Koolhydraatarme scones

0
Koolhydraatarme scones

Sorry voor de wat eenzijdige recepten op de blog de laatste tijd. Het is bijna Pasen en dat is werkelijk de enige tijd van het jaar dat ik weer volop aan het bakken sla.

Wij vieren Pasen al sinds jaar en dag met de familie én met enkel zelfgemaakte recepten. Er is altijd een ruime keuze aan hartige, maar ook zoete dingen. Ik ben dan al weken aan de slag en sla alles op in onze grote vriezer. Meestal is er zoveel dat we lang niet alles op krijgen. Iedereen gaat dan naar huis met lekkers voor de dag erop. En er zit altijd nog het één en ander in onze vriezer. Lekker voor een lunch op een verjaardag of andere speciale gelegenheid.

Deze scones maakte ik gisteren. Ik maak elk jaar gewone scones (je weet wel, met bloem en suiker). Zelf eet ik die al jaren niet meer, maar eigenlijk vind ik dat een scone niet mag ontbreken bij de Paasbrunch. Ik vond ze altijd zó lekker. Vandaar dat ik ook een koolhydraatarme versie maakte.

Ze zagen er supermooi uit. Ook dezes scones gingen in de vriezer, maar niet voordat ik ze had voorgeproefd. Dat vind ik wel een vereiste voor ik het recept deel. Ik was de dag ervoor juist gestopt met 3 dagen droogvasten, dus alles smaakt dan nog extra goed. Ik weet niet of het daaraan lag, maar ik vond ze ‘goddelijk’!

Ik ga ervan uit dat ze zondag, na even opwarmen in de oven, weer precies zo smaken. Nu al zin in!

Koolhydraatarme scones

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Droge ingrediënten:
  • 100 g amandelmeel

  • 35 g kokosmeel (+ extra indien het deeg te nat is)

  • 1/4 tl bakpoeder

  • 1/4 tl Himalayazout

  • Optionele droge indrediënten:
  • 1/2 tl fijngemalen groene stevia

  • 1/4 tl xanthaangom (dit geeft extra kruimeleffect)

  • Natte ingrediënten:
  • 240 ml Griekse yoghurt

  • 30 g roomboter, gesmolten

  • 1 groot ei (zonder schaal circa 70 g) + eventueel extra om te bestrijken

  • 1 tl vanille-extract

  • citroenrasp, naar smaak

  • Vulling:
  • 50 g bosbessen (mag uit de vriezer; dan niet ontdooien)

Stappen

  • Roer de droge ingrediënten in een kom door elkaar.
  • Mix de natte ingrediënten in een andere kom. Mix daarna de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten.

    Kijk of je er een bal van kunt vormen en voeg anders wat extra kokosmeel toe. Het mag wat nattig aanvoelen, maar je moet het wel kunnen vormen zonder dat de helft aan je handen blijft plakken. Ik heb zelf 2 keer een eetlepel kokosmeel toegevoegd.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Vorm van één deel een bal en leg deze op een met een bakvel of bakpapier beklede bakplaat. Vorm een dikke schijf van het deeg door het plat te drukken. Snijd deze ronde schijf dan in 6 taartpunten
  • Meng dan de (bevroren) bosbessen door de andere helft van het deeg en maak er op dezelfde manier 6 punten van. Leg de punten wat uit elkaar.
  • Bestrijk eventueel de punten met losgeklopt ei voor een mooi glanzend effect.
  • Bak de scones circa 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius of tot ze een mooie kleur hebben en stevig aanvoelen wanneer je er met je vinger op drukt. Ik liet de bosbessenscones er iets langer in staan, omdat die toen nog zachter waren.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Notities

  • Voor 12 scones.
  • Lekker met clotted cream gemaakt van gelijke delen opgeklopte slagroom en mascarpone, en met zelfgemaakte compote van vruchten en eventueel gebonden met gelatine.
  • Xanthaangom staat niet op de lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Zelf zou ik het op de lichtrode of de grijze lijst plaatsen. Het staat niet bekend als heel erg gezond, maar ook niet als heel erg ongezond. Het neemt vocht op en bindt, maar houdt ook luchtbelletjes vast. In dit recept wordt het gebruikt om de scones iets meer dat typische kruimeleffect te geven. Er wordt maar een minimale hoeveelheid gebruikt, maar heb je het niet in huis of wil je het liever niet gebruiken, dan kun je het gewoon weglaten.
  • Dit recept is alleen geschikt voor fase 1 en 4 van de Real Meal Revolutie2.0 en voor speciale gelegenheden. Ofwel: geen dagelijkse kost. Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst (niet geschikt voor fase 2 en 3) en Griekse yoghurt staat op de oranje lijst A (beperkt gebruikt tijdens fase 3).
  • Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: