Ook voor deze gevulde zoete aardappel kwam m’n inspiratie van een receptkaart van een buurtsuper. Eén uit een ander dorp deze keer. Een heel ‘verantwoord’ recept waarin de vetten zoveel mogelijk vermeden waren.
Maar ‘light’ en ‘mager’ zijn niet meer aan mij besteed. Vet wel. Veel verschillende groenten, ook. Ik maakte er dus mijn eigen kleurrijke en vet gezonde variant van. Het resultaat was voor herhaling vatbaar. Echt heel lekker, dat zachte omhulsel van geroosterde zoete aardappel met het gehakt-groenten-kaasmengsel met spekjes!
Ook lekker als ovenschotel
Ik vulde zelf ook een paar chayotes. Wat ik niet in de zoete aardappels en chayotes geschept kreeg, deed ik los in een ovenschaal. Ook met wat spekjes en geraspte kaas erover. Lekker om bij de gevulde aardappelen te eten. Of de dag erna, gewoon zo of met een gemengde salade.
Aanpassingen als je wilt afvallen

Zoete aardappelen staan op de oranje lijst A. Als je wilt afvallen (fase 3 van de Real Meal Revolutie), dan mag je er slechts een halve handvol van. Je zou deze schotel voor je tafelgenoten kunnen maken en de vulling (zonder de druiven) voor jezelf gebruiken om een courgette of paprika te vullen. Dan heb je enkel een beetje zoete aardappel in de vulling zitten. Die hoeveelheid past waarschijnlijk wel in die halve hand.
Druiven staan op de oranje lijst B en zijn zowel in fase 2 als in fase 3 niet toegestaan. Deze kun je eenvoudig weg laten. Pas als je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, kun je ook weer dingen van de de oranje lijst B gaan gebruiken.
Gevulde zoete aardappel
- Voor de zoete aardappels:
- 4 zoete aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- verse peper en Himalayazout
- Voor de groentenvulling:
- 175 g yacon (deze halve yacon had ik over van een ander gerecht; kan ik dit recept ook vervangen worden door een extra ui)
- kokosvet
- 2 t knoflook
- 1 kleine ui
- 1/2 kleine chaote (of courgette)
- 1/2 rode paprika
- 1/2 gele paprika
- 1 prei
- 125 g champignons
- verse kruiden (tijm, rozemarijn, dragon, salie)
- verse peper en Keltisch zeezout
- 1/4 – 1/2 tl harissa, naar smaak
- Voor spekjes en gehakt:
- 150 g spekjes
- 500 g gehakt
- verse peper en 1 tl Keltisch zeezout
- 1/4 – 1/2 tl harissa, naar smaak
- Verder:
- 200 g oude kaas
- Optioneel: druiven
- geraspte kaas, om te bestrooien
Gevulde zoete aardappel
- Voor de zoete aardappels: Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden. Leg de helften op een bakplaat die bekleed is met een bakvel.
- Snijd met een mes inkepingen in iedere zoete aardappelhelft. Steek het mes vanaf het snijvlak naar de onderkant en maak dan ‘strepen’. Snijd daarbij niet door de schil. Ik maakte er een ruitpatroon van. Op die manier wordt de zoete aardappel beter gaar.
- Verdeel 2 eetlepels olijfolie over de snijvlakken van de zoete aardappels. Strooi er verse peper en Himalayazout over.
- Zet ze in een voorverwarmde oven op 200 graden en laat ze in 20-25 minuten gaar worden. Zet dan de temperatuur laag en laat ze in de oven staan, tot je klaar bent met de vulling.
- Voor de groentenvulling: schil ondertussen de yacon. Snijd ‘m in kleine blokjes. Verhit wat kokosvet in de pan en smoor de yacon. Dit zorgt dat de yacon niet gaat verkleuren. Zet eventueel de pan even van de hittebron.
- Maak de rest van de groenten schoon. Hak de knoflook en snipper de ui. Snijd de chayote en paprika in blokjes, de prei in ringetjes en de champignons in stukjes.
- Doe de knoflook en ui bij de yacon in de pan en smoor een tijdje mee.
- Voeg dan achtereenvolgens de chayote, paprika, prei en champignons toe. Laat tussendoor steeds even smoren. Breng op smaak met de verse kruiden, verse peper, Keltisch zeezout en harissa.
- Voor spekjes en gehakt: Schep het groentenmengsel uit de pan of gebruik een andere pan om de spekjes uit te bakken. Schep ook die uit de pan. Schep ook een deel van het bakvet uit de pan om een andere keer te gebruiken.
- Doe het gehakt in de pan met het zout, de peper en harissa. Bak het gehakt rul.
- Doe het groentenmengsel terug bij het vlees. Proef en breng eventueel verder op smaak met extra zout, peper of harissa. Haal van de hittebron.
- Haal de zoete aardappels uit de oven en hol ze uit, bijvoorbeeld met een meloenboor. Meng deze zoete aardappelpulp met het vlees-groentenmengsel.
- Verder: Snijd de kaas in blokjes. Meng met het vlees-groentenmengsel.
- Optioneel: Halveer de druiven en meng deze ook met de rest.
- Vul de uitgeholde zoete aardappels met het vlees-groentenmengsel. Verdeel er de uitgebakken spekjes over en bestrooi met geraspte kaas.
- Bak de gevulde zoete aardappels nog ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of totdat ze goed warm zijn en een mooi goudbruin korstje hebben.