Het recept voor deze overheerlijke ovenschotel komt van m’n moeder. En zij had het weer losjes gebaseerd op een recept van één van haar lievelingsprogramma’s: BinnensteBuiten.

Gewijzigde plannen

Zaterdag is voor mij al jaren moestuindag. Dat begon in een jaar dat mijn moeder geopereerd werd. Als eerste in Nederland kreeg ze een kunstpols die vastgemaakt werd met donorbot. Voor haar was het een uitkomst, want er was onvoldoende eigen bot over om een kunstpols aan vast te maken. Maar het duurt dan wel langer voordat de nieuwe pols goed vastgegroeid is. In tussentijd moet je heel voorzichtig zijn dat deze niet afbreekt. Dat gooide haar moestuinplannen van dat jaar helemaal overhoop.

Samen werken in de tuin

Het was in het voorjaar en ze was al volop bezig geweest met zaaien en planten. Ik bood aan om op zaterdagen te komen. Ze moest me maar vertellen wat er te doen was en dan zou ik dat zo goed mogelijk doen.

Ik was toen al heel actief bezig met gezonde voeding. Puur en onbewerkt eten. Zelf moestuinieren past natuurlijk perfect in dat plaatje. Wat is er nu mooier dan je eigen groenten telen? Dan weet je precies wat je eet.

Daarvoor was tuinieren altijd een dingetje van mijn moeder geweest. Maar ook ik bleek het werken in de tuin leuk te vinden. Lekker buiten bezig in de natuur. Vooral met m’n handen, waardoor m’n hoofd lekker tot rust kan komen. Het was bovendien heel gezellig en we hadden alle tijd om bij te kletsen. Die zaterdagse moestuindag werd dan ook een vast ritueel.

Nieuw (familie)recept

‘s Middags eet ik dan ook samen met m’n ouders. Een warme maaltijd; klaargemaakt door m’n moeder. Ook dat is puur genieten. Wanneer je van buiten komt smaakt alles beter. Bovendien kan m’n moeder heerlijk koken. Een tijd geleden had ze deze ovenschotel gemaakt met gehakt en zoete aardappelen. Én uiteraard groenten uit eigen tuin, zoals paprika en prei. Wat was dat smullen!

Beetje anders

Daarom maakte ik ‘m een week of wat later voor m’n eigen gezin. De basis bleef hetzelfde. Ik deed er meer verschillende groenten in, maar de basis bleef hetzelfde.

Alleen het vijfkruidenpoeder had ik niet. Daarvan maakte ik m’n eigen variant. In de vijzel, want er zit een steranijs in. Die had ik dan weer wel 😉

Zoete aardappel-groentenschotel met gehakt

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Zoete aardappel en groentenvulling:
  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 850 g groenten (ik gebruikte wortel, wortelpeterselie, yacon, chayote, paprika, courgette, tomatillo en prei)

  • 600 g zoete aardappel

  • kokosvet

  • 1 tl harissa

  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • verse peper

  • Gehakt:
  • 2 tl vijfkruidenpoeder (ik maakte mijn eigen kruidenmengsel van: een halve steranijs, 1/2 tl kaneel, 1/2 tl venkelzaad, 1/4 tl kruidnagelpoeder, 1/4 tl gemberpoeder en 1/4 tl peper)

  • 500 g gehakt

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1 tl harissa

  • 6 el tomatenketchup zonder meuk, of vervang door tomatenpuree

  • 100 ml crème fraîche

  • 200 g jong belegen kaas

Stappen

  • Zoete aardappel en groentenvulling:
  • Knoflook, ui en andere groenten schoonmaken. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de rest van de groenten in stukjes.
  • Borstel de zoete aardappelen schoon en snijd ze in dunne plakken, van circa 3 mm. Dikker snijden kan ook, maar dan moet je ze wel voorkoken of bakken.
  • Fruit de ui met de knoflook in ruim kokosvet. Roerbak de rest van de groenten samen met het uimengsel. Begin met de groenten die het langst nodig hebben om te garen en wacht tussendoor steeds een paar minuten voordat je de minder harde soort(en) toevoegt.
  • Voeg de harissa en het zou toe en roerbak deze nog even mee.
  • Gehakt:
  • Doe de steranijs, kaneel, venkelzaad, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en vers gemalen peper in een vijzel. Vijzel tot een geurig specerijenpoeder.

    Of gebruik vijfkruidenpoeder.
  • Meng de kruiden samen met het gehakt, het Keltisch zeezout en de harissa.
  • Bak nu het gehakt rul in wat kokosvet. Ik hou ervan om grove stukken te bakken, zodat je het gehakt ook goed proeft in de schotel.
  • Meng het gehakt met de tomatenketchup (of tomatenpuree) en crème fraîche.
  • Afwerken:
  • Meng de groentenvulling met het gehakt. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen peper.
  • Doe nu eerst de helft van het gehakt-groentenmengsel in een diepe ovenschaal. Leg daarop plakken zoete aardappel naast elkaar. Gebruik van de zoete aardappel ook ongeveer de helft.

    Herhaal dit, zodat je op het eind 4 lagen hebt met als laatste een gehaktlaag.
  • Rasp de kaas en strooi deze over de schotel. Bak de schotel nu in circa 30-35 minuten op 180 graden Celcius in de oven of tot deze goudbruin is en de zoete aardappel gaar.

    Smakelijk!

Notities

  • Voor een ovenschaal met inhoud van minimaal 3 liter. Bijvoorbeeld 25 x 15 x 8 cm.
  • Voor circa 5-6 personen.
  • Knolgroenten zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, wortel en wortelpeterselie staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Hetzelfde geldt voor zachte volle zuivelproducten zoals crème fraîche. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel en wortelpeterselie door een groentensoort van de groene lijst. Vervang de zoete aardappel door plakken courgette. Dan past dit recept ook bij fase 3. Let wel op, want dat je dan binnen het dagtotaal van de oranje lijst A blijft, want er zit volle zachte zuivel in het recept.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.