Bij het feestje laatst aten we niet alleen de heerlijke tosti’s van oopsie broodjes maar ook kleine gevulde kippedij-hapjes. Met spek. Ik vergat er een foto van te maken. Maar we hadden nog een bakje kippendij over, waar ik de dag erna een grotere versie van maakte. De foto’s in deze blog zijn daarvan.
Zowel het kleine borrelhapje als de iets grotere versie bij het avondeten vielen enorm in de smaak. Ze zijn lekker romig door de vulling, de kip is mals en het spek lekker krokant en zoutig.
De borrelhapjes hadden we geprobeerd te bakken in de oven, maar dat vond ik geen succes. Ondanks een paar keer omdraaien, werd het spek niet echt krokant. Ik was bang dat de kip te droog zou worden, dus hebben we ze alsnog snel krokant gebakken in de pan. Toen waren ze heerlijk. De volgende keer gaan ze dus meteen de pan in.
Gevulde kipdijfilets of kipdij-borrelhapjes
Gevulde kipdijfilets:
- 4 kipdijfilets
- peper en Himalayazout
- (kip)kruiden naar keuze, bijv. gerookt paprikapoeder, kurkuma, chilipoeder
- roomkaas, mozzarella en/of zachte geitenkaas
- pesto
- plakken kaas
- mosterd
- 1 1/2 pakje à 100 g omwikkelspek
- kokosvet om te bakken
- eventueel 1 ui, gesnipperd
Snijd de kipdijfilets doormidden. Probeer het zo te doen dat elk stuk ongeveer even groot is. Van te dikke stukken nog wat af snijden en ’bundelen’ tot een nieuwe. Kruid de kip aan beide zijden. Schep op elk stuk wat roomkaas/mozzarella/zachte geitenkaas en ongeveer een theelepel pesto. Smeer het wat uit. Leg nog een plakje kaas erop (en naar wens
nog een plak aan de onderkant).
Omwikkel met het wikkelspek en bak in kokosvet, eventueel samen met de ui.
Borrelhapje:
- ±750 g kipdijfilet (±8 stuks)
- peper en Himalayazout
- (kip)kruiden naar keuze, bijv. gerookt paprikapoeder, kurkuma, chilipoeder
- roomkaas, mozzarella en/of zachte geitenkaas
- pesto
- plakken kaas
- mosterd
- 2 pakjes omwikkelspek (=dunner gesneden en lange plakken)
- kokosvet om te bakken
Snijd de kipdijfilet in kleine reepjes. Kruid de reepjes met peper,
Himalayazout en eventueel andere kruiden naar keuze.
Leg op elk kipreepje een beetje pesto, kruidenroomkaas en/of wat kaas. Smeer sommige plakken kaas met mosterd in. Snijd de lange plakken omwikkelspek in 3 stukken. Omwikkel elk kipreepje met stukje spek. Het moet net passen en hoeft niet te overlappen. Leg de naad naar beneden. Leg de kipreepjes tot gebruik met bakpapier tussen 2 lagen in de koelkast.
Bak de stukjes in een braadpan mooi bruin en krokant.
Hier vind je het recept om te printen: Gevulde kipdijfilets of kipdij-borrelhapjes