Vorige week tijdens de hittegolf aten wij vooral salades. Goed gevulde salades met rauwe en gegrilde groenten. En wat vlees of eieren erin. Na zo’n weekje krijg ik dan altijd weer zin in soep. En op een druilerige dag als deze mag dat wat mij betreft best een stevigere soep zijn. Die kun je dan ook heel goed als maaltijdsoep eten.

Deze soep is als een Marokkaanse versie van een Hongaarse goulashsoep. Met tomaten, paprika’s en goulashvlees. Maar óók met kikkererwten, linzen en heerlijke Oosterse kruiden. Vorig jaar kreeg m’n zoon een zak harira in zijn kerstpakket. Dat was een vegetarische versie. Later zag ik zo’n Marokkaanse harira ook voorbij komen in een kookmagazine.

We aten deze soep een tijd geleden. Ook na zo’n warme periode. Toen het even kouder werd greep ik m’n kans. Ik maakte een versie met rundsvlees. Dat was een schot in de roos, want wij houden van stoofvlees én van goed gevulde soepen. Een heerlijke aanvulling op onze soepverzameling.

Marokkaanse harira met rundsvlees

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Peulvruchten weken en koken:
  • circa 90 gram gedroogde linzen of 180 g geweekte en gekookte linzen (zonder vocht gewogen)

  • circa 100 g gedroogde kikkererwten of 180 g geweekte en gekookte kikkererwten (zonder vocht gewogen)

  • Voor het stoofvlees:
  • 750 g riblappen

  • kokosvet of bijv. spekvet

  • 1 tl elk van komijnzaad en gerookte paprikapoeder

  • 1/2 tl elk van cayennepeper, gemberpoeder en kaneel

  • 1 1/2 tl appelciderazijn

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout

  • 1-2 laurierblaadjes

  • warm water

  • Verder:
  • 2 teentjes knoflook en stukje verse gember

  • 2 middelgrote uien

  • 2 wortels

  • 3 stengels bleekselderij

  • 2 kleine paprika’s

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 1/2 el gedroogde sinaasappelrasp

  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)

  • 1/2 l kippen(botten)bouillon

  • Optioneel kruidenyoghurt voor erbij (aanrader!):
  • Griekse yoghurt

  • knoflook (geperst)

  • verse munt en peterselie, fijngehakt

  • Himalayazout, verse peper, en eventueel vers gemalen komijn-, koriander- en mosterdpoeder.

Stappen

  • Gedroogde peulvruchten weken (minimaal avond van te voren) en koken
  • Week en kook de peulvruchten zoals in deze blog beschreven staat: Zelf peulvruchten weken en koken maakt het verschil!.
  • Begin op tijd (!) met het stoofvlees (kan ook 1 of meerdere dagen van te voren):
  • Laat de riblappen op kamertemperatuur komen. Snijd ze dan in blokjes. Smelt wat vet in een liefst gietijzeren pan en braad hierin de blokjes vlees mooi goudbruin.
  • Voeg op het laatst de kruiden en specerijen toe en bak nog heel even mee. Doe dan de appelciderazijn, het Keltische zeezout en de laurierblaadjes erbij. Vul aan met warm water, tot het vlees net onder staat.
  • Breng de pan zachtjes aan de kook en laat het vlees dan zachtjes pruttelend, gaar worden.

    Of gebruik mijn energie-vriendelijke ‘oude-slaapzak-methode’: zet de pan, goed geisoleerd in een oude slaapzak, dekbed of een hooikist weg. Breng tussendoor het vlees nog een keer zachtjes terug aan de kook en zet de pan dan weer goed geïsoleerd weg. Een slowcooker gebruiker kan natuurlijk ook.
  • Maak ondertussen de rest van de soep:
  • Maak knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in stukjes.
  • Smelt wat kokosvet in een grote soeppan. Roerbak hierin achtereenvolgens de uien met de knoflook en gember, wortel, bleekselderij en paprika’s. Roerbak steeds een aantal minuten voordat je de volgende soort groente toevoegt, zodat ze op het eind allemaal tegelijk gaar zijn.
  • Voeg het blikje tomatenpuree door de groenten en laat het nog even meebakken. Voeg daarna de sinaasappelrasp, de in stukken gesneden gepelde tomaten en de kippenbouillon toe.
  • Doe de gare linzen en kikkererwten bij de soep. Voeg tenslotte het gare stoofvlees met het vocht bij de soep. Laat de soep aan de kook komen. Maak de soep eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Kruidenyoghurt:
  • Meng de Griekse yoghurt met de geperste knoflook en fijngesneden verse kruiden. Maak op smaak met het Himalayazout en de genoemde kruiden.
  • Serveer de soep met de kruidenyoghurt en eventueel wat ringetjes lente-ui.

Notities

  • Ik maakte een grote pan soep. Het recept is aangepast voor 3 liter soep. Je kunt deze soep prima invriezen.
  • Deze soep is niet geschikt voor fase 3 ‘Transformatie’ van de Real Meal Revolutie 2.0. Peulvruchten staan op de oranje lijst B en bevatten teveel koolhydraten voor deze fase, waarin je volle aandacht uitgaat naar optimale vetverbranding. De soep past wel prima bij fase 1, 2 en 4. Meer over deze vet gezonde leefstijl lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.