Vandaag een keer een recept voor ‘iets lekkers’. Zodat ik niet elke week met een soeprecept kom 😉

Deze kruidkoekcakejes maakte ik zelf in het voorjaar, maar met de herfst in aantocht past het juist perfect bij dit seizoen.

Extraatje

‘Iets lekkers’ is trouwens wel een beetje een rare term, want het suggereert dat al het andere niet (zo) lekker is. Ik bedoel het natuurlijk als ‘een extraatje’. Want ik geniet van alles wat ik eet. We eten altijd puur en onbewerkt en dat proef je.

Dat extraatje hebben we natuurlijk niet echt nodig. Het is veel gezonder om tussen maaltijden door niets te eten, zodat je lichaam tijd heeft voor vertering en herstel. Het is niet voor niets dat periodiek vasten zo gezond is. Sla gewoon lekker je ontbijt over en begin met de lunch. Als voorbeeld, want periodiek vasen kan allerlei vormen aannemen en kan ook iedere dag weer anders zijn.

Snacken is iets wat bedacht is door de (snack)industrie. Er valt veel geld mee te verdienen, maar het gaat daarbij niet om je gezondheid. Zelfs ‘gezonde snacks’ zijn niet nodig en vaak alles behalve gezond. ‘Je moet het motortje draaiende houden’ als argument om de hele dag door te eten, is echt onzin!

Maar dat wil niet zeggen dat je nooit meer een extraatje zou kunnen eten. Als tussendoortje, of liever; bij je maaltijd. Of zo kort mogelijk ervoor of erna. Zodat je tussendoor weer die ruimte schept.

En wat is er leuker dan zo’n extraatje zelf te maken? Dan heb je ook alle controle over wat je erin doet.

Kruidkoek of peperkoek…

… of hoe je het maar wilt noemen. Als er maar (véél) koekkruiden inzitten vind ik het heerlijk!

Ooit kreeg ik een recept van een lieve buurvrouw. Een heel eenvoudig recept. Alles mengen en dan in de oven. Maar super lekker. Heerlijk geurend met een wat plakkerige maar toch krokante korst.

Lekker kruidig

Eerder dit jaar had ik collega’s beloofd om iets lekkers te bakken. Ze hadden bedongen dat het niet ‘iets gezonds’ zou zijn. Blijkbaar kennen ze me goed 😉

Dus bakte ik kleine cakejes van het genoemde kruidkoekrecept. Ik was benieuwd naar hun reactie. Of ze net zo enthousiast zouden zijn over het recept. Kruidkoek is namelijk oer-Hollands. Terwijl mijn collega’s uit alle hoeken van de wereld komen. Gelukkig vielen de cakejes ook bij hen in de smaak. Vooral de intens-kruidige smaak. Het gebruik van veel kruiden en specerijen is dan ook iets wat in veel culturen veel meer ingebakken zit dan hier.

Gezonde(re) koolhydraten

Door het bakken en uitdelen had ik zelf ook zin gekregen in kruidkoekcakejes. De gezonde variant ervan.

In gedachten zag ik ze voor me. Heerlijk geurend en kruidig, zonder toegevoegde suiker maar wel met een beetje die zoete, plakkerige ervaring. Precies voor die ervaring gebruikte ik gedroogde zuidvruchten. Niet echt koolhydraatarm, maar voor een keertje moet dat kunnen. Zeker wanneer je net als ik je gezondheidsdoelen hebt bereikt en koolhydraatarm eten je leefstijl is geworden. De koolhydraten komen tenslotte van een gezonde bron. En daarop reageert je lijf heel anders dan op snelle, bewerkte koolhydraten.

Zo denkt ook de Real Meal Revolutie2.0 erover. Gedroogde vruchten staan op de lichtrode lijst. Net als amandelmeel en kokosmeel trouwens, om het in perspectief te brengen. Een lijst van producten waarvan je best af en toe en met mate kunt genieten nadat je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt.

Groot succes

Ik ging dus aan de slag. Gaandeweg vormde zich een recept. Met enkel echte, pure ingrediënten. Zelfs de koekkruiden maakte ik zelf.

Toen de cakejes in de oven stonden, geurde het hele huis. Toen ze afgekoeld waren gingen ze de vriezer in. Maar ik hield er één achter. Die deelde ik met mijn man. Mijn helft at ik als toetje na m’n eten, maar David bewaarde ‘m voor later op de avond. Ik had ook niet in de gaten dat hij ‘m op had. Tot hij ineens zei: ‘dat cakeje was écht lekker zeg!’. Daar waren we het helemaal over eens. En over het feit dat juist die zuidvruchten het zo bijzonder maken.

Kortom, deze eerste peperkoekervaring sinds jaren was een groot succes. Dit recept wordt zeker een blijvertje!

Kruidkoekcakejes met gedroogde zuidvruchten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Droge ingrediënten
 • 200 g amandelmeel

 • 2 1/2 tl bakpoeder

 • 1/4 tl Keltisch zeezout

 • 3 1/2 el koek- en speculaaskruiden

 • 1 tl kaneel

 • 1 el gedroogde sinaasappelschil

 • Noten en zuidvruchten
 • 50 g walnoten

 • 5 gedroogde vijgen (75 g)

 • 4 medjoel dadels (75 g)

 • 8 gedroogde abrikozen (50 g)

 • 8 gedroogde appeltjes (20 g)

 • Natte ingrediënten
 • 100 g mascarpone

 • 5 eieren

 • 60 roomboter

 • 3 el yaconsiroop, of naar smaak (eventueel vervangen door ruwe honing; deze is wel zoeter dus dan kun je de hoeveelheid daarop aanpassen)

 • 2 tl vanilleextract

Stappen

 • Meng alle droge ingrediënten.
 • Hak of snijd de noten en zuidvruchten in stukjes. Meng door de droge ingrediënten.
 • Doe de mascarpone in een andere kom. Klop hier de eieren door.
 • Smelt de roomboter, maar laat niet te heet worden. Klop de roomboter met de yaconsioop en vanilleextract door de mascarpone en eieren.
 • Meng nu droge en natte ingrediënten.
 • Schep in kleine cake- of muffinvormpjes. Bak ze circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
 • Test met een breinaald of houten prikker. Die moet er schoon uitkomen. Laat de cakejes afkoelen op een rooster. Smakelijk!

Notities

 • Voor circa 18 kleine cakejes. Je kunt ze prima invriezen. Je kunt ze eventueel weer kort opwarmen op lagere temperatuur voordat je ze eet. Dan smaken ze alsof ze gebakken zijn. Om ook zonder dat zijn ze overheerlijk; ook uit de vriezer.
 • RMR2.0: Zachte volle zuivel (mascarpone) en noten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Amandelmeel en gedroogd fruit staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Yaconsiroop plaats ik zelf ook op die lijst (vergelijkbaar met honing).
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.