Vorige week heb ik de laatste aardpeer gefermenteerd. Tot die tijd aten we deze knolletjes zeer regelmatig. Weliswaar niet elke week, maar gemiddeld toch wel elke twee weken. Tijdens het seizoen dan toch. Dat seizoen begint in het voorjaar en loopt tot ergens in het voorjaar. Maar naast de geweldige gezondheidsvoordelen heeft dit knolletje ook een aantal nadelen. In ieder geval in ons gezin.
Gezond maar met een reputatie
Het eerste nadeel is dat onze kinderen geen fan zijn van aardpeer. Tenminste niet als ‘ie nog heel herkenbaar is. Dus als ik gebakken aardpeer op tafel zet, willen ze die niet eten. Terwijl die goudbruin gebakken schijfjes er juist zó lekker uitzien. En dat ook echt zijn. Het zit denk ik in hun hoofd.
Het andere nadeel is dat de aardpeer kan leiden tot wat ongemak. Aardpeer bevat namelijk heel veel inuline en deze vezels gaan onverteerd door naar de dunne darm, waar onze goede darmbacteriën er hele gezonde stofjes van maken. Postbiotica worden deze gezonde stofjes genoemd. Maar als bijproduct maken ze ook gassen. Lucht dus. Je buik kan echt letterlijk opgeblazen voelen als je iets teveel van die lekkere gebakken aardperen hebt opgeschept. En het kan, om dezelfde reden, ook tot winderigheid leiden. Meestal ook niet echt fijn.
Probleemloze soep
Deze soep had beide problemen niet. Allereerst was het niet duidelijk dat er aardpeer in zat. De pesto daarentegen was wel heel duidelijk aanwezig en daar houdt onze dochter wel van. Dus toen ze vroeg wat voor soep ik maakte heb ik haar verteld dat ik een pestosoep van knolgroenten aan het maken was. Geen woord van gelogen. Ze vond ‘m hartstikke lekker.
En ofschoon we de soep een aantal dagen achter elkaar aten, kreeg ik absoluut geen last van een opgeblazen gevoel. Wel de voordelen, niet de nadelen dus. Met andere woorden; een zeer geslaagde soep die we zeker vaker gaan eten. Maar dat wordt dan wel volgend jaar; want zoals gezegd zijn ze dit jaar (helaas) op.
Ook ideaal om te fermenteren
Het recept van de gefermenteerde aardpeer zal ik ook nog een keer delen. Die bleek namelijk ongekend lekker. Meteen m’n favoriete fermentatierecept tot nu toe. En eenmaal gefermenteerd geven aardperen al helemaal geen opgeblazen gevoel meer. Vandaar dat de laatste aardperen daarvoor gebruikte.
Aardpeer-pastinaaksoep met pesto
Ingrediënten
3 tenen knoflook
1 rood pepertje
2 uien
- Voor de aardpeer / knolgroentenbasis:
500 g aardpeer
350 g pastinaak
300 g knolselderij
200 g wortelpeterselie
1/2 liter kippen(botten)bouillon
circca 1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
- Voor de groentenvulling:
circa 875 g (soep)groenten naar keuze.
Ik gebruikte: 300 g wortel, 175 g prei, 200 g chayote, 200 g yacon- Afmaken:
200 ml roomkaas
120 ml pesto (= 8 el) + extra voor serveren
verse peper and Himalayazout
Stappen
- Maak de knoflook, het pepertje en de uien schoon. Hak de knoflook en het pepertje fijn en snijd de uien in stukjes.
- Smoor de uien met de knoflook en het pepertje in wat kokosvet tot ze glazig zijn. Schep de helft uit de pan en bewaar dit voor je groentenbasis.
- Aardpeerbasis:
- Borstel de aardpeer schoon. Schil de rest van de knolgroenten of borstel ook deze schoon. Snijd alles in blokjes.
- Voeg de knolgroenten toe aan de gesmoorde uien in de pan (let op: dit is de helft van het totale uienmengsel, zie stap 2).
- Zet op met de kippenbouillon en extra water tot de groenten bijna onder staan. Kook de groenten gaar. Ga ondertussen verder met de groentenvulling.
- Voor de groentenvulling:
- Maak ondertussen de soepgroenten schoon en snijd ze in stukjes.
- Smoor de groenten in een andere pan samen met de overgebleven helft van het uienmengsel.
Begin daarvoor met de hardste groenten en voeg na een paar minuten de volgende toe. Zo zijn ze aan het eind allemaal ongeveer even (beet)gaar. - Soep afmaken:
- Voeg de roomkaas en pesto toe aan de gepureerde soep.
- Doe er dan de beetgare groenten bij en breng de soep op smaak met verse peper en Himalayazout. Smakelijk!
Notities
- Voor ongeveer 3 liter soep. Deze soep kun je ook invriezen. Voeg dan de roomkaas (en eventueel ook de pesto) pas toe wanneer je de soep uit de vriezer gebruikt.
- RMR2.0: De meeste knolgroenten staan/horen op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Dit zijn bijv. pastinaak, knolselderij, wortelpeterselie en wortel. Gebruik van producten van de oranje lijst A is tijdens fase 3 zeer beperkt. Zelf maak ik uitzonderingen voor groenten die heel veel inuline bevatten. Deze vezels kunnen wij zelf niet verteren in onze dikke darm en hebben daarom geen negatieve invloed op onze bloedsuiker. Ze vormen een hele gezonde voeding voor onze goede darmbacteriën in de dunne darm, die er heel gezonde stofjes van maken (postbiotica). Voorbeelden hiervan zijn aardpeer en yacon. Ik zou je aanraden om ook in fase 3 volop gebruik te maken van deze groenten!
- RMR2.0: Ook roomkaas staat op de oranje lijst A.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de beperking en/of aanpassing zoals hieronder beschreven is het ook geschikt voor fase 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Je kunt ook soep maken van enkel aardpeer. Gebruik er dan gewoon meer van. Vervang dan ook de wortel uit de groentenbasis door een groentensoort van de groene lijst. Wanneer ik reken dat er 12 porties soep in het recept zitten, dan is de hoeveelheid roomkaas ongeveer 1 eetlepel per portie. Die hoeveelheid kan prima passen bij fase 3, afhankelijk van wat je die dag nog meer eet van de oranje lijst A. De maximale hoeveelheid zuivel per dag in fase 3 is 60 ml (= 4 el), mits je die dag geen andere producten van deze lijst gebruikt.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.