Eén van de nieuwkomers in onze moestuin dit jaar waren de kapucijners. Ik was niet heel bekend met kapucijners. Ik kende ze als gedroogde peulvruchten die onder andere vaak bij een Captain’s Meal worden gebruikt. Zelf heb ik ze nooit (bewust) gegeten. M’n moeder had gelezen dat ze vers heel erg lekker zijn en wilde ze wel eens uitproberen.

We plantten ze in de moestuin bij gaas waar ze tegenaan konden klimmen. Net als de erwten en sugar snaps. Al snel bleek dat ze veel hoger werden dan de erwten en sugar snaps en dat het gaas niet hoog genoeg was. Dat hebben we opgelost door er hoge bamboestokken tussen de zetten en daar draden tussen te spannen. De planten waren in ieder geval een lust voor het oog. Ze bloeiden met prachtige roze bloemen en daarna kwamen er hele mooie paarse peulen aan, waar de kapucijners in groeiden.

Net weer anders dan erwten

In de peul zien de kapucijners eruit als een soort erwten. Ietsje groter misschien, maar dat is ook afhankelijk van hoe lang je ze laat hangen. Op de foto’s hierboven zie je links de kapucijners, rechts de doperwtjes die ik daarna dopte. Van de kapucijner in de peul heb ik helaas geen foto gemaakt.

Ik zou ze vroeg plukken, dan zijn ze het lekkerst. Ze lijken in ieder geval wat meer zetmeel te bevatten dan erwtjes en dat zal meer worden naarmate ze groter worden.

Vers of gedroogd

Je kunt de kapucijners ook langer aan de plant laten hangen en dan laten drogen. Dan kun je ze lang bewaren en als gedroogde peulvruchten eerst laten weken en daarna koken. Maar je kunt ze dus ook vers eten. Een beetje zoals een erwt dus, maar ze smaken wel wat anders. Waar erwtjes mij een gevoel geven van een lichte maaltijd, schuiven de verse kapucijners al meer op naar de wat ‘zwaardere’ smaak van peulvruchten. Althans, voor mij. Dat komt waarschijnlijk doordat er meer eiwitten en zetmeel in zit.

Die extra eiwitten maken ze overigens ook weer extra geschikt voor vegetariërs.

Méér koolhydraten maar beter voor je bloedsuiker en je darm

Door de vele vezels en het zetmeel bevatten kapucijners, net als andere peulvruchten, wel veel koolhydraten. Wanneer je de voedingswaarde van verse doperwten vergelijkt met die van verse kapucijners zie je dat ze niet alleen meer eiwitten, maar ook meer koolhydraten bevatten. Dat lijkt slecht nieuws voor mensen die net als ik koolhydraatarm willen eten. Óf voor mensen met diabetes type 2 bijvoorbeeld. Het grappige is dat dit niet klopt.

Als je kapucijners kookt samen met doperwten zie je duidelijk verschil. De erwten blijven mooi groen en glad en rond. De kapucijners worden wat bleker en worden rimpelig. Uit onderzoek blijkt dat juist erwtensoorten die rimpelen een ander gen hebben, wat op natuurlijke wijze is ontstaan. Deze soorten bevatten juist meer resistent zetmeel en dat is goed nieuws voor je gezondheid én je bloedsuiker.

Resistent zetmeel kunnen we namelijk zelf niet verteren in onze dunne darm. Het gaat dus onverteerd door naar de dikke darm, waar het voeding is voor de goede darmbacteriën. Ze maken er onder andere heel gezonde korte-keten vetzuren van, die qua structuur heel erg lijken op ketonen. Een soort ketonen voor onze darmwand, die onder andere kunnen helpen om ‘leaky gut’ (een lekkende darm) tegen te gaan of zelf helpen genezen. Ook verbeteren deze vetzuren de functie van de cellen die insuline produceren. En dat heeft juist weer een gunstig effect op het reguleren van je bloedsuiker.

[1, 2, 3]

Captain’s Dinner en meer

Als je zoekt naar de recepten kom je ze vooral gedroogd tegen en vaak in een Captain’s Dinner. Dat was een feestgerecht wat vroeger, in de tijd van de VOC aan de kapitein werd geserveerd als een feestmaaltijd. Er ging van alles door wat goed houdbaar was op een schip zoals zoet-zuur, spek en/of pekelvlees en ook gedroogde kapucijners.

Maar je kunt ook verse kapucijners gebruiken voor zo’n Captain’s Dinner. Deze kun je gewoon in het spekvet mee gaar laten worden, zoals je in dit recept Kapucijners met spek, van Yvette van Boven kunt zien.

Natuurlijk kun je nog veel meer doen met kapucijners. Ik combineerde ze met ui en paprika en een verrassende smaakcombinatie met verse gember en verse basilicum. Verrassend lekker, moet ik zeggen.

Kapucijners met ui en paprika

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Verse kapucijners

  • Knoflook

  • Verse gember

  • Ui

  • Paprika

  • kokosvet om te bakken

  • verse peper en Himalayazout

  • Om te serveren:
  • verse basilicum

  • roomboter

Stappen

  • Dop de kapucijners. Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak knoflook en gember fijn. Snipper de ui en paprika. Snijd de basilicum in reepjes.
  • Breng de kapucijners aan de kook. Ze moeten ongeveer 5-10 minuten koken om beetgaar te worden. Proef daarom tussendoor een keer tot je ze gaar genoeg vindt en giet ze dan af.
  • Smelt ondertussen wat kokosvet of spekvet in een pan en fruit hierin de ui en paprika, samen met de knoflook en gember.
  • Meng de kapucijners met het ui-paprikamengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de kapucijners met de verse basilicum en een klont roomboter. Smakelijk!

    Wij aten ze met een hamburger, frietjes uit de Airfryer en zelfgemaakte mayonaise.

Notities

  • Van een kilo kapucijnerpeulen hou je ongeveer 300-400 g gedopte kapucijners over.
  • RMR2.0: Verse kapucijners passen net als verse doperwten op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van deze lijst is zeer beperkt tijdens fase 3. Gedroogde kapucijners passen als gedroogde peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0 (niet geschikt voor fase 3).
  • RMR2.0 fasen: Dit recept past zonder beperkingen bij fase 1, 2 en 4. Héél beperkt past het ook bij fase 3. Zie de informatie hieronder.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Gebruik in fase 3 alleen verse kapucijners en niet meer dan een halve gesloten handvol.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Kapucijners Pagina met onder andere de voedingswaarde van verse kapucijners op de website van Verse Oogst. Als je ze vergelijkt met doperwten zie je dat ze inderdaad meer eiwitten en meer koolhydraten bevatten.

[2] Doperwten Ter vergelijking de pagina met onder andere de voedingswaarde van verse doperwten op de website van Verse Oogst.

[3] Super pea lowers risk of type 2 diabetes Pagina op de website van Diabetes Queensland waarin het onderzoek uitgelegd wordt waaruit bleek dat juist gerimpelde soorten erwten een gen bevat waardoor ze meer resistent zetmeel bevatten, wat heel gezond is voor het reguleren van de bloedsuiker en dus voor o.a. diabetici. Meer info over het onderzoek zelf vind je hier: A natural mutation in a starch branching enzyme gene alters starch assembly in Pisum sativum L. (pea) and improves glucose homeostasis in humans.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.