Met Pasen genoten we van een heerlijke Paasbruch. Op verzoek van één van de zonen begonnen we met aspergesoep. Gemaakt van asperges, die we vorig seizoen gekookt en samen met het kooknat in de vriezer hadden bewaard. Zowel m’n moeder als ik hadden nog een bak staan en zo kon ik nog een grote pan soep maken.

Na de soep volgde deze salade. En wat was die lekker zeg. Heerlijk fris door de ananas en de komkommer; knapperig door de sla, wortel en paprika en een crunch van de geroosterde cashewnoten. De ananas was samen met een deel van de groenten gemarineerd in een zoetzure Oosterse dressing. Dit gaf weer een heel ander effect dan een salade met een dressing op basis van mayonaise, zuivel of olijfolie. Echt heerlijk!

Kortom, deze houden we erin! Lekker ook voor straks in de zomer, als we weer (bijna) dagelijks salades eten en dan wel eens op zoek zijn naar variatie.

Thaise salade

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 50 g cashewnoten

  • Basis:
  • 1/2 komkommer

  • 1/4 ananas

  • 1 paprika

  • 100 g taugé

  • Marinade-dressing:
  • 1/2 el yaconsiroop (ik gebruikte yaconsiroop die m’n moeder zelf gemaakt heeft van eigen oogst yacons); of vervang door 1/2 tl fijngemalen, gedroogde groene stevia

  • 1 el vers limoensap + rasp van een halve limoen

  • 1 el sesamolie

  • 1 el coconut aminos; of vervang door tamari (=glutenvrije sojasaus)

  • chili flakes (gedroogde chilipeper, uit de molen)

  • Verder:
  • 50 g ijsbergsla

  • 75 g winterwortel

  • 100 g gerookte kip

Stappen

  • Rooster de cashewnoten in een koekenpan of in de oven tot ze mooi goudbruin zien. Laat ze afkoelen.
  • Basis + dressing:
  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Gebruik deze bijv. voor in een soep. Strooi wat zeezout op de komkommer. Laat 5-10 minuten staan. Ga ondertussen verder met de volgende stappen. Giet daarna het vocht van de komkommerhelften af. Snijd de komkommerhelften dan in halve maantjes.
  • Maak de ananas schoon en snijd deze in kleine stukjes.
  • Maak de paprika schoon, snijd de helften in de lengte doormidden en snijd deze daarna in smalle reepjes.
  • Meng alle ingrediënten van de basis in een (sla)kom.
  • Meng in een kommetje de ingrediënten van de dressing. Giet de helft van de dressing over de basis en laat deze nu marineren.
  • Sla afmaken:
  • Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Verdeel over borden of kommetjes.
  • Verdeel de basissalade hierover.
  • Maak de wortel schoon en rasp deze in dunnen julliënereepjes. Verdeel deze nu ook over de borden.
  • Snijd de gerookte kip in dunne plakjes en verdeel deze over de borden.
  • Verdeel de rest van de marinade over de borden en strooi er de cashewnoten over. Smakelijk!

Notities

  • Ananas en cashewnoten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0 (RMR2.0). Gebruik hiervan is tijdens fase 3 van RMR2.0 tijdelijk zeer beperkt. Kijk wanneer je fase 3 volgt zelf hoeveel van deze salade past bij jouw dagtotaal van deze lijst.
  • Coconut aminos staat niet op één van de RMR2.0 lijsten, maar staat op mijn ‘persoonlijke lijst’ heb ik ‘m op de groene lijst geplaatst.
  • Yaconsiroop staat ook niet op de RMR2.0 lijst. Rauwe honing staat op de lichtrode lijst. Dus daar zou ik ‘m denk ik bij plaatsen. Mijn vermoeden is dat yaconsiroop minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel dan honing, omdat een yacon vooral onverteerbare koolhydraten bevat (maar ik weet niet welke invloed het kookproces heeft hierop).
  • Meer over de vet gezonde en op wetenschap gebaseerde leefstijl volgens RMR2.0, vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.