Na mijn jubelverhaal over de vele gezondheidsvoordelen van aardpeer wil ik ook graag een recept met je delen. Voor wie die gezondheidsvoordelen gemist heeft kan deze vinden in de blog ‘Waarom zou je aardpeer eten?‘.

Op vele (gezondheids)websites zie je de claim dat je om de vele voordelen van de aardpeer te benutten, je ze rauw moet eten. Ik ben het daar niet mee eens. In bovengenoemde blog lees je waar ik dat op baseer. En gelukkig maar, want gekookt of gebakken zijn ze ook echt zalig.

Gebruik van aardpeer in de keuken

Jonge aardpeer hoef je niet te schillen. Je hoeft ze dan alleen goed te wassen en schoon te boenen met een groentenborstel (bijvoorbeeld een schone afwasborstel). Wel zo makkelijk, want ze hebben vaak grillige vormen.

Veelzijdig

Aardpeer kun je op allerlei manieren bereiden. Je kunt het rauw eten; bijvoorbeeld raspen of in plakjes door een salade eten. Ook kun je rauwe aardpeer fermenteren.

Je kunt ze ook koken (niet te lang; 5-10 minuten is vaak al voldoende). Je kunt er puree van maken of een fluweelzachte gepureerde soep. Of gebruik ze in een lekkere roerbak.

Aardpeer heeft een volle, aardse smaak.

Toepassing in nagerechten en gebak

Ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee, maar de aardpeer kan ook gebruikt worden in de bereiding van nagerechten en gebak. De voedingsindustrie gebruikt de aardpeer als bron van inuline en oligofructose, die breed toegepast worden. Denk bjvoorbeeld aan zoetwaren, melkdesserts, yoghurt, verse kaas, gebak, chocolade, ijs en sauzen.

Er zijn ook (chef)koks, die aardpeer gebruiken in de bereiding van hun verse desserts; onder andere vanwege z’n natuurlijke en gezonde zoetkracht.

In plaats van aardappel

Een aardpeer wordt vaak gebruikt als vervanger van aardappel. Zoals eerder genoemd kun je ze als stamppotje eten, maar je kunt ze ook in schijfjes bakken of er ‘frietjes’ van maken. Of zoals ik deed; er rösti van maken. Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens super gezond!

Rösti van aardpeer

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 teentje knoflook

  • stukje gember (circa 10 g)

  • 1/2 rood pepertje, of naar smaak

  • 1 ui

  • kokosvet

  • 3/4 tl elk van gemalen of gevijzelde komijnzaad, mosterdzaad en korianderzaad

  • circa 275 g aardpeer, schoongeborsteld

  • 1/2 el kruidenbouillonpasta (of vervang door Keltisch zeezout en kruiden)

  • 1 ei

  • 65 g slagroom en/of crème fraiche

  • optioneel: verse peterselie

  • verse peper, Himalayazout en nootmuskaat

  • 150 g jonge kaas

Stappen

  • Maak de knoflook, gember het pepertje en de ui schoon. Als je niet van heel pittig houdt, verwijder dan de pitjes van het pepertje. Hak de knoflook, gember en het pepertje fijn.
  • Rasp de aardpeer op een grove rasp.
  • Smelt kokosvet in een (liefst ovenbestendige anti-aanbak)pan en bak hierin de ui, met de knoflook, gember, het pepertje en de komijnzaad, mosterdzaad en korianderzaad.
  • Voeg de aardpeer toe en bak deze op hoog vuur mee.
  • Voeg op het laatst de kruidenbouillonpasta toe. Zet de pan dan van het vuur en laat het geheel wat afkoelen.
  • Meng met het ei, de slagroom en/of crème fraiche en de peterselie. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Strooi er de kaas op.
  • Bak de rösti in de koekenpan op middelhoog vuur, tot deze aan de onderkant een mooie goudbruine korst krijgt. Zet de ovenvaste (!) pan dan nog 10 minuten in de oven onder de grill, bij 175 graden Celcius.

Notities

  • Bijgerecht voor circa 4 personen.
  • RMR2.0: Slagroom staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 aanvulling: Aardpeer wordt niet genoemd in de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie2.0. Waarschijnlijk is deze knol niet (heel) bekend in Zuid-Afrika waar de Real meal Revolutie2.0 haar oorsprong heet. Als ik ‘m zelf toe mocht voegen, zou deze zeker een plekje krijgen in de groene lijst. Zelfs onder het kopje “Voeding voor onze darmen”.
  • RMR2.0 fasen:  Het recept is geschikt voor fase 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Zorg dat je tijdens fase 3 per dag slechts 1 product van de oranje lijst A gebruikt in de maximale hoeveelheid. Voor zachte volle zuivel is dat 60 ml. In dit gerecht zit 65 ml slagroom of creme frachie voor 4 porties.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Panna cotta van aardpeer en vadouvan Recept op de website van Unilever, gemaakt door chefs voor chefs voor een pann cotta gemaakt van o.a. room en aardpeer.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.