Van melkkefir kun je geen echte yoghurt maken. Melkkefir bevat andere bacteriën dan yoghurt. Veel meer verschillende overigens. De meeste soorten yoghurt uit de winkel bevatten niet eens echte bacteriën. Die worden gemaakt door melk aan te zuren in plaats van yoghurtbacteriën te gebruiken. Een hele goede yoghurt bevat nog altijd maar een paar verschillende soorten bacteriën.
In zelfgemaakte melkkefir zitten ruim twintig verschillende soort bacteriën. En daarnaast nog een tiental goede gisten. Meer daarover kun je lezen in: De gezondheidsvoordelen van kefir. En zelf kefir maken is ook nog een super makkelijk! Je hoeft de melk niet eens te verwarmen.
De ene keer dik, de andere keer dun
Maar goed, mijn punt was dat kefir geen yoghurt is. In de stricte zin van het woord. Want het kan er wel heel erg op lijken. Qua structuur en ook qua smaak. Soms is de melkkefir van zichzelf al zo dik dat het een hele dikke drinkyoghurt is. Die je bijna met een lepeltje zou eten.
Mijn ervaring is wel dat de dikte van de melkkefir heel erg wisselend is. Het is een natuurlijk proces en dat is afhankelijk van allerlei factoren. Zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid vetten in de melk. Maar ook de omgevingstemperatuur. Wanneer het weer omslaat kan de melkkefir zomaar ineens waterig van substantie zijn. Terwijl je de dag ervoor nog een heerlijk dikke en romige kefir had gemaakt.
Laten uitlekken dan maar…?
Sommige mensen laten de kefir in een kaasdoek uitlekken om een nog dikkere yoghurtachtige drank te krijgen. Zelf heb ik dat nooit gedaan, want ik zou niet goed weten wat ik dan met het uitlekvocht zou doen. Weggooien zou zonde zijn. Het uitlekvocht bestaat namelijk voor een groot deel uit wei. Het is de gele doorzichtige vloeistof die zich in een pot gefermenteerde melkkefir scheidt van de rest van de melk. Je ziet het op de foto hierboven. Het is volgens mij juíst het vocht wat de goede bacteriën bevat. De reden dat ik dat denk is omdat je wei kunt gebruiken als starter bij het fermenteren van groenten. Daar moeten dus wel de goede bacteriën in zitten.
Het weggooien van de wei vind ik dus geen goed plan. Je zou zomaar eens een groot deel van de gezondheidsvoordelen van de melkkefir door het putje kunnen gooien. Eeuwig zonde!
Liever pitten erin!
Maar er is een andere oplossing als je graag dikke melkkefir wilt: pitjes erdoor doen en wachten.
Ik kwam op dit idee toen ik aan chiazaadpudding dacht. Die maak je door chiazaad in kokosmelk op te lossen en dit een nacht of zo te laten staan. Het chiazaad bindt de vloeistof en dan krijg je een dikke pudding. Ook lijnzaad heeft een bindende werking. Ik gebruikte daarom het zaden- en pittenmengsel dat wij vaak in de Griekse yoghurt doen. Het resultaat: een heerlijke kefiryoghurt gevuld met zaadjes en pitten.
Het is voor mij de perfecte vervanging van die Griekse yoghurt. Veel gezonder ook. Want ook in veel soorten Griekse yoghurt zitten helemaal geen yoghurtculturen meer. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst. Als ze toegevoegd zijn, dan staan ze er geheid op. Zo niet, dan kun je het dus gerust vergeten. Dan is het niet eens echte yoghurt. Zo worden we weer eens in de luren gelegd door de voedingsindustrie!
Kefiryoghurt met zaden en pitten
Ingrediënten
een beker zelfgemaakte melkkefir
paar eetlepels chiazaad, lijnzaad en andere zaden en pitten naar smaak (ik gebruik onze zelf gemengde omega-mix)
Stappen
- Meng de zaden en pitten door de melkkefir. Zet de beker in de koelkast.
Zelf zet ik ‘m er ’s avonds in en eet het de volgende avond. De zaden hebben de melkkefir dan gebonden tot een hele dikke substantie. De zaden hebben dan nog wel een lekkere beet. - Garneer eventueel met wat extra zaden en pitten.
En dan: geniet! Zo gezond was je toetje nog nooit…
Notities
- RMR2.0: Melkkefir staat bij de Real Meal Revolutie2.0 op de groene lijst en dan nog onder het kopje ‘Voeding voor onze darmflora’ waarvan aangeraden wordt om er dagelijks minimaal 1 van te kiezen. Héél gezond dus. Ook zaden en pitten staan op de groene lijst. Je mag hiervan dus genieten tijdens elke fase van de Real Meal Revolutie2.0. Je mag er zelfs onbeperkt van genieten, mits je voldoende afwisseling hebt in je eetpatroon én je eet tot je verzadigd bent. Niet overeten dus, maar ook zeker niet te weinig eten.
- RMR2.0 fasen: Zoals je hierboven kunt lezen, past dit recept bij alle fasen van de Real Meal Revolutie2.0.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie2.0 lees je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Is de melk kefir van de bio boer niet een goed alternatief ! wordt gemaakt van Rauwe melk. Zelf met kefir korrels aan de gang is helaas voor mij geen optie.
O jawel hoor. Dat klinkt fantastisch. Ik neem aan dat ze het daar zeker wel van kefirkorrels maken. Rauwe melk is geweldig. Daar zitten nog allei natuurlijke bacteriën in. Zeker als de koeien meestal buiten staan. Want dan heb je ook nog eens de gezonde vetten.
Geniet ervan!!