De romige en frisse basis van deze soep is gemaakt van venkel, broccoli en kokosmelk. Met (botten)bouillon en lekker veel kruiden. Daarin de ietwat zoetige vulling van ui en wortel, gesmoord met ui en gember. Een heerlijke combi!

Het is alweer een tijd geleden dat ik ‘m maakte. Het recept had ik al wel ingetypt. Daar ben ik meestal wel snel mee, want anders kan ik uit m’n gekrabbel in m’n kookschriftjes geen wijs meer. Het bericht had ik alleen niet afgemaakt. Vaak ben ik met meerdere dingen tegelijk bezig. Dan blijft er wel eens iets op de plank liggen.

Maar deze soep past met z’n frisse karakter prima bij dit seizoen. Een mooie tijd om het recept alsnog te plaatsen. Ook bij warm weer kan zo’n soep met de frisse smaak van venkel en het romige van kokosroom namelijk heel verfrissend zijn.

Tip: lekker ook met een tosti gemaakt van oopsiebroodjes.

Venkel-broccolisoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook

  • stukje verse gember (circa 7 gram)

  • 1 ui

  • 250 g winterwortel

  • 1/2 grote knolvenkel, of 1 kleine (circa 325 g)

  • 1 grote stronk broccoli (circa 635 g)

  • kokosvet

  • 1/2 tl harissa, of naar smaak

  • Himalayazout

  • 1/2 liter water

  • 1/2 liter kippen(botten)bouillon

  • 1/2 el Keltisch zeezout, of naar smaak

  • paar takjes maggikruid, fijngesneden

  • klein blikje romige kokosmelk (200 ml)

  • 1/2 el Curry Madras (paprika, kurkuma, ui, korianderzaad, witte peper, knoflook, komijnzaad, fenegriekzaad)

  • 1/2 el kurkuma

  • verse tuinkruiden (peterselie, bieslook, dille), fijngesneden

  • lente-ui

Stappen

  • Maak knoflook en gember schoon en hak ze fijn.
  • Maak de ui, winterwortel, knolvenkel en broccoli schoon. Snipper de ui en snijd de winterwortel in jullienereepjes. Snijd de knolvenkel in stukjes en de broccoli in roosjes.
  • Smelt kokosvet in de soeppan. Fruit hierin de ui met de knoflook en de gember tot de ui mooi zacht en glazig is. Haal de helft van het uimengsel uit de pan.
  • Voeg de wortel aan het overgebleven uimengsel in de soeppan toe, samen met wat harissa en Himalayazout. Roerbak tot ze bijna beetgaar zijn en haal ze dan uit de pan.
  • Doe het overige uimengsel terug in de pan. Doe hier de venkel bij, samen met wat extra kokosvet. Roerbak de venkelstukjes een paar minuten.
  • Doe er dan de broccoliroosjes bij en roer deze goed om. Roerbak ze kort op een laag vuur, zodat ze niet aanbakken.
  • Doe er nu het water en de bouillon bij, samen met circa 1/2 el Keltisch zeezout (of naar smaak) en het maggikruid.
  • Laat de soep aan de kook komen en laat de groenten dan in circa 5-7 minuten gaar worden. Schep de groenten af en toe om. Pureer de soep dan met de staafmixer.
  • Voeg de kokosmelk toe en de Curry Madras en kurkuma. Doe de wortel-ui reepjes terug in de pan. Breng de soep op smaak met zeezout en harissa. Roer er de verse kruiden door.
  • Serveer de soep met in ringen gesneden lente-ui.

Notities

  • Ik maakte 4 liter soep. Het recept is aangepast voor 2 liter.
  • Deze soep laat zich ook heel goed invriezen.
  • Eet er bijvoorbeeld stukjes gekookt ei bij voor een complete maaltijd.
  • Wortel en kokosmelk staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. De producten op deze lijst worden sterk beperkt tijdens fase 3 van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode. Kijk in fase 3 zelf in welke mate deze ingrediënten (nog) passen bij jouw dagtotaal van de oranje lijst A. De kokosroom kun je vervangen door meer bottenbouillon en de wortels kun je vervangen door groenten van de groene lijst. Denk bijvoorbeeld aan paprika’s, stukjes bloemkool of taugé.
  • Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.