Deze taart is heerlijk romig en stevig genoeg om mooie punten van te snijden, maar ook weer niet te stijf. M’n moeder maakte ‘m voor m’n vader’s verjaardag, naar voorbeeld van een limoen-cheesecake in de Facebookgroep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘. Ze paste ‘m aan haar eigen smaak aan en gebruikte haar eigen zoetstoffen; de yaconsiroop die ze maakte van eigen oogst yacons en de blaadjes van de steviaplant die ze afgelopen zomer droogde.
We vonden de taart zo lekker, dat ik haar aangepaste recept opschreef en met Pasen zelf maakte. Opnieuw zo lekker!! Eén van de lekkerste cheesecakerecepten die we hebben. Deze verdient dus echt een plekje op de blog!
Limoen-cheesecake
Ingrediënten
- Voor de bodem(s) (zie Notities):
6 eieren
40 g gesmolten roomboter
150 g Griekse yoghurt
2 el yaconsiroop (of vervang door 1-2 tl gemalen gedroogde groene stevia), of naar smaak
1 el vanilleextract
240 g amandelmeel
3 tl (wijnsteen)bakpoeder
- Voor de vulling:
3 blaadjes gelatine
1 limoen (of 3 el vers limoensap + 1 tl limoenschil)
400 g Griekse yoghurt
200 g mascarpone
200 g creme fraiche
2 tl gemalen gedroogde groene stevia, of naar smaak
200 ml slagroom
Stappen
- Voor de bodem(s):
- Klop de eieren, samen met de gesmolten roomboter, de Griekse yoghurt en de yaconsiroop luchtig. Mix er het amandelmeel en het bakpoeder door.
- Bekleed een springvorm met bakpapier. Doe het beslag erin en bak de taartbodem circa 45 minuten op 170 graden Celsius. Laat de taartbodem afkoelen en snijd deze in tweeën of drieën. Bewaar de andere delen in de vriezer voor een volgende keer.
- Voor de vulling:
- Week de blaadjes gelatine in een kommetje koud water.
- Leg de plak van de taartbodem in een met bakpapier beklede springvorm.
- Maak de limoen schoon en droog. Trek mooie schilletjes van de limoen met een zesteur en snijd eventueel een paar dunne plakjes als garnering. Hou dit apart. Rasp de rest van de schil. Pers de limoen.
- Mix de Griekse yoghurt, mascarpone en creme fraiche samen met de groene stevia.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en doe deze in een (steel)pannetje met het limoensap en 1 tl limoenrasp. Verwarm het langzaam zodat de gelatine kan smelten. Laat het niet te heet worden. Giet het in een straaltje bij de vulling, terwijl je het er ondertussen doorheen mixt.
- Klop de slagroom stijf en klop deze dan door de rest van de vulling. Schep dit op de taartbodem. Garneer met de limoenschilletjes en eventueel de plakjes limoen.
- Laat de taart opstijven in de koelkast en snijdt de taart daarna in stukken. Serveer eventueel met opgeklopte slagroom (zonder suiker). Smakelijk!
Notities
- Voor een springvorm van 21 cm doorsnede.
- Het recept is teveel voor 1 bodem. Je kunt deze in 2 of zelfs 3 lagen snijden en dan elk afzonderlijk gebruiken. Tot gebruik kun je ze in de vriezer bewaren. Of maak 1/2 of 1/3 van het recept en pas je oventijd erop aan.
- Airfryer tip: Je kunt de bodem ook heel goed in de Airfryer bakken. Neem dan de helft van de ingrediënten van de bodem en maak het beslag zoals in het recept beschreven staat. Bekleed een springvorm die in de Airfryer bak past met bakpapier en knip deze af tot de rand. Vul met het beslag en bak de bodem 15 minuten in de Airfryer op 150 graden Celsius, of tot deze goudbruin en gaar is.
- Tip: Zonder bodem is de taart ook geschikt om in te vriezen. Vries je ‘m met bodem in, dan wordt deze wat vochtig omdat de kaasvulling wat vocht verliest tijdens het ontdooien.
- RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Yaconsiroop staat niet op de gekleurde lijsten, maar past wat mij betreft ook op de lichtrode lijst; vergelijkbaar met rauwe honing. Gebruik van producten van deze lijst past niet in fase 2 en 3. Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A. Gebruik hiervan is tijdens fase 3 zeer beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fase 1 en 4. Met de hieronder genoemde aanpassingen kun je het ook geschikt maken voor fase 2 en (zeer beperkt) voor fase 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Je kunt de taart ook zonder bodem maken. De taart is dan ook geschikt voor fase 2.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Zonder bodem is de taart in zeer beperkte mate ook geschikt voor fase 3. In die fase mag je hoogstens 60 ml per dag verse volle zuivel gebruiken. Dat is dus maximaal 1/16 stukje van deze taart. Dat is een vierde van een vierde taart. Een héél klein stukje dus. Je mag dan geen andere producten van deze lijst gebruiken op dezelfde dag.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.