Laatst plaaste ik het recept van een limoen-cheesecake op de blog. Die taart vinden wij echt overheerlijk. Hij is super-romig, maar toch luchtig en ook heerlijk fris van smaak. En enkel gezoet met groene stevia en wat yaconsiroop door de cake-bodem.

Afgekeken

Toen ik laatst jarig was, hoefde ik niet lang na te denken. Ik wilde graag een aardbeientaart. En omdat we de limoentaart zo lekker vinden, gebruikte ik die als basis daarvoor. Ik paste het recept hier en daar een beetje aan. Minder limoen bijvoorbeeld, want anders vind de zure smaak een te groot contrast met de aardbeien. Daardoor hoefde ik ook minder groene stevia toe te voegen. Maar, vanwege het verse fruit, wel wat meer gelatine.

Het resultaat was gelukkig precies ‘in de prik’. De taart was stevig genoeg om te snijden, maar nog wel luchtig. En wat was ‘ie weer lekker! Ik had er deze keer geen bodem bij gemaakt maar eerlijk gezegd heb ik die niet eens gemist. Zo is ‘ie alleen nog maar makkelijker en sneller om te maken. Deze gaat absoluut m’n receptenmap in.

Aardbeien-mascarpone cheese cake

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine

  • 400 g Griekse yoghurt

  • 200 g mascarpone

  • 200 g creme fraiche

  • 1 – 1 1/2 tl groene steviapoeder (gedroogde en vermalen blaadjes van de steviaplant); of naar smaak

  • 250 g slagroom

  • 1 el citroensap

  • 500 g (kleine) aardbeien; hou er eventueel een paar achter voor garnering

Stappen

  • Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Ze moeten helemaal in het water staan.
  • Klop de Griekse yoghurt met de mascarpone, de creme fraiche en het steviapoeder.
  • Klop de slagroom stijf en zet het nog even koel weg.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en warm ze in een steelpannetje met het citroensap langzaam op. De gelatine lost dan op in het citroensap. Laat het niet te heet worden.
  • Giet het gelatinemengsel in een dun straaltje in de kom met het Griekse yoghurt-mengsel. Mix het ondertussen, met de mixer, goed door. Gebruik een likker om het laatste beetje uit de pan te schrapen. Als het niet meer vloeibaar is, kun je het nog een beetje opwarmen. Mix ook dat er snel door (anders krijg je gelatine-klonters in je taart).
  • Zet het mengsel nu even koel weg.
  • Maak ondertussen de aardbeien schoon. Halveer ze. Als je grote aardbeien hebt, snij ze dan bijv. in vieren.
  • Spatel nu met rustige slagen de slagroom door het yoghurtmengsel. Stop wanneer het gemengd is, anders verdwijnt de luchtigheid. Schep er dan de gesneden aardbeitjes doorheen.
  • Bekleed nu een springvorm met plasticfolie. Giet hier het cheesecake-mengsel in. Zet de taart liefst een nacht in de koelkast, zodat deze goed op kan stijven.
  • Serveer eventueel met opgeklopte slagroom, zonder suiker. Smakelijk!

Notities

  • Voor een springvorm van circa 20-21 cm doorsnede. Een iets grotere kan ook; dan wordt de taart wat lager.
  • Op zich kun je een cheesecake wel invriezen, maar vanwege het verse fruit is dat bij deze taart geen goed idee.
  • Yoghurt, mascarpone, creme fraiche en slagroom staan als volle, vette zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Tijdens fase 3 van de RMR2.0 is zachte zuivel (oranje lijst A) zeer beperkt. Je mag er dan hoogstens 60 ml per dag van gebruiken. Dat is minder dan 1/16 stukje van deze taart. Daarvoor moet je een kwart van de taart in vieren snijden dus.
  • Meer over deze vet gezonde leefstijl lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Goedemorgen Cora, deze taart lijkt me super lekker. Ik wil hem dan ook vanmiddag gaan maken.
    Alleen heb ik een vraag: waarom bekleed jij de vorm met plasticfolie? Lukt het niet met natgemaakt en uitgeknepen bakpapier? Of heb je er een speciale reden voor? Groetjes Hanny Gijsel

    • Hallo Janny,
      Plastic folie is iets plooibaarder en vind ik daarom iets fijner in gebruik. Maar bakpapier kan ook prima. Ik heb me eigenlijk nooit erin verdiept of bakpapier beter is voor het milieu.
      Het is geen gewoon papier, dus ik weet het zo niet. Maar dat zou een reden kunnen zijn om beter bakpapier te gebruiken. Veel plezier met het maken van de taart.
      Smakelijk alvast!
      Groetjes, Cora

    • Hoi Hanny, dat is goed om te horen!! Ik krijg er ook zo weer zijn in. Bedankt voor je reactie.
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.