Ken je die mooie stapeltjes met boterhammen en daartussen allerlei lekkers? Je weet wel, die hier bekend geworden zijn van de high teas?

Daar ken ik ze ook van. Ik vind ze altijd erg vrolijk om te zien en ook heel lekker. Met eiersalade en rucolasla bijvoorbeeld of met kruidenroomkaas, zalm en bieslook. Ik heb ze regelmatig op bij een high tea en heb ze zelf ook wel eens gemaakt. Maar omdat ik al jaren geen boterhammen meer eet, was het wel al een tijd geleden.

Toch bleven die mooie stapeltjes lonken. Al langere tijd wilde ik er eens een keto-variant van maken. En wat is daar een mooiere gelegenheid voor dan bij de Paasbrunch?!

Rechthoekige oopsies

Zo gezegd, zo gedaan. Ruim van te voren maakte ik oopsie-broodjes met exta veel zaden en pitten, zodat ze goed stevig zouden zijn. In plaats van ze als ronde broodjes te bakken, verdeelde ik het beslag over een bakplaat. Na de baktijd sneed ik ze in rechthoekige plakken en liet ze nog heel even aan de andere kant bakken. Ik bewaarde ze in de vriezer.

Met Pasen liet ik ze ontdooien en roosterde ze daarna even in een hete oven. Toen ze afgekoeld waren maakte ik er sandwiches van.

Stevige kost

Ik was bang dat ze snel zompig zouden worden, maar niets was minder waar. Een paar uur na het klaarmaken waren de broodjes zelf nog heel erg stevig, terwijl de oopsies toch niet kei-hard waren geworden door het roosteren. Ze waren nog lekker zacht van binnen. Ook de vulling was mooi stevig geworden. Ze smaakten heerlijk en ze vulden ook heel goed. Waarschijnlijk had dat ook te maken met de extra zaden en pitten in de oopsies. Die gaven er trouwens ook een heerlijke crunch aan.

Omdat dit zeker niet het enige was wat we aten, had ik wel teveel klaar gemaakt. De rest van de sandwiches heb ik daarom bewaard tot de dag erna. En zelfs toen waren ze nog steeds stevig en heb ik er nog heerlijk van genoten.

Geslaagd

Alles bij elkaar was het alles wat ik ervan verwacht had en méér! Dit was de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat ik deze koolhyraatarme en supergezonde sandwiches heb gemaakt. Daar ben ik van overtuigd!

High tea sandwich met avocadomayo, gerookte kip en geroosterde paprika

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

Stappen

 • Rooster de oopsieplakken een paar minuten aan beide zijden in een voorverwarmde oven van 175 graden. Laat ze op een rooster afkoelen.
 • Prak de avocado, snijd de bieslook fijn en meng dan met de andere ingrediënten van de avocadomayonaise.
 • Besmeer 2 oopsieplakken met de avocadomayonaise. Beleg ze met paprikarepen en gerookte kipfilet
 • Besmeer 2 andere oopsieplakken met de avocadomayonaise. Beleg ze met paprikarepen en gekookt ei. Verdeel de rest van de avocadomayonaise over de gekookte eieren en verdeel de tuinkers hierover.
 • Maak nu twee stapeltjes, door de plakken met gerookte kipfilet af te dekken met de plakken met de gekookte eieren. Dek dan ieder stapeltje af met de laatste 2 oopsieplakken.
 • Snijd ieder stapeltje met een gekarteld broodmes in de gewenste vorm en steek er een prikker door. Bewaar koel en afgedekt tot gebruik.

Notities

 • Voor circa 3 personen (als lunch) of 6-8 (als hapje).
 • RMR2.0: Roomkaas en Griekse yoghurt (uit de oopsies) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik daarvan is zeer beperkt tijdens fase 3.
 • RMR2.0 fasen:  Het recept is zonder beperking geschikt voor fase 1, 2 en 4. Voor fase 3 geldt een beperking. Zie hieronder voor uitleg.
 • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Bij gebruik van normale (ronde) oopsies passen er ongeveer 5 oopsies binnen het dagtotaal van de oranje lijst A. De oppervlakte van de plakken gebruikt in dit recept is ongeveer 2 keer de oppervlakte van zo’n ronde oopsies. Je kunt dus 2 1/2 plak ervan eten wanneer je in fase 3 zit. Wanneer je het totale recept met 3 personen deelt, past dit recept ook bij fase 3, mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.