Deze taart is heerlijk romig en stevig genoeg om mooie punten van te snijden, maar ook weer niet te stijf. M’n moeder maakte ‘m voor m’n vader’s verjaardag, naar voorbeeld van een limoen-cheesecake in de Facebookgroep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘. Ze paste ‘m aan haar eigen smaak aan en gebruikte haar eigen zoetstoffen; de yaconsiroop die ze maakte van eigen oogst yacons en de blaadjes van de steviaplant die ze afgelopen zomer droogde.

We vonden de taart zo lekker, dat ik haar aangepaste recept opschreef en met Pasen zelf maakte. Opnieuw zo lekker!! Eén van de lekkerste cheesecakerecepten die we hebben. Deze verdient dus echt een plekje op de blog!

Limoen-cheesecake

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de bodem(s) (zie Notities):
  • 6 eieren

  • 40 g gesmolten roomboter

  • 150 g Griekse yoghurt

  • 2 el yaconsiroop (of vervang door 1-2 tl gemalen gedroogde groene stevia), of naar smaak

  • 1 el vanilleextract

  • 240 g amandelmeel

  • 3 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • Voor de vulling:
  • 3 blaadjes gelatine

  • 1 limoen (of 3 el vers limoensap + 1 tl limoenschil)

  • 400 g Griekse yoghurt

  • 200 g mascarpone

  • 200 g creme fraiche

  • 2 tl gemalen gedroogde groene stevia, of naar smaak

  • 200 ml slagroom

Stappen

  • Voor de bodem(s):
  • Klop de eieren, samen met de gesmolten roomboter, de Griekse yoghurt en de yaconsiroop luchtig. Mix er het amandelmeel en het bakpoeder door.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier. Doe het beslag erin en bak de taartbodem circa 45 minuten op 170 graden Celsius. Laat de taartbodem afkoelen en snijd deze in tweeën of drieën. Bewaar de andere delen in de vriezer voor een volgende keer.
  • Voor de vulling:
  • Week de blaadjes gelatine in een kommetje koud water.
  • Leg de plak van de taartbodem in een met bakpapier beklede springvorm.
  • Maak de limoen schoon en droog. Trek mooie schilletjes van de limoen met een zesteur en snijd eventueel een paar dunne plakjes als garnering. Hou dit apart. Rasp de rest van de schil. Pers de limoen.
  • Mix de Griekse yoghurt, mascarpone en creme fraiche samen met de groene stevia.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en doe deze in een (steel)pannetje met het limoensap en 1 tl limoenrasp. Verwarm het langzaam zodat de gelatine kan smelten. Laat het niet te heet worden. Giet het in een straaltje bij de vulling, terwijl je het er ondertussen doorheen mixt.
  • Klop de slagroom stijf en klop deze dan door de rest van de vulling. Schep dit op de taartbodem. Garneer met de limoenschilletjes en eventueel de plakjes limoen.
  • Laat de taart opstijven in de koelkast en snijdt de taart daarna in stukken. Serveer eventueel met opgeklopte slagroom (zonder suiker). Smakelijk!

Notities

  • Voor een springvorm van 21 cm doorsnede
  • Het recept is teveel voor 1 bodem. Je kunt deze in 2 of zelfs 3 lagen snijden en dan elk afzonderlijk gebruiken. Tot gebruik kun je ze in de vriezer bewaren. Of maak 1/2 of 1/3 van het recept en pas je oventijd erop aan.
  • Vanwege het amandelmeel (lichtrode lijst) is deze taart niet geschikt voor fase 2 en 3 van de Real Meal Revolutie2.0. Yaconsiroop staat niet op de gekleurde lijsten, maar zou ik zelf denk ik bij de honing op de lichrode lijst plaatsen.
  • Je kunt de taart ook zonder bodem maken. Tijdens fase 3 van de RMR2.0 is zachte zuivel (oranje lijst A) zeer beperkt. Je mag er dan hoogstens 60 ml per dag van gebruiken. Dat is dus maximaal 1/16 stukje van deze taart zonder bodem (en dat is wel heel klein!).
  • Zonder bodem is de taart ook geschikt om in te vriezen. Vries je ‘m met bodem in, dan wordt deze wat vochtig tijdens het ontdooien.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.