Ik heb iets met stoofschotels. Altijd al gehad. Hachee met aardappelpuree en rode kool was vroeger al één van mijn lievelingsgerechten. Tegenwoordig vind ik het ook leuk om nieuwe stoofschotels te proberen. Nog geen twee weken geleden maakte David er trouwens ook nog één. Een Indiase curry-stoof met de prachtige naam Vindaloo. Heerlijk!

Normaal gesproken zou het dan wel weer even duren voordat we opnieuw stoofvlees maken. Je moet er tenslotte wel even de tijd voor nemen. Maar ik had er gewoon weer zin in en heb ik die tijd dus genomen. Ik maak dan wel meteen een flinke pan. Deze keer koos ik voor een Mexicaanse variant.

Het resultaat was weer erg lekker. Deze mag dus bij de stoofrecepten-verzameling!

Mexicaanse runderstoofpot met groenten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Stoofvlees:
  • circa 1 kg runderriblappen

  • kokosvet

  • 2 el rode wijnazijn

  • optioneel: verse stevige kruiden (ik gebruikte laurierblad, tijm, rozemarijn, salie en maggikruid)

  • 2 el Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 750 g verse tomaten (met veel smaak); of vervang door tomaten op sap (uit blik of pak)

  • Kruidenpasta:
  • 10 g verse gember

  • 4 teentjes knoflook

  • 1 – 2 kleine pepertjes, of naar smaak

  • 1 ui

  • gebruik je favoriete Mexicaanse kruiden(mix); of de kruiden hieronder die ik gebruikte:

  • 1/2 el elk van komijnzaad, mosterdzaad en korianderzaad

  • 1 1/2 el elk van gerookte paprika en milde paprika

  • 1 el oregano

  • 1/2 el elk van uipoeder en knoflookpoeder

  • 1/2 tl elk van kurkuma en kaneel

  • Stoofgroenten:
  • 2 teentjes knoflook

  • Circa 1 kg stoofgroenten (ik gebruikte 150 g ui, 175 g wortel, 175 g paprika, 75 g tomatillo, 175 g zoete aardappel, 125 g prei en 125 g kastanjechampignons)

  • Verse peper en Himalayazout

  • Verder:
  • 1 blikje tomatenpuree (140 g)

Stappen

  • Voor het stoofvlees:
  • Snijd de runderriblappen in stukjes.
  • Gebruik 2 grote (stoof)pannen om het vlees aan te braden. Zo kun je de stukjes snel bruin bakken, zonder dat de pan teveel afkoelt. Later heb je de andere pan toch nodig. Smelt een flinke klont kokosvet in elke pan. Bak hierin de stukjes vlees snel rondom bruin. Doe dan het vlees in 1 pan.
  • Doe de wijnazijn, het zout en eventueel de verse kruiden bij het vlees. Doe de deksel op de pan en laat het vlees zachtjes pruttelen terwijl je verder gaat met de volgende stap.
  • Snijd de tomaten in stukjes. Breng ze in de lege pan aan het pruttelen en doe het daarna bij het vlees. Wanneer je de koude tomaten bij het warme vlees doet heb je namelijk kans dat je vlees taai wordt.
  • Laat het vlees met de tomaten nu zachtjes verder pruttelen of zet het goed geïsoleerd weg in een oude slaapzak, dekbed of ouderwetse hooikist. Ga verder met de kruidenpasta.
  • Voor de kruidenpasta:
  • Rooster de komijn-, mosterd- en korianderzaadjes in de nu lege (en droge) pan. Let wel op dat ze niet verbranden en roer af en toe door. Zet af wanneer je ze goed ruikt en laat ze even op een bordje afkoelen, want ze zijn dan erg heet.
  • Maak ondertussen de gember, knoflook, pepertjes en ui schoon. Verwijder eventueel de pitjes en zaadlijsten van de pepertjes als je niet van heel pittig houdt. Snijd alles in grove stukken.
  • Maal het dan met de staafmixer tot een gladde pasta. Voeg de afgekoelde geroosterde zaden toe en maal nog even goed door.
  • Doe de kruidenpasta, samen met de overige kruiden van de kruidenpasta in de lege pan en bak het even tot het heerlijk gaat geuren. Blijf ondertussen roeren.
  • Voeg nu de kruidenpasta bij het vlees. Als je het vlees geïsoleerd weg had gezet, warm het dan even door tot het weer pruttelt en zet het weer op dezelfde manier weg.
  • Voor de stoofgroenten:
  • Maak de knoflook en stoofgroenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in grove stukken.
  • Smelt een ruime hoeveelheid kokosvet in de lege pan en bak hierin achtereenvolgens de groenten. Begin met uien en knoflook en voeg daarna steeds 1 groentensoort toe. Ga daarbij van harde naar zachte groenten, zodat ze even gaar worden.
  • Afwerken:
  • Verdeel zowel het vlees als de groenten nu over de twee pannen. Roer vlees- en groentenstoof in beide pannen goed door elkaar. Breng weer aan het pruttelen en zet eventueel goed geïsoleerd weg tot het vlees en de groenten gaar zijn.
  • Voeg het blikje tomatenpuree toe. Dit zorgt ervoor dat de saus dikker wordt. Laat eventueel verder indikken naar smaak. Laat de pan daarvoor pruttelen met open deksel.
  • Proef en breng op smaak met verse peper en Himalayazout en/of extra van de Mexicaanse kruiden.
  • Lekker met stukjes avocado en chayote (of bijvoorbeeld komkommer). Smakelijk!

Notities

  • Begin op tijd. Het vlees moet minimaal 3 uur pruttelen op laag vuur. In een oude slaapzak of dekbed duurt het langer (zeker zo’n 5 uur) en moet je tussendoor het vlees weer een keer op temperatuur brengen. Je kunt dit gerecht, of eventueel alleen het stoofvlees, ook heel goed de avond ervoor alvast bereiden. Stoofschotels worden lekkerder naarmate ze langer staan, omdat de smaken zich dan goed kunnen ontwikkelen.
  • Maak meteen wat meer als je toch aan de slag gaat. Zeker omdat het vlees best lang op moet staan. Het snijden van het vlees en groenten duurt het misschien wat langer, maar in totaal ben je minder tijd kwijt dan wanneer je twee keer zou koken. Je kunt er dan een aantal dagen van eten, of je kunt het invriezen.
  • Ik maakte bovenstaand recept 2 keer, zoals je op de foto’s ziet. De hoeveelheden in het recept zijn aangepast.
  • De ingrediënten van het vlees en de kruidenpasta staan allemaal op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Wortel en zoete aardappel staan op de oranje lijst A. Ingrediënten van die lijst zijn in fase 3 van deze vet gezonde leefstijl slechts beperkt toegestaan. Je kunt deze groenten eenvoudig vervangen door andere stoofgroenten van de groene lijst.
  • Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.