeds één soort groenten toe en roerbak deze enkele minuten mee. Begin met de groenten die het langste nodig hebben om gaar te worden. Ga zo door tot alle groenten beetgaar zijn.
- Doe de groentenvulling bij de gepureerde soepbasis (zie stap 6).
- Voor de gehaktvulling:
- Meng alle ingrediënten van de gehaktvulling. Smelt wat kokosvet in een (braad)pan en bak hierin het gehakt op hoog vuur. Laat de onderkant mooi donkerbruin worden en draai dan om.
Laat opnieuw goudbruin worden en gebruik dan een houten spatel om het vlees in grove stukken te ‘snijden’. Bak deze grove stukken mooi goudbruin en gaar. - Doe ook de gehaktvulling bij de gepureerde soepbasis (zie stap 6).
Notities
- Voor circa 2.5 liter soep. Zelf maakte ik vier keer deze hoeveelheid, want ik had een pompoen die op moest. Wat we over hadden vroor ik in. Op de foto’s zie je dus die grotere hoeveelheden.
- Eerder dit jaar maakte ik potten gepureerde pompoen in, omdat ik op dat moment teveel had. Zo’n pot pompoenpuree is ideaal voor zo’n Italiaanse pompoen-tomatensoep. Met wat soepgroenten, Italiaanse smaakmakers (zie recept hierboven) en een blikje tomatenpuree is deze bijna niet te onderscheiden van een heerlijke zelfgemaakte tomatensoep. En de soep is juist heerlijk fluweelachtig/zalvig van structuur vanwege die pompoenpuree! Ideaal als je huisgenoten hebt die niet (zo) van pompoen houden.
- RMR2.0: Alle ingrediënten van de soep staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.