Het idee voor deze heerlijke chocolade-pindakaas cheesecake komt van Rita. Ze deelde ze in de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘. Toen ik haar prachtige foto zag en het recept las, was ik meteen enthousiast. De combinatie van de romige vulling met pindakaas en de topping van chocolade leek me heerlijk.

Zondag ging ik aan de slag met een ietwat aangepast recept. De cheesecakejes gingen de diepvries in; alvast voor Pasen. Maar niet voordat ik voorgeproefd had. Dit gebakje is zoals ik verwacht had, echt heerlijk. De vulling is zachtromig met een subtiele smaak van de pindakaas. De stukjes pinda uit de pindakaas geven een beetje een crunch en de chocoladetopping (een soort ganache) maakt het helemaal af. Wat mij betreft een toppertje!

Met Pasen in zicht wil ik jullie deze niet onthouden. Met dank aan Rita voor het delen en de inspiratie!

Chocolade-pindakaas cheesecake-repen

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 1 el cacao (zie ook notities voor een variant zonder cacao)

  • 60 g amandelmeel

  • 30 g kokosmeel

  • snufje zeezout

  • optioneel: 1/2 – 1 tl groene stevia (= de fijngemaakte gedroogde blaadjes van een steviaplant); of vervang door 1tl yaconsiroop

  • 60 g roomboter

  • Voor de mascarponevulling:
  • 3 blaadjes gelatine

  • 250 g mascarpone

  • 250 g pindakaas, met stukjes (100% pindakaas, zonder toevoegingen); bijv. Whole Earth crunchy dark roasted peanut butter

  • 1-2 tl groene stevia, of naar smaak; of vervang door 1 el yaconsiroop

  • 2 tl vanille-extract

  • 250 ml slagroom

  • Voor de chocoladelaag:
  • 100 g pure chocolade (85% cacao)

  • 75 ml slagroom

  • 10 g roomboter

  • 1/4 tl vanille-extract

  • optioneel: 1 tl yaconsiroop

  • Garneren:
  • gehakte noten; bijv. walnoten

Stappen

  • Voor de bodem:
  • Meng alle droge ingrediënten.

    Smelt de boter en meng deze door de droge ingrediënten tot een droog kruimelig geheel. Doe dit in een met bakpapier beklede bakvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • Vulling:
  • Laat de gelatineblaadjes weken in een kommetje met koud water.
  • Klopt de mascarpone samen met de pindakaas, vanille-extract en groen stevia tot een glad en luchtig geheel.
  • Verwarm 2 el van de 20 ml slagroom in een (steel)pannetje en los hierin de uitgeknepen velletjes gelatine op. Het hoeft niet heel heet te worden; het is voldoende als het goed vloeibaar is.

    Tip: Het gebruik van een steelpannetje is handig, want dan kun je het bij de volgende stap met 1 hand gieten en met de andere een handmixer vasthouden.
  • Giet de opgeloste gelatine in een straaltje bij het pindakaas-mengsel en mix tegelijkertijd om het goed te vermengen.
  • Klop nu de rest van de slagroom voor de vulling stijf en mix het dan door het pindakaasmengsel.
  • Verdeel het over de bodem en laat het in de koelkast opstijven.
  • Chocoladelaag:
  • Als de taart voldoende opgestijfd is (na 1-2 uur in de koelkast) kun je de chocoladelaag gaan maken. Hak de chocolade in kleine stukjes.
  • Verwarm de slagroom met de roomboter. Zet het vuur uit en roer er de chocoladestukjes door. aat het even staan, zodat de chocolade begint te smelten.
  • Doe er dan ook het vanille-extract bij. Roer tot een glad mengsel en verdeel het over de stijfgeworden cheesecake. Laat het weer afkoelen in de koelkast.
  • Snijd de cheesecake in stukjes en serveer met de fijngehakte noten.

Notities

  • Doorsnijden gaat goed met een mes wat je eerst natmaakt in heet water en dan afdroogt. Gebruik het terwijl het nog warm is. Maak het tussendoor steeds schoon zodat je mooie snijranden krijgt.
  • Voor een vorm van 20×20 cm. Ik sneed de taart in 16 stukjes.
  • Je kunt overgebleven stukjes ook invriezen.
  • Toen ik de taart nog een keer maakte, gebruikte ik yaconsiroop in plaats van groene stevia. Ik maakte ‘m toen zonder cacao en een deel zonder chocoladelaag, omdat David niet van chocolade houdt. Vervang dan de cacao in de bodem door 50 g gehakte, geroosterde en afgekoelde walnoten en 2 tl gedroogde sinaasappelschil. Vervang chocoladelaag door wat opgeklopte slagroom zonder suiker.
  • RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Producten van deze lijst zijn niet geschikt voor fase 2 en 3. Mascarpone en slagroom staan op de oranje lijst A. Gebruik hiervan is zeer beperkt in fase 3. Pindakaas staat niet op de lijsten, maar pinda’s staan als peulvruchten op de oranje lijst B, dus schaar ik 100% pindakaas daar ook maar onder. Producten van deze lijst zijn niet geschikt voor fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1 en 4. Gebruik ook in deze fase de producten van de lichtrode lijst met mate en alleen als het je eigen gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Hoi Cora, bij dit recept had ik mijn bedenkingen vanwege de pindakaas! Best lekker pindakaas hoor maar in zo’n reepje….. De mascarpone trok mij over de streep. Altijd zó lekker romig. En inderdaad: de chocola en de romigheid van dit gebakje: heerlijk dus?

    • Hoi Hanny, wat leuk om te horen dat je de repen, ondanks je bedenkingen, zo lekker vindt!
      Bedankt voor je reactie. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.