Deze salade was echt helemaal mijn ding. Zó lekker.

Ik ben gek op zoete aardappel. Ik vind de smaak en de textuur van een gegrilde of gepofte zoete aardappel echt zalig. Verder ben ik dol op salades. Vooral tijdens warme dagen. Toch had ik nog nooit een salade gemaakt met zoete aardappel. Tot nú.

Afgelopen week kampeerde onze dochter met vriendinnen. Ze at daarom niet thuis. Dat was voor mij een goede reden om zoete aardappel op het menu te zetten, want zij houdt juist niet van zoete aardappel. Ze vist ze het liefst uit haar eten en geeft ze dan aan ons. Ze moet dan wel een paar stukjes eten om aan de smaak te wennen. Tot nu toe is dat jammer genoeg nog met lange tanden.

Uithuizig

Met dochterlief buitenshuis was het daarom een ideaal moment om zoete aardappel te eten. Het was die dag enorm heet, dus kwam ik op het idee van een maaltijdsalade. Een goed vullende salade. Om lekker koud te eten, maar ook één waar ik niet teveel hitte mee in huis zou halen.

De zoete aardappel en de pecannoten moesten daarom ook buitenshuis. Ze werden verbannen naar ons fietsenhok. Daar roosterde ik ze in de Airfryer. Op die manier liep de temperatuur binnen niet verder op. Ideaal! Bovendien is de Airfryer ook nog eens sneller en energiezuiniger dan onze grote oven.

Goed gevuld

De salade maakte ik af met allerlei gezonde ingrediënten. Ingrediënten waar wij dol op zijn; zoals groenten (rucola- en romainesla, uien, paprika, kidneybonen en avocado) en daarbij nog wat extra eiwitbronnen (feta en gerookte kipfilet). Samen met een heerlijke dressing vol gezonde eiwitten en vetten.

Doordat deze salade bol staat van de eiwitten (ook van de kidneybonen en de noten) en vetten (ook van de avocado en de kokosolie van het bakken van de uien en paprika), vult deze enorm goed. Dit in tegenstelling tot de vaak vetarme (maar wel suikerrijke) salades/dressings die je normaal gesproken in restaurants kunt bestellen.

Lekker voor gaan zitten

Het is dan ook geen salade die je vlug even naar binnen werkt. Integendeel; je moet er echt voor gaan zitten. Maar dat is juist heel gezond. Goed kauwen en ondertussen volop genieten van al die pure en verschillende smaken en texturen.

Ga er lekker naar buiten en neem de tijd. Door goed te kauwen en vooral ook rustig te eten, is je lichaam in de juiste toestand om je maaltijd goed te verteren en er de meeste voedingswaarde uit te halen. En als je lekker buiten in het zonnetje zit, krijg je bovendien nog extra energie, vitamine D en nog veel meer gezondheidsvoordelen van de zon. Helemaal gratis en voor niks.

Dus: smakelijk… en geniet ervan!

Zoete aardappelsalade Tex-mex

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de zoete aardappelen en de pecannoten (uit de Airfryer):
  • 2 grote zoete aardappelen

  • olijfolie

  • verse peper en Himalayazout

  • kruiden (komijn, zoete paprikapoeder en gerookte paprikapoeder)

  • 150 g pecannoten

  • Voor de rest van de salade:
  • 2 tenen knoflook

  • 2 grote uien

  • 2 grote paprika’s

  • olijfolie

  • circa 325 g geweekte en gekookte kidneybonen (uitgelekt gewicht; ik had een bakje van 500 ml met bonen en vocht)

  • 150 g feta

  • 150 g kipfilet

  • 1 avocado

  • rucola en/of romainesla

  • Optioneel (maar wel lekker): stukjes komkommer en tomaat

  • Voor een zuiveldressing:
  • 150 g hüttenkäse

  • 150 g crème fraîche

  • 150 g Griekse yoghurt

  • verse peper, Himalayazout, gemalen komijn, koriander, gerookte paprika, cayennepeper

  • Voor een olie-azijndressing:
  • 3 el olijfolie

  • 1 el appelciderazijn, of naar smaak

  • verse peper, Himalayazout, gemalen komijn, koriander, gerookte paprika, cayennepeper

Stappen

  • Airfryer stappen:
  • Was de zoete aardappelen en laat ze drogen of dep ze droog. Snijd ze in blokjes. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en de kruiden en hussel ze goed door.

    Rooster ze 10 minuten in het mandje van de Airfryer op 180 graden Celsius. Schud ze dan een keer om en bak ze nog 5 minuten op 170 graden Celsius. Of gebruik de oven met aangepaste tijd en temperatuur.

    Laat ze afkoelen.
  • Rooster dan de pecannoten in het mandje. De Airfryer is dan nog heet, dus tijd en temperatuur moet je daarop aanpassen. Ik roosterde ze 6 minuten op 145 graden Celsius.
  • Rest van de salade:
  • Maak de knoflook, uien en paprika’s schoon. Hak de knoflook fijn, snijd de ui en paprika in grove stukken.
  • Smoor de uien met de knoflook in wat olijfolie. Voeg daarna de paprika toe en laat deze nog even mee roerbakken. Meng het door de zoete aardappelen.
  • Voeg een klein beetje olijfolie aan de pan en bak hierin de uitgelekte kidneybonen kort.
  • Voeg ze dan toe aan de salade. Laat de salade verder afkoelen (tot lauwwarm of koud, naar eigen voorkeur).
  • Snijd in tussentijd de feta en de gerookte kip in stukjes. Maak de avocado schoon en snijd in partjes.
  • Pak een groot bord. Leg eerst rucola en/of romainesla op het bord en schep er dan de Tex-mex salade op. Strooi er de feta en gerookte kip over. Maak de salade af met de partjes avocado en de dressing naar keuze.

    Ook stukjes tomaat (of snoeptomaatjes) en komkommer zijn hier erg lekker bij!
  • Voor de dressing:
  • Meng de ingrediënten van je dressing naar keuze. Breng op smaak met de kruiden.

Notities

  • Wij hebben een Airfryer XL. Elke oven is anders; misschien elke Airfryer ook. Blijf dus zelf de temperatuur en de baktijd in de gaten houden.
  • Je kunt de zoete aardappelpartjes ook in de oven of in een koekenpan roosteren.
  • RMR2.0: Volle zuivelproducten (zoals de feta en de ingrediënten van de zuivel-dressing) en zoete aardappelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0.  Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Peulvruchten staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

1 REACTIE

  1. Goedemorgen Cora,
    Deze salade is een topper!!!
    Meer loftuitingen zijn niet nodig.
    Het oversteeg mijn verwachting.
    Dankjewel en graag nog meer van dit soort salades.
    Groeten, Hanny

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.