Met de laatste zomerwortelen en zomerpreien uit de moestuin maakte ik deze ovenschotel.

Maaike was er bijzonder enthousiast over. Deze schotel combineert allerlei dingen die ze lekker vindt. Ze zei dat ze het zo lekker vond dat ze de prei en wortel zo goed kon proeven. Ik had er dan ook geen andere groenten bij gedaan. Behalve wat ui en knoflook dan toch. Verder was ze heel enthousiast over het kipgehakt en de romige kruiden- en roomkaas-topping.

Ook wij vonden het een heerlijke schotel. Zeker een blijvertje!

Aardappelen

In deze schotel zitten schijfjes gekookte aardappel. Veel mensen denken dat een aardappel een absolute no-go wordt, wanneer je aan een koolhydraatarme leefstijl begint. En misschien helpt je dat ook om er in het begin lekker in te komen. Zelf heb ik de eerste jaren ook geen aardappelen gegeten. Ik was bang voor de vele koolhydraten.

Inmiddels weet ik dat de koolhydraten in een aardappel een heel ander effect hebben op je lijf dan de koolhydraten in sterk bewerkte producten zoals brood, koekjes en snoep. Sterker nog, aardappels kunnen juist heel gunstig zijn bij een gezonde leefstijl. Zowel voor je gezondheid als voor je gewicht. De vele niet-verteerbare vezels in een aardappel zijn namelijk heel gezond voor je goede darmbacteriën. Ze maken er op ketonen lijkende vetzuren van, die de darmwand gezond houden.

Goed afkoelen

De koolhydraten waar ik het dan over heb, zitten als onverteerbaar zetmeel in de aardappel. Het wordt resistent zetmeel genoemd. Dit zit het meest in een rauwe aardappel. Snoep dus gerust eens van een stukje rauwe aardappel als je ze aan het bereiden bent.

Maar ook in o.a. gekookte aardappelen zit resistent zetmeel. Zéker als je de aardappelen na het koken voldoende lang en goed laat afkoelen. Het zetmeel verandert daardoor van structuur. Na het afkoelen bevat de aardappel dus relatief meer van dit resistente zetmeel.

Het is zetmeel dat wij zelf niet langer kunnen verteren en wat dus geen negatief effect meer heeft op onze bloedsuikerspiegel. Zetmeel dat onverteerd doorgaat naar de dikke darm. Daar weten je goede darmbacteriën er heel goed raad mee.

Het daarna opnieuw opwarmen heeft overigens geen nadelig effect op het resistente zetmeel. Maak dus gerust een extra portie voor de dag erna!

Met (biologische) schil

Eet ook vooral de schil. Zeker in deze tijd van het jaar met de nieuwe oogst kan dat prima. Met de schil krijg je nog meer vezels en voedingsstoffen binnen. Gebruik wel bij voorkeur biologische aardappelen. Aardappelen zijn ziektegevoelig en daarom worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt van aardappelen. Bij biologische aardappelen kun je de schil mee eten zonder je daarover zorgen te hoeven maken.

Goed voor lichaam en geest

In fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0 ligt de nadruk op het herstel van een goede gezondheid, met nadruk op de darmen en hormonen.

Het hebben van gezonde darmen is zo’n beetje de basis voor een goede algemene gezondheid. Het zijn je goede darmbacteriën die daar de grootste bijdrage aan leveren. Degene dus die je blij maakt met die aardappel. Ze maken er gezonde stofjes van die de darmwand gezond houden, maar ook stofjes die je een goed gevoel geven. Meer hierover kun je lezen in: Probiotica, prebiotica en postbiotica.

Nu even niet

Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0 (RMR). Ze passen daarom niet bij fase 3. Aardappelen zijn dan even ‘verboden terrein’. Net zoals andere producten op die lijst, waaronder koffie en thee met caffeïne, peulvruchten en appels.

