Ik zal je vast waarschuwen. Het is een gevaarlijke combinatie deze gevulde zoete aardappelen met zo’n maïskolf. Veel te lekker!
Anders koken
Nu één van de zonen op kamers is gegaan om te gaan studeren, opent dat weer nieuwe mogelijkheden bij het koken. Zo zal ik nu sneller een gerecht maken wat hij niet zo lekker vindt, maar de anderen wel.
Ook de Airfryer komt nu meer in beeld. Die kochten we jaren geleden in de grootste maat die er toen was, maar bleek voor ons toch meestal te klein. Zeker omdat we vaak voor twee dagen koken. Wanneer we nu met vier personen eten, is deze compacte heteluchtoven vaak groot genoeg om een ovenschotel van de dag ervoor op te warmen.
Toen ik laatst gepofte (zoete) aardappelen wilde maken, dacht ik ook vrijwel meteen aan de Airfryer. Het voordeel is dat deze heel compact is en snel opgewarmd. Gerechten zijn vaak sneller klaar dan in een gewone oven. Dat leek me ideaal voor het poffen van (zoete) aardappels, omdat dat in de oven toch zo’n 45-60 minuten duurt. Het bleek inderaad heel goed te gaan. In een half uurtje waren de (zoete) aardappelen gaar.
Maïs van de kolf
We aten ze met maïs aan de kolf. Uit eigen moestuin.
Aan het eind van mijn middelbare schooltijd hebben we twee jaar in Amerika gewoond, omdat mijn vader daar toen werk had. Net als watermeloenen kon je maïskolven daar overal in stalletjes onderweg kopen. De maïskolven werden in restaurants vaak geserveerd met een ‘baked potato’. Een gepofte aardappel dus. Daar is mijn voorliefde voor deze geweldige combinatie ontstaan.
In Nederland zag je deze zoete maïskolven toen nog helemaal niet. We namen daarom zaaigoed mee naar Nederland en sindsdien zaait m’n moeder elk jaar een rijtje maïs. We kunnen daar dan meestal een paar keer van eten en elke keer is dat een feestje op zich.
De rest van het jaar eet ik dan geen maïs meer. Maïs uit blik eet ik jaren niet meer. Die maïs is nog zoeter en ik vermoed dat de glycemische lading ervan dan ook hoger zal zijn. Dan heeft het een nog groter effect op je bloedsuiker. Bij de Real Meal Revolutie 2.0 staat ook alleen de maïs aan de kolf op de gekleurde voedingslijsten; namelijk de oranje lijst A. Maïs uit blik wordt niet genoemd.
Diverse vullingen
De eerste keer maakte ik een vulling van gelijke delen crème fraîche, cottage cheese en feta. Met verse tuinkruiden erdoor. Nou, dat was een succes! Heerlijk fris door de crème fraîche en de cottage cheese en lekker pittig van smaak door de feta.
Toen we de week erna weer nieuwe oogst maïs hadden, was de keuze makkelijk. Opnieuw aten we er gepofte (zoete) aardappels bij, want het was gewoon té lekker. Die keer maakte is voor de variatie wel twee andere vullingen: guacemole en tzatziki. Allebei ook erg lekker erbij. Die heb ik dus ook meteen maar als alternatief bij het recept gezet.
Gepofte (zoete) aardappel uit de Airfryer met een romige feta-kruidenvulling, tzatziki of guacemole
Ingrediënten
- Voor de gepofte (zoete) aardappelen:
4 zoete of gewone (biologische) aardappelen
- Vulling 1: kruiden-feta-roomsaus
50 g feta
50 g cottage cheese
50 g crème fraîche
flinke handvol bieslook en peterselie
eventueel verse peper en Himalayazout, naar smaak
- Vulling 2: tzatziki-saus
2 snack-komkommers
1 teen knoflook
verse munt en eventueel verse bieslook en peterselie
(chili)peper naar smaak (vers of gedroogd)
verse peper en (kruiden)zeezout
Griekse yoghurt (de helft vervangen door zelfgemaakte mayonaise is ook héérlijk)
- Vulling 3: guacemole
1 avocado
citroen- of limoensap
1/4 rode ui
1 teen knoflook
(chili)peper naar smaak (vers of gedroogd)
verse peper en (kruiden)zeezout
optioneel: snackpaprika
- Verder:
Optioneel: uitgebakken spekjes (dan uiteraard niet meer vegetarisch)
Stappen
- Pof de aardappelen:
- Boen de (zoete) aardappelen goed schoon en maak ze droog.
- Leg de (zoete) aardappelen in het mandje van de Airfryer. Zet de Airfryer 25-30 minuten aan op 175 graden Celcius.
- Maak ondertussen de vulling.
- Alternatief 1: kruiden-feta-roomsaus:
- Snijd de feta in kleine stukjes.
- Meng de feta en cottage cheese met de crème fraîche.
- Hak de kruiden en voeg toe. Breng eventueel op smaak met verse peper en Himalayazout.
- Alternatief 2: tzatziki-saus
- Rasp de komkommer fijn en knijp het vocht eruit. Ik doe dat gewoon met de hand, maar je kunt het ook met een lepel in een zeef doen bijvoorbeeld. Het vocht wat eruit komt, kun je opdrinken of gebruiken voor een soepje bijvoorbeeld. Een gezond alternatief voor water!
- Maak de knoflook schoon en pers ‘m dan uit.
- Hak de kruiden fijn.
- Snipper het stukje peper ook heel fijn, of maal de gedroogde chili.
- Meng nu alle ingrediënten. Proef en breng op smaak met verse peper en het zout.
- Alternatief 3: guacemole
- Halveer de avocado. Verwijder de pit maar bewaar ‘m wel.
Snijd nu met de punt van een scherp mesje een rasterpatroon in de avocado-helften. Je maakt dan als het ware langwerpige blokjes. Snijd er dan nog horizontale strepen doorheen om er kleine blokjes van te maken. Lepel de stukjes uit de schil en doe ze in een bakje. - Voeg wat citroen- of limoensap toe.
- Snipper de rode ui heel fijn.
- Maak de knoflook schoon en pers ‘m dan uit.
- Snipper het stukje peper ook heel fijn, of maal de gedroogde chili.
- Optioneel: snijd de paprika in kleine stukjes.
- Meng nu alle ingrediënten bij elkaar. Duw de pit erin. Deze zorgt ervoor dat de guacemole minder snel bruin verkleurt.
- (Zoete) aardappel vullen:
- Haal de (zoete) aardappels uit de Airfryer. Voorzichtig, want ze zijn dan heel heet.
- Snijd elke (zoete) aardappel aan de bovenkant een stuk in en trek ‘m dan een beetje open.
- Vul de opening met de vulling naar keuze.
- Optioneel: strooi wat uitgebakken spekjes op de vulling.
Notities
- Tip: smelt wat roomboter over de maïskolf en strooi er kruidenzout over.
- Zonder de spekjes is dit een vegetarisch gerecht. Voor een zuivelvrije versie kies je voor de guacemole als vulling.
- RMR2.0: Zoete aardappelen en zachte zuivel staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Net als de maiskolven die we erbij aten.Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt. De hoeveelheden gebruikt in dit recept zijn te groot voor fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.