Ik ben bezig om een beetje schoon schip te maken op de blog. Meestal heb ik wel een aantal blogs waar ik aan bezig ben of ben geweest maar die ik nog niet gedeeld heb. Dat laatste kan zijn uit tijdgebrek. Of om te voorkomen dat ik teveel berichten plaats in te korte tijd. Of teveel van dezelfde soort. Immers: overdaad schaadt.

Variatie

Op drie fermentatierecepten achter elkaar zitten de meeste mensen niet te wachten. Toen ik in de zomer drie nieuwe mengsels uitgeprobeerd had, heb ik daarom alleen de zomerse zuurkool gedeeld. Waardoor de gefermenteerde radijsjes en de courgette nog in de wacht staan, zeg maar. Vandaar dat ik tijdens de ‘schoon-schip-dagen’ met het recept van gefermenteerde courgette kom. Misschien een idee voor de laatste courgettes in de tuin?

Warme omstandigheden

Het fermenteren verliep die keer wat anders dan normaal. Vanwege de hittegolf in Nederland was onze kamertemperatuur opgelopen tot zo’n 25 en later zelfs 28 graden. Het fermentatieproces verliep daardoor sneller.

Ik had vanwege het felle zonlicht een theedoek over de potten gelegd. Ook heb ik al na 4 dagen alle groenten geproefd. Ze waren toen al zo zuur dat ik ze normaal gesproken in de kelder zou zetten. Maar ook daar was het nu warm. Bovendien gingen we met vakantie. De kelder durfde ik dus niet aan en daarom heb ik alle potten al na 4 dagen naar de koelkast verhuisd.

Gefermenteerde courgette

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • 1 kleine rode ui

  • 700 g courgette

  • gemalen peper

  • 4 afgestreken tl Keltisch zeezout

  • verse kruiden (ik gebruikte citroentijm, rozemarijn, salie en laurier)

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon. Snijd de knoflook in plakjes. Snipper de ui en snijd de courgette in juliennereepjes.
  • Strooi er wat verse peper over en het zeezout. Schep de groenten goed om en laat ze minimaal een half uurtje rusten.
  • Schep dan de groenten met aanhangend vocht en de verse kruiden in een gesteriliseerde glazen (weck)pot. Verzwaar de groenten met een gesteriliseerde steen of een kleiner glazen potje wat in je grote pot past.
  • Vul de pot indien nodig af met 3% pekelwater. Dit kun je maken door 3 gram Keltisch zeezout per 100 ml water op te lossen in kokend water. Laat het goed afkoelen voordat je het bij de pot giet.
  • Volg verder het basisrecept voor gefermenteerde groenten.

Notities

  • Courgettes laten makkelijk vocht los. Verder zijn het zachte groenten. Ik heb ze daarom niet samen met het zeezout gemasseerd, maar ze gewoon een tijdje met het zout laten staan.
  • Fermenteren werkt vaak het beste bij wat hardere groentensoorten. Denk aan bijvoorbeeld kool en wortel. Met zachtere groenten is het altijd een beetje uitproberen. De courgettes zijn goed door de test gekomen. Ze werden gelukkig niet papperig of slijmerig. Verwacht uiteraard ook niet de knapperige beet van gefermenteerde kool, maar dat lijkt me duidelijk.
  • RMR2.0: Gefermenteerde groenten staan bij de Real Meal Revolutie op de groene lijst onder het kopje ‘Voeding voor onze darmflora’. Daarbij geldt het volgende advies: “We raden aan om vanaf fase 2 ‘herstel’ iedere dag tenminste 1 portie hieruit te kiezen.”. Maak dus vooral een gewoonte van het gebruik van gefermenteerde producten. Zelf gebruik ik dagelijks zelfgemaakte melkkefir. En op de dagen dat ik thuis lunch, begin ik altijd met een bakje gefermenteerde groenten. Meer over de vele gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groenten lees je in de blog ‘Probiotica, prebiotica en postbiotica‘.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond eten

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.