Tomatenketchup… heerlijk vind ik het. Maar tomatenketchup uit de supermarkt eet ik al jaren niet meer. Daar zit meestal veel suiker of zoetmiddel en andere meuk in. Dan ga ik liever zelf aan de slag.
Gezond en superlekker
Vorig jaar maakte ik voor het eerst zelf tomatenketchup. Zonder suiker of andere ongein. De ketchup smaakt niet zoals die van Heinz en ziet er ook anders uit, maar vond ik wel heel geslaagd met een hele pure, eerlijke smaak. Die ketchup zie je trouwens links op de foto’s hieronder.
Vorig jaar deed ik er tomatillo’s in. Tomatillo’s zijn héél gezond en gaven de ketchup een heerlijk zoetzure smaak. Wij hebben ze sinds vorig jaar in de moestuin, maar niet iedereen heeft dat geluk. In de buurtsuper zie ik ze jammer genoeg nooit liggen.
Daarom had ik het plan om nog een keer een andere versie te maken met meer gangbare ingrediënten.
Zoete aardappel als geheime ingrediënt
Deze keer liet ik me inspireren door een potje tomatenketchup wat ik een jaar geleden ergens zag. Van het merk Jean Bâton. Ik was ervan onder de indruk. Niet alleen zat er geen suiker of zoetmiddel in, maar ook geen andere ongewenste ingrediënten. Helemaal meukvrij. Geweldig, toch?!
Op het etiket zie je dat Jean Bâton zoete aardappel in z’n ketchup gebruikt en verder ook maar heel weinig specerijen. Zout en piment. Nog wat paprika en ui, maar dat is het dan.
Lekker kruidig
Het idee om zoete aardappel te gebruiken heb ik van Jean afgekeken maar alleen zout en piment vond ik wel erg sober als smaakmakers.
Ik hou van lekkere kruiden en andere smaakmakers en heb over de jaren een groeiende kruiden- en specerijenverzameling opgebouwd. Een hele goede investering, die regelmatig bijgevuld wordt. Ik keek daarom op de etiketten van andere soorten ketchup, maar die geven het geheim van de chef niet graag prijs. Raadselachtig gebruiken ze de algemene term ‘specerijen’.
Toen heb ik zelf maar de kruiden die me lekker leken in een ketchup bij elkaar gezet. Daarmee heb ik gisteren tomatenketchup gemaakt. Wederom niet zoals uit de bekende fles, maar wel heel erg lekker en kruidig!
Lekker op een oopsie
Ik heb nu al zin in het restje wat niet meer in de laatste pot paste. Dat ga ik straks op een oopsiebroodje eten. Mmmm… met een plakje kaas en rucolasla erop. Ook lekker om met een extra oopsie erop als tosti te bakken!
Suikervrije en meukvrije tomatenketchup
Ingrediënten
- Tomatenbasis:
1 kg tomaten (zorg voor tomaten met veel smaak; dat maakt het verschil)
1 el Keltisch zeezout
1/2 el appelazijn
1 blaadje laurier
pepertje, naar smaak (ik gebruikte 1 tl fijngesneden pepertje)
100 g zoete aardappel
- Groentenvulling:
2 tenen knoflook
10 g verse gember
100 g ui
100 g wortel
100 g paprika
1 stengel bleekselderij
kokosvet
verse peper en zeezout
- Verdere smaakmakers:
1 tl elk van mosterdzaad, venkelzaad, korianderzaad
1/2 tl komijnzaad
1 el gerookte paprikapoeder
1 tl elk van kurkuma, knoflookpoeder, uipoeder, milde paprikapoeder
1/2 tl elk van kaneel, piment (all-spice)
snufje kruidnagelpoeder
2 tl gedroogde selderij (of knolselderijblad)
1 tl gedroogde basilicum
- Optioneel:
1 el (lente)ui-ringen
2 el fijngesneden prei-groen
gedroogde groene stevia, naar smaak
Stappen
- Tomatenbasis:
- Snijd de tomaten in grove stukken en doe ze in een ruime pan, liefst met dikke bodem. Verwarm ze op redelijk lage temperatuur totdat ze goed hun vocht loslaten. Zet ze dan wat hoger, maar blijf regelmatig roeren om te zorgen dat het niet aanbrandt.
- Voeg Keltisch zeezout, appelazijn, laurierblad en het fijngesneden pepertje toe. Snijd de zoete aardappel in blokjes en voeg deze ook toe.
- Laat de tomaten nu op laag vuur al pruttelend indikken. Roer regelmatig door. Ga ondertussen verder met de rest van het recept.
- Groentenvulling:
- Maak de knoflook en gember schoon en hak ze heel fijn.
- Maak de groenten schoon. Snipper de ui en snijd de rest van de groenten in kleine stukjes.
- Verhit wat kokosvet in een pan en smoor hierin de ui met de knoflook en gember. Voeg achtereenvolgens de wortel, paprika en bleekselderij toe.
- Breng op smaak met verse peper en zeezout.
- Tomatensaus afmaken:
- Haal, als de tomaten goed zijn ingedikt het laurierblad uit de pan. Vergeet dit niet, anders wordt het mee vermalen en krijg je misschien harde stukjes in je saus.
- Schep dan de helft van de groentenvulling bij de ingedikte tomaten. Pureer deze saus met een staafmixer.
- Doe nu de rest van de groentenvulling bij de gepureerde saus.
- Meng de saus met de verdere smaakmakers. Proef en breng op smaak met peper, zout en/of meer van de andere kruiden
- Voeg optioneel nog wat lenteui-ringen en preigroen toe. Wil je de saus iets zoeter maken, voeg dan nog wat gedroogde groene stevia naar smaak toe.
Notities
- Ik maakte in één keer meer tomatenketchup met eigen tomaten uit de moestuin. Vier maal bovenstaand recept was voldoende voor 15 potjes van circa 175 tot 250 ml. Het recept is dus voor 3-4 van zulke potten/potjes.
- RMR2.0: Wortel en zoete aardappel staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Tijdens fase 3 van deze vet gezonde koolhydraatarme leefstijl zijn producten van deze lijst maar in zeer beperkte mate toegestaan.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor wortel en zoete aardappel geldt een maximale hoeveelheid van een halve gesloten hand vol. De hoeveelheid wortel en zoete aardappel in een portie tomatenketchup is klein, maar kijk zelf of dit past bij jouw dagtotaal.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190518_145500.jpg?resize=640%2C359)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/06/Voedingslijst-GezondDorp-1024x725-1024x725.jpg?resize=696%2C493)
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/03/IMG_20190311_111514.jpg?resize=640%2C359&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2018/05/belly-3186730_640.jpg?resize=640%2C427&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2017/07/happiness-824419_640-e1546777653712.jpg?resize=320%2C213&ssl=1)
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2020/03/KZlogo4_lichtolijf.jpg?resize=168%2C168&ssl=1)
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.