Af en toe overkomt het me. Dan ben ik bezig met een gerecht waarvan ik het recept op m’n blog wil zetten en vergeet ik een foto van het eindresultaat te nemen.

Jammer maar helaas

Jammer is dat. Want meestal heb ik dan tussendoor wel alles afgemeten en gewogen en de stappen tijdens het koken gefotografeerd en opgeschreven. Dat kost best wel wat extra tijd. Als ik geen haast heb vind ik dat niet zo erg. Maar als ik dan die laatste foto vergeet baal ik wel een beetje. Ook al zijn mijn foto’s verre van professioneel; een foto van het eindresultaat hoort er toch wel bij.

Maar deze keer niet dus. Bij deze kabeljauw was het weer eens raak. Ik maakte deze voor een etentje toen onze dochter jarig was. Zelf wilde ze een lekkerbekje in bierbeslag. Recht uit de winkel. Niets culinairs dus, maar zij vindt het lekker.

Voor de andere gasten maakte ik kabeljauw met tomaten-kruidenkorst. Toen die eenmaal uit de oven kwam, zijn we meteen gaan eten. Ik ben die foto glad vergeten.

Verantwoorde wilde vis

Inspiratie voor dit recept komt van ‘vroeger’. Van een recept van pangasiusfilet met een kruidenkorst. Dat aten we voordat ik anders ging eten. Ik heb het sindsdien aangepast aan onze leefstijl. Eén van die aanpassingen is de keuze van de vis.

Het oorspronkelijke recept is zoals gezegd met pangasiusfilet. Maar pangasius is kweekvis. En hoewel vis van zichzelf gezond is om te eten, is het een grote vraag of dat ook geldt voor kweekvis.

Omega 3 versus omega 6

Wilde vis bevat vooral omega-3 vetten. Vanwege de voeding die kweekvis krijgt, bevat deze voornamelijk omega-6 vetten. Net zoals plantaardige olie als zonnebloemolie en raapzaadolie. Omega-6 vetten zijn ontstekingsbevorderend. Met name omdat bij een standaard Westers dieet de balans tussen omega-3 en omega-6 vetten helemaal scheef zit.

Uit onderzoeken blijkt steeds vaker dat dit net zo schadelijk is als het overmatige gebruik van suiker; misschien zelfs erger. Suiker en plantaardige olie probeer ik daarom te vermijden. En kweekvis dus ook. Overigens is pangasiusfilet ook om andere redenen geen aanrader.

Als alternatief zou je aan wilde zalm kunnen denken. Dat is namelijk een vette vis. Veel omega-3 vetten dus. Ik heb zelf nooit zalm gebruikt voor dit recept. Ergens heb ik het gevoel dat het beter past bij witvis. Daarom koos ik voor kabeljauw. Nu is verse wilde kabeljauw (met MSC keurmerk voor verantwoorde vangst) heel erg duur. In mijn begrippen bijna onbetaalbaar. Voor zalm geldt hetzelfde.

Gelukkig is kabeljauw uit de vriezer veel betaalbaarder. Deze vis wordt zo snel mogelijk na de vangst ingevroren en is dus juist heel vers. Je moet het wel volgens de aanwijzingen op de verpakking laten ontdooien. Dat kost tijd. Hou daar dus rekening mee.

Gezond, simpel en lekker

Dit gerecht is niet alleen heel gezond, maar ook eenvoudig te maken. Je mengt alle ingrediënten voor de korst en smeert het over de ontdooide filets. Nog wat kaas erover en de oven doet de rest. Door het tomaat-kruidenmengsel blijft de filet lekker mals in de oven. De Parmezaanse kaas zorgt voor een knapperig korstje. Een hele lekkere combinatie.

Dus, ondanks het ontbreken van dé foto, hier toch het recept. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik.

Kabeljauw met tomaten-kruidenkorst

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de vis:
  • 5 stuks kabeljauw (circa 550 gram; uit vriezer Msc keurmerk voor verantwoorde vangst van wilde vis)

  • verse peper en Himalayazout

  • optioneel: Zaanse mosterd

  • Voor de kruidenkorst:
  • 1 sjalotje

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 handjevol gedroogde tomaten (25 g)

  • 2 el basilicum, gedroogd

  • 2 tl oregano, gedroogd

  • 1 el pesto

  • 1 blikje tomatenpuree (140 g)

  • 2 el olijfolie

  • 1 el kokosmeel

  • verse peper en Himalayazout

  • Voor de topping:
  • 100 g Parmezaanse kaas

Stappen

  • Voor de vis:
  • Ontdooi de kabeljauw zoals aangegeven op de verpakking en dep de filets droog.
  • Bestrooi beide zijden met peper en een beetje Himalayazout.
  • Optioneel: Besmeer één zijde met een likje mosterd (naar smaak) en leg de kabeljauw filets met die zijde op een bakvel.
  • Voor de kruidenkorst:
  • Maak het sjalotje en de knoflook schoon. Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn.
  • Meng nu alle ingrediënten van de kruidenkorst. Breng op smaak met peper en Himalayazout.
  • Verdeel het mengsel over de visfilets.
  • Afwerken:
  • Verdeel de Parmezaanse kaas over de kruidenlaag.
  • Bak de kabeljauwfilets in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in circa 15 minuten gaar, of volg de aanwijzingen op de verpakking.
    Zet ‘m dan eventueel nog even onder de grill voor een extra krokant korstje. Hou ze dan wel goed in de gaten!

Notities

  • Tip: Ontdooi de vis volgens aanwijzingen op de verpakking. Vaak moet je aanhangend ijs eerst met koud water eraf spoelen. Daarna moet je ze verder laten ontdooien in de koelkast. Leg de filets daarbij niet op elkaar. Dan ontdooit de ene veel sneller dan de andere. Dit ontdooien duurt een tijdje. Zorg dus dat je ze op tijd in de koelkast legt.
  • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en  4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Hoi Cora, lijkt me heerlijk! Ik ga het snel een keertje proberen. Nog even een vraag: eet je hierbij nog iets van puree of zo of is dit echt voldoende als maaltijd? Groetjes en nog een fijne zondag, Hanny Gijsel

    • Hallo Hanny,
      Dank je!

      Wij aten er gepofte zoete aardappel met een romige vulling en bloemkool bij. Was een heerlijke combinatie en een waar feestmaal, zoals de bedoeling was.
      Groetjes, Cora

  2. Dankjewel voor je snelle antwoord Cora. Wat een super idee is dat. Dát ga ik proberen. Vanmiddag al meteen kabeljauw gekocht😀
    Alleen heb ik geen airfryer. Ik ga het dus in de oven doen maar is de temperatuur dan hoger dan in de airfryer? Dat het langer duurt zag ik al in je beschrijving staan.
    Groetjes , Hanny

    • Hoi Hanny,
      Deze kabeljauw heb ik zelf ook in de oven gemaakt. Er waren er teveel voor de Airfryer.
      Dus de aanwijzingen uit het recept kan je aanhouden:
      ‘Bak de kabeljauwfilets in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in circa 15 minuten gaar, of volg de aanwijzingen op de verpakking.’
      En eventueel kun je zeer nog even onder de grill voor een extra krokant korstje.
      Ik hoop dat je de kabeljauw ook zo lekker zult vinden!
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.