In die fase gaat de aandacht naar optimale vetverbranding. Zelf noem ik het de ketogene fase. Volg je de lijsten en de vuistregels van de RMR dan zul je zeker in ketose raken. Daar ben ik van overtuigd.

Dat wil niet zeggen dat je, wanneer je daarna wél weer aardappelen eet, je niet meer in ketose kunt komen. Met een gezonde leefstijl kan dat nog steeds. Daarom ga je in fase 4 van de RMR zélf onderzoeken welke producten met méér maar wel gezonde koolhydraten weer bij je passen. Met behoud van je behaalde gezondheids- en gewichtsdoelen.

Meer over ketose en ketonen vind je hier: Alles over ketose en ketonen.

Prei-wortel schotel met kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de aardappellaag:
  • 450 g biologische aardappelen (nieuwe oogst; gebruik ze met schil)

  • Voor de prei-wortellaag:
  • 3 teentjes knoflook

  • 1/2 pepertje; of naar smaak

  • 1 flinke ui (circa 140 g)

  • 250 g zomerwortelen

  • 425 g prei

  • kokosvet; om te bakken

  • 1/2 el couscouskruiden (kruidenmengsel van paprika, ui, wortel, knoflook, kerrie/kurkuma, koriander, fenegriek, komijn, pastinaak, zwarte peper, chilipeper, anijs, peterselie))

  • Keltisch zeezout naar smaak

  • Voor de gehaktlaag:
  • 1 teentje knoflook

  • 450 g kipgehakt

  • 1 1/4 tl zout

  • 2 tl kipkruiden (ik gebruikte Traditional blend voor kip; van Verstegen)

  • 1/2 el harissa

  • Voor de romige kruidentopping:
  • 175 g roomkaas

  • 50 g creme fraiche

  • 2 1/2 el elk van verse bieslook en lente- of stengelui

  • verse peper en Himalayazout; naar smaak

  • 200 g kaas; geraspt (ik gebruikte een combinatie van jonge en oude kaas)

Stappen

  • Voor de aardappellaag:
  • Borstel de aardappelen schoon. Breng ze in een ruime pan aan de kook. Laat ze circa 8 minuten koken tot ze net nog niet beetgaar zijn. Schep ze tussendoor een keer om.
  • Giet de aardappelen af en laat ze wat afkoelen.
  • Voor de prei-wortellaag:
  • Maak de knoflook, het pepertje en de groenten schoon. Hak de knoflook en het pepertje fijn. Snipper de ui, snijd de wortel in blokjes en de prei in ringen.
  • Verhit wat kokosvet in een braadpan en fruit hierin de ui met de knoflook en het pepertje. Voeg daarna eerst de wortel en na enkele minuten ook de prei toe. Roerbak de groenten tot ze nog niet beetgaar zijn. Ze garen na in de oven.
  • Breng op smaak met couscouskruiden en Keltisch zeezout.
  • Schep in een ovenschaal.
  • Voor de gehaktlaag:
  • Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Meng deze met het kipgehakt en de rest van de ingrediënten voor de gehaktlaag.
  • Verhit wat kokosvet in de pan en bak het kipgehakt op hoge temperatuur rul. Schep het bovenop de groentenlaag in de ovenschaal.
  • Snijd de aardappelen in plakken en leg op het gehakt.
  • Voor de romige kruidentopping:
  • Mix alle ingredienten behalve de geraspte kaas.
  • Smeer het over de aardappelplakken.
  • Strooi de geraspte kaas erover.
  • Bakken:
  • Bak de schotel in circa 35-45 min. goudbruin en gaar. Smakelijk!

Notities

  • Voor 1 grote ovenschaal. Voor circa 5 personen.
  • Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortelen en zachte volle zuivelproducten staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door paprika. Laat de aardappels, de roomkaas en creme fraiche achterwege. Je houdt dan een heerlijke gegratineerde groenten-gehakt schotel over, die helemaal past bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.