Kousenband is een grappige soort groenten. Ze groeien als peulen aan een soort van staakboon en kunnen erg lang worden.

Ze worden veel gebruikt in onder andere de Surinaamse keuken. Je vindt ze vaak in toko’s. Het lekkerst is om ze zo vers mogelijk te bereiden, want ze hebben wel een beetje de neiging om slap te worden. Koel bewaren helpt wel.

Uit eigen tuin

In de moestuin hebben ze het dit jaar erg goed gedaan vanwege het warme weer. Het is namelijk van oorsprong een tropische soort. De langste peul ik die bij had was 70 cm! Aan de plant hangen nog langere peulen. Maar die laten we drogen om weer als zaad te gebruiken volgend jaar.

Kousenband is net als andere peulvruchten heel erg gezond. Het bevat o.a. veel foliumzuur, maar ook fosfor, magnesium, kalium, ijzer, vitame K, B1 en B6.

Je kunt ze koken of roerbakken. Persoonlijk ben ik liefhebber van roerbakken. Ik hou wel van die gladde en stevige structuur die je dan krijgt. Door ‘m tussendoor ook even met een deksel op de pan te laten stoven, zorg je dat’ie helemaal gaar wordt.

Dit gerecht met onder andere verse knoflook, gember, chilipeper en kruiden is eenvoudig te maken en ontzettend smaakvol!

Vervangen door andere bonen

Zeker qua beet kun je kousenband niet helemaal vergelijken met andere groene bonen, maar in recepten kun je ze wel vervangen door sperziebonen of snijbonen als je er niet aan kunt komen. Blancheer die bonen dan eerst tot ze bijna beetgaar zijn. Gebruik ze daarna zoals beschreven in het recept.

Roergebakken kousenband

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • 1 cm verse gember

  • 1 ui

  • 1 paprika

  • kokosvet, om te bakken

  • 600 g kousenband

  • Keltisch zeezout, verse peper

  • gedroogde of verse chilipeper

  • gedroogde kruiden: mosterdzaad, komijnzaad en koriander

    Tip: ik heb deze mix van zaden in een molen gedaan, omdat ik de combinatie van deze kruiden zo graag gebruik – vers gemalen zijn ze helemaal lekker!

  • sesamzaad

  • Optioneel: roomboter

Stappen

  • Maak knoflook en gember schoon en hak ze fijn. Maak de ui en paprika schoon en snijd ze in stukjes.
  • Snijd de puntjes van de kousenband en snijd de kousenband in stukjes van een paar centimeter.
  • Smelt wat kokosvet in een wok en fruit hierin de ui met de knoflook en gember. Voeg dan de paprika toe en de stukjes kousenband.
  • Laat de kousenband al omscheppend gaar worden in circa 10-15 min. Voeg eventueel wat roomboter toe en laat de bonen even wat smoren met een deksel op de pan. Sluit de pan dan niet helemaal af.
  • Strooi wat sesamzaad over de groenten en roerbak nog even mee.
  • Smakelijk!

Notities

  • Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Dit gerecht past dus bij alle vier de fases van deze vet gezonde en koolhydraatarme leefstijl. Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.