In de afgelopen weken bakte ik allerlei lekkers. Alvast voor onze Paasbrunch.

Daarvoor wilde ik ook appelkruimelcakejes maken. Voor inspiratie zocht ik op mijn website. Wat bleek? Er stond nog helemaal geen cakerecept op.

Amandel- en kokosmeel

Met dit recept voor kleine cakejes komt daar nu verandering in. Ik gebruikte een mengsel van amandelmeel met wat kokosmeel. Dat laatste maar een beetje. Voor de smaak en de structuur maar zonder dat het te droog wordt.

Samen met wat appeltjes en de kruimels die ik eerder maakte voor de appel-bosbessen crumble werd het een heerlijk smakelijk cakeje. Op dat ene ‘proefmodel’ na heb ik ze, samen met de andere baksels in de vriezer bewaard. En vandaag gaan we er heerlijk van smullen.

Fijne Paasdagen!

Appel-kaneel-kruimel cakejes

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de appellaag:
  • 2 kleine appels, bijv. Jonagold (circa 250 g)

  • 1 tl kaneel

  • 2 tl verse citroenrasp of 1 tl gedroogde

  • Voor de kruimellaag:
  • 50 g amandelmeel

  • 20 g kokosmeel

  • 1/2 tl kaneel

  • snufje zeezout

  • 1/2 tl vanilleextract

  • 60 g roomboter

  • 1/2 ei

  • walnoten, in stukjes gehakt

  • Voor het cakebeslag (droge ingrediënten):
  • 150 g amandelmeel

  • 15 g kokosmeel (= 2 el)

  • 2 tl bakpoeder

  • 1 1/2 tl gemalen gedroogde groene stevia

  • snufje zeezout

  • Voor het cakebeslag (natte ingrediënten):
  • 60 g roomboter, op kamertemperatuur

  • 5 eieren

  • 125 g Griekse yoghurt

  • 1 el vanilleextract

Stappen

  • Maak de appeltjes
  • Was de appels en snijd er het klokhuis uit. Snijd de appels in kleine stukjes. Meng met de kaneel en citroenrasp.
  • Maak de kruimellaag
  • Meng het amandelmeel met het kokosmeel, kaneel en zeezout. Roer er het vanille-extract doorheen.
  • Smelt de roomboter op laag vuur. Roer de gesmolten roomboter door het meelmengsel tot zich grove kruimels vormen.
  • Laat de kruimels in de koelkast goed afkoelen. Klop daarna het ei los en roer het (halve) ei, samen met de walnoten door de kruimels.
  • Maak het cakebeslag
  • Meng dan in een kom de droge ingrediënten van het cakebeslag.
  • Mix in een andere kom de roomboter zacht en romig. Klop er dan één voor één de eieren door en tenslotte de Griekse yoghurt en het vanilleextract.
  • Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten.
  • Schep het beslag in kleine cakevormpjes en verdeel er de appeltjes en de kruimels over. Druk de kruimels een beetje aan.
  • Bak de cakejes circa 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius of totdat ze goudbruin en gaar zijn. Eventueel de laatste 5 minuten de temperatuur verlagen naar 150 graden Celsius.
  • Laat de cakejes op een rooster afkoelen.

Notities

  • Voor circa 12 cakejes.
  • RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Griekse yoghurt staat als zachte volle zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.