Voor kerst 2022 maakte ik het koolhydraatarme nagerecht. Ik had daarbij de opdracht gekregen om een keer iets nieuws te maken.

Anders dan anders

Iets nieuws maken vind ik geen probleem. Altijd leuk om weer iets te verzinnen en uit te proberen. Maar juist een nieuw koolhydraatarm nagerecht is voor mij wel een uitdaging.

Ik wil geen andere zoetstoffen gebruiken dan groene steviapoeder en/of yaconsiroop. Dat is trouwens niet helemaal waar. Met een keer rauwe honing gebruiken zou ik ook geen probleem hebben. Maar alle drie missen ze de gebruikelijke kristalstructuur van suiker die voor bepaalde soorten gebak juist nodig is. Daarom heb ik bij een nagerecht of gebak snel de neiging om terug te pakken naar iets wat ik al vaker gemaakt heb.

Met een beetje fantasie kwam ik toch uit op iets nieuws. Dat geeft dan wel meer voldoening en is extra leuk om te proeven.

Appelbeignet in een nieuw jasje

Geïnspireerd door het idee van een appelbeignet, liet ik eerst een appelschijf in de oven carameliseren met wat yaconsiroop en kaneel. Daar bovenop kwam cake met bosbessen. Kokoscake, want een cake van enkel kokosmeel had ik nog nooit gemaakt.

Het bleek een hele lekkere combinatie. Van smaken, maar ook van textuur. Het zoete van de appel met yacon, tegenover het wat zurige van de warme blauwe bessen. Het zachte van de appel en de bosbessen, tegenover het krokant-korrelige van de cake. Zo is elke hap een beleving.

Een geslaagd nieuw recept dus. Eén erbij waar ik op terug kan vallen 😉

Appel met kokos-bosbessencake

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Appel:
  • 1-2 appels (voor 4 dikke schijven appel)

  • kaneel

  • yaconsiroop (of vervang door ruwe honing)

  • Kokoscake:
  • 1/2 el citroenrasp (van circa 1/2 citroen)

  • 45 gram kokosmeel

  • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • 1/2 tl groen steviapoeder (gedroogde, vermalen blaadjes van de steviaplant)

  • 1/8 tl Himalayazout

  • 4 eieren (M)

  • 125 ml romige kokosmelk

  • 1 el citroensap (van circa 1/4 citroen)

  • 1 1/2 tl vanilleextract

  • 50 g kokosvet, gesmolten

  • Verder:
  • 75 g blauwe bessen (mag uit diepvries; dan niet van tevoren laten ontdooien)

  • Optioneel: slagroom, ongezoet

Stappen

  • Appels:
  • Was de appels en snijd ze in dikke schijven. Verwijders het klokhuis met een appelboor. Bestrooi beide zijden met kaneel.
  • Vet 4 ovenvaste schaaltjes in met wat kokosvet of roomboter.
  • Leg een appelschijf in ieder schaaltje en sprenkel er wat yaconsiroop of ruwe honing over.
  • Zet de appels circa 15 minuten in de oven op 175 graden Celsius. Ga ondertussen verder met de kokoscake.

    Tip: Als je ovenschaaltjes niet hoog genoeg zijn, kun je een kraag maken van dubbelgevouwen bakpapier dat je met een metalen paperclip vastzet. Zet deze in de schaaltjes tegen de zijkant aan.
  • Kokoscake:
  • Meng nu het citroenrasp, kokosmeel, bakpoeder, groene stevia en Himalayazout door elkaar.
  • Mix er kort de eieren, kokosmelk, citroensap en vanilleextract doorheen.
  • Mix er tenslotte het gesmolten kokosvet doorheen. Stop wanneer het goed gemengd is, want anders wordt de cake minder luchtig. Appel met kokos-bosbessencake
  • Afwerken:
  • Haal de schaaltjes met appel voorzichtig uit de oven.

    Verdeel de helft van de bosbessen over de schaaltjes met appel. Verdeel er dan het beslag over en tenslotte de rest van de bosbessen.
  • Bak nog circa 15-20 minuten op 175 graden Celsius of tot ze goudbruin en gaar zijn. Prik eventueel met een houten prikker of breinaald in het beslag. Deze moet er dan schoon uit komen.
  • Eet er eventueel wat lobbig geklopte slagroom bij. Smakelijk!

Notities

  • Voor 4 stuks.
  • Tip: snijd de overgebleven appel in kleine stukjes en doe deze met wat kaneel en wat zaden en pitten in een ovenschaaltje. Eventueel nog wat bosbessen, lepeltje crème fraiche erover en zet deze ook mee in de oven. Zo heb je nog een extra toetje voor een andere keer.
  • RMR: Kokosmeel staat op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Yaconsiroop past ook bij de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Appel staat op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Kokosmelk staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is zeer beperkt tijdens fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Deze taart is zonder beperkingen geschikt voor fase 1 en 4 van de Real Meal Revolutie2.0. De taart is niet geschikt voor fase 2 en 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.