Pindasoep is een favoriet hier in huis. Daar scoor ik altijd mee en dan met name als het wat kouder is. Op één of andere manier is een pindasoep heerlijk verwarmend en vullend. Een ideale soep ook na een fikse wandeling door het bos bijvoorbeeld.
In najaar en winter staat pindasoep dan ook altijd een aantal keer op het menu. Aangezien ik het leuk vind om te variëren, staan er al een aantal totaal verschillende recepten van pindasoep op m’n website Keto en zo:
Gezonder met courgette
Vandaag komt er weer één bij. Deze keer met gepureerde courgette als basis. Ik gebruik namelijk graag courgettes als basis voor een soep. Dat is niet alleen heel makkelijk, maar ook heel gezond.
Meer over de gezondheidsvoordelen van een courgette(basis) lees je in de blog Courgette als gezonde basis.
Experimentje
Toen ik met één van de laatste courgettes uit de moestuin in m’n handen stond vroeg ik me af of zo’n gepureerde courgettebasis ook zou combineren met pindasoep. Ik moet zeggen dat ik er nog nooit van gehoord had. Genoeg gepureerde courgettesoepen te vinden, maar geen pindasoep. Dan is er maar één manier om daar achter te komen: gewoon uitproberen!
Zo gezegd, zo gedaan. Toen ik de pindakaas door de groene basis aan het roeren was, was ik even bang voor de kleur. Groen met bruin geeft misschien een nog onaantrekkelijkere kleur als pindasoep van zichzelf al kan hebben (als je snapt wat ik bedoel 🙂 ). Maar het eindresultaat viel alleszins mee en iedereen zat te smullen van de soep.
Minder koolhydraten
Niemand merkte dat er gepureerde courgette in zat. Een bijkomend voordeel van de courgette is dat de soep dan van zichzelf al wat dikker is en dat je daardoor meer soep kunt maken met dezelfde hoeveelheid pindakaas zonder dat deze dan meteen waterig wordt. Wat de hoeveelheid koolhydraten per portie dan weer omlaag brengt.
Courgette-pindasoep
Ingrediënten
- Voor de courgettebasis:
2 teentjes knoflook
circa 7 g verse gember
circa halve rode peper; of naar smaak
2 aardappels (circa 200 g)
1 courgette (circa 500 g)
1 kleine komkommer; of vervang door extra courgette (150 g)
1 dl water
1 tl Keltisch zeezout
1/2 potje pindakaas zonder toevoegingen (100% pindakaas; gebruik 175 g)
- Voor de groentenvulling:
2 teentjes knoflook
stukje gember (circa 7 gram)
1 ui
extra (soep)groenten (circa 1250 g); ik gebruikte wortel, koolrabi, witte kool, tomatillo, chayote, paprika, prei en courgette)
kokosvet, om te bakken
- Smaakmakers om de soep af te maken:
200 ml romige kokosmelk (= klein blikje)
1 tl Keltische zeezout; plus eventueel extra naar smaak
1 tl Thaise rode currykruiden (een kruidenmengsel van koriander, kurkuma, venkel, zout, chili, komijn, fenegriek, karwijzaad)
1 tl elk van koriander, komijn, citroengras en laos
1 tl elk van glutenvrije sojasaus (tamari) en coconut aminos (of gebruik extra tamari)
verse peper en Himalayazout
optineel: 1 tl yaconsiroop
Stappen
- Voor de soepbasis:
- Maak de knoflook, gember en pepertje schoon en hak ze fijn. Snijd de rest van de groenten voor de courgettebasis grof. Doe alles samen met het water en het zeezout in een grote soeppan en laat aan de kook komen. Laat het dan op zacht vuur gaarkoken, of zet de pan goed geïsoleerd weg (bijv. in een oud dekbed) en laat het gaar worden.
- Pureer de soep met een staafmixer, zodra deze gaar is.
- Roer de pindakaas erdoor en houdt de soepbasis warm.
- Voor de groentenvulling:
- Maak de knoflook en de gember schoon en hak ze fijn. Maak de ui en rest van de groenten schoon en snijd deze in stukjes.
- Verhit wat kokosvet in een (braad)pan en roerbak hierin de knoflook met de gember en de ui. Voeg daarna de rest van de groenten toe. Begin met de harde groenten (zoals wortel) en eindig met de zachte groenten (zoals courgette). Roerbak steeds enkele minuten voordat je de volgende soort groenten erbij doet. Op deze manier zijn alle groenten op het eind even gaar.
- Voeg de groenten toe aan de soep.
- Soep afmaken:
- Voeg alle smaakmakers toe. Voeg eventueel extra water toe. Proef de soep en maak deze op smaak met eventueel extra van de smaakmakers.
Notities
- Het recept is goed voor circa 3 liter soep. Zelf maakte ik een dubbele hoeveelheid. Die zie je op de foto’s.
- RMR2.0: Pinda’s (en daarmee pindakaas) en aardappelen staan als peulvruchten op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten op deze lijst past niet bij fase 3. Wortel staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is heel beperkt tijdens fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.