Deze week een recept van een overheerlijk gehaktbrood waar – heel gezond – ook heel veel groenten in zitten. Met venkel in de hoofdrol. Zonder dat deze overheersend is.

Met mais van de kolf

De verhouding tussen vlees en groenten in het gehaktbrood is ongeveer fifty-fifty. Je zou het dus ook als volledige maaltijd kunnen eten. Zelf aten wij het gehaktbrood met mais. Niet uit een blikje, maar recht uit het vuistje. Zó ontzettend lekker!

Mijn voorliefde voor het afknabbelen van zo’n kolf knapperige maiskorrels ontstond toen in twee jaar in Amerika woonde. Samen met m’n ouders en broers. Daar is het namelijk een zomergroente bij uitstek. Wij werden met z’n allen superfans. Net als mijn eigen gezin later.

Sinds kweken we mais in eigen moestuin. Met wisselend succes overigens. Het ene jaar gaat het gewoon wat beter dan het andere jaar. Net zoals dat geldt voor veel groenten.

Een enkele keer koop ik ook mais. Bijvoorbeeld als deze in de aanbieding is bij de buurtsuper.

Heerlijk trio

Dit was onze eerste mais van het seizoen. Naast het gehaktbrood en de mais aten we gepofte (zoete) aardappelen. Samen een waar feestmaal dat ik met plezier vaker zou willen eten.

Voor altijd

Datzelfde idee hadden onze kids. Onze dochter herinnerde haar broer aan een discussie die ze een tijdje geleden samen hadden. ‘Weet je nog dat je vroeg wat ik zou kiezen als ik de rest van m’n leven nog maar 3 dingen zou mogen eten? Nóu, ik denk dat ik dít echt nooit beu zou worden!’.

Nu waag ik dát te betwijfelen, maar ik was wel blij dat ze zo enthousiast was. Vooral ook over het gehaktbrood. Altijd fijn als een nieuw recept zo gewaardeerd wordt.

Extra groenten

Het gehaktbrood vulde ik met de groenten van de foto’s. Wat je op de rechterfoto ziet, is overigens geen ui. Het is een koolrabi, die ik net als de rest van de groenten in kleine blokjes sneed.

Ik gebruikte de groenten niet alleen voor de smaak. Het was ook een ideale manier om naast de mais extra groenten te serveren. Iedere groente heeft z’n eigen samenstelling aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten, vezels etc. Daarom is het heel gezond om veel te variëren en te combineren.

Milde smaak van venkel

In m’n gehaktbrood zat een grote venkelknol uit eigen tuin. Verhoudingsgewijs zat er daardoor van alle groenten het meeste venkel in. Zowel qua hoeveelheid als gewicht. Toch viel dat achteraf niet echt op.

De (unieke) anijsachtige smaak van venkel was in het gehaktbrood zeker niet overheersend. Dat bleek ook uit het feit dat onze kids de venkel niet opgemerkt hebben. Terwijl ik ze normaal niet superblij maak met venkel.

Op (her)ontdekkingsreis

Helaas is venkel geen grote bekende meer in Nederland. Hij wordt wel eens genoemd als één van onze ‘vergeten groenten’. Terwijl venkel vroeger juist ook ingezet werd als medicijn. Zó gezond is venkel. Dat geldt voor de knol, het groen (dat lijkt op dille) en de zaadjes.

Venkel is gunstig voor onder andere je immuunsysteem, hart, botten, hormonen, ogen en darmen. Venkel is bovendien goed voor de spijsvertering en helpt kanker te voorkomen. Klinkt goed, toch?!

Over de vele gezondheidsvoordelen van venkel lees je uitgebreider in de blog Lekker en heel gezond: venkel in het zonnetje. Daarin lees je ook hoe je met venkelplanten in de (moes)tuin hele bijzondere vlinders kunt lokken!

Wat mij betreft hoog tijd om venkel in Nederland te herontdekken. In de moestuin, bij de supermarkt of groentenboer en op je bord. Bijvoorbeeld met dit heerlijke gehaktbrood waarin de smaak maar heel subtiel aanwezig is. Zodat je er langzaam aan kunt wennen.

Gehaktbrood met venkel

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groenten:
  • 2 teentjes knoflook

  • 450 g fijngesneden groenten (ik gebruikte ui, wortel, venkel, koolrabi, rode paprika en prei)

  • kokosvet; om te bakken

  • Keltisch zeezout (ik gebruikte mijn eigengemaakte selderijzout)

  • Voor vlees en smaakmakers:
  • 500 g half-om-half gehakt, zonder zout of kruiden

  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout (ik gebruikte ook hier mijn selderijzout)

  • 1 ei

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 30 g gedroogde tomaatjes

  • 3 el (zelf)gedroogde Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, salie, basilicum, oregano, bonenkruid, dragon)

  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder

Stappen

  • Groenten voorbereiden:
  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui en snijd de rest van de groenten in kleine stukjes.
  • Smelt kokosvet in een pan en roerbak hierin de knoflook met de ui. Voeg achtereenvolgens de wortel, venkel, koolrabi, rode peper en prei toe en roerbak ze steeds even mee voordat je de volgende groenten toevoegt.
  • Breng op smaak met (selderij)zeezout.
  • Gehakt mengen
  • Meng nu het gehakt met alle andere ingrediënten van het kopje “Voor vlees en smaakmakers”.
  • Voeg ook de groenten toe en meng deze er goed door.
  • Bak een klein proefballetje om te proeven of het gehakt op smaak is. Voeg eventueel nog extra kruiden en/of zout toe.
  • Vorm een ‘brood’ van het gehakt en leg het in een ovenschaal of op een bakvel.
  • Bak het gehaktbrood circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius; of totdat deze goudbruin en gaar is.

    Test eventueel met een kernthermometer of de kern van het gehaktbrood op temperatuur is. Deze zou tussen de 70 en 80 graden Celsius moeten zijn. Op die manier weet je dat het gehakt gaar is en voorkom je dat het brood te droog wordt door te lang bakken.

Notities

  • Voor 1 gehaktbrood van circa 1 kg (gehakt + groenten). Ik maakte twee keer deze hoeveelheid, zoals je kunt zien op de foto’s.
  • RMR2.0: Wortel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Voor wortel is dat een halve gesloten handvol. De rest van de ingrediënten van het gehaktbrood staan op de groene lijst.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en  4.
  • Beperking of aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Beperk tijdens fase 3 de wortel tot de maximale aangegeven hoeveelheid. Of vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.