Laatst had ik nog broccoli en bloemkool liggen. Ik had ze aan het eind van de week ervoor in de aanbieding gekocht. Het plan om er een heerlijk romige kaassoep met worst van te maken was inmiddels achterhaald. Een rottende pompoen had roet in het eten gegooid. Want om het goede deel te redden, hadden we een grote pan geurige pompoensoep gemaakt.

Hartige taart of ovenschotel?

Plan B dan maar. Wel graag iets origineels. Ik kwam op het idee om er een hartige taart van te maken. Een Indiaas getinte hartige taart. Lekker met gekruide kippendij-stukjes erover. Een keer wat anders en het leek me hartstikke lekker.

Maar toen ik ‘s middags ging koken, maakte ik er alsnog wat anders van. Wel nog steeds Indiaas getint en met lekker gekruide kipstukjes. Maar in plaats van een vulling van geklutste eieren en room maakte ik een romige kaassaus als topping. Gemaakt van kokosmelk! Toen ik de saus proefde twijfelde ik of dat een goed plan was geweest. Ik vond het toen eigenlijk te zoet. Maar eenmaal uit de oven waren alle twijfels weg. Heerlijk met die currysmaak en de heerlijke cashewnoten en kipstukjes. Plan B geslaagd.

Ik blijf me verbazen hoeveel verschillende overheerlijke gerechten je kunt maken bij deze leefstijl. Pakjes en zakjes; helemaal niet nodig!

Indiase bloemkool-broccoli ovenschotel met kerriekip en cashewnoten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Kerrie-kip:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 500 g kipdijfilet

  • 2 tl kerrie

  • verse peper en (Keltisch of Himalaya) zeezout

  • Optioneel: yacon

  • Groentencurry:
  • 600 g broccoli

  • 600 g bloemkool

  • 5 el zelfgemaakte currypasta (of vervang door groene currykruiden naar smaak)

  • roomboter

  • 6 gekookte eieren

  • 150 g ongebrande cashewnoten

  • 1 blik kokosroom (= dikke kokosmelk; 400 ml)

  • 150 g pittige kaas

  • verse peper en (Keltisch of Himalaya) zeezout

  • Konjakpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

Stappen

  • Kerrie-kip:
  • Maak de knoflook en ui (en optioneel yacon) schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
  • Snijd de kipdijfilet in niet te grote blokjes. Strooi er de kerrie, peper en zout op en meng het door de kip.
  • Verhit wat kokosvet in een wok en bak hierin de knoflook en de ui op niet te hoog vuur, zodat de knoflook niet verbrandt. Voeg de kipstukjes toe en roerbak deze even mee tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Optioneel: Snijd de yacon in blokjes en voeg deze toe. Ze geven een heerlijke crunch, zijn héél gezond en zijn echt een aanrader (ook in deze schotel), maar niet iedereen kan eraan komen.
  • Haal de kipstukjes en eventueel de yacon uit de wok. Schraap overgebleven vet en kruiden er ook bij. De kipstukjes garen nog na in de oven, dus ze hoeven niet helemaal doorbakken te zijn.
  • Groentencurry:
  • Maak ondertussen de broccoli en bloemkool schoon en verdeel ze in kleine roosjes.
  • Kook/stoom nu eerst de broccoliroosjes een minuut of 4 met een deksel op de wok. Ze moeten nog mooi groen zijn en hoeven ook niet helemaal gaar te zijn.
  • Giet af en roer er 2 1/2 el van de currypasta door, of groene currykruiden naar smaak. Roerbak dit samen kort.
  • Schep de broccoli in één grote of twee kleine ovenschalen.
  • Pel de eieren en snijd deze in plakken. Beleg er de broccoli mee.
  • Herhaal ondertussen stap 2 en 3, maar deze keer met bloemkool in plaats van broccoli. Schep de bloemkool daarna op de eieren.
  • Schep de kip op de bloemkool en bestrooi met cashewnoten.
  • Rasp de kaas. Doe de kokosroom in de wok en strooi er de geraspte kaas over. Verwarm samen op een matige temperatuur zodat de kaas mooi kan smelten. Breng op smaak met verse peper en zeezout. Nu proeft het misschien redelijk zoet (dat vond ik tenminste), maar in de schotel komt het helemaal tot z’n recht.
  • Strooi er lepeltje voor lepeltje wat Konjakpoeder over en roer steeds goed door en laat de kokosroom even doorpruttelen tussendoor. Het poeder heeft wat tijd nodig om te binden. Stop wanneer de saus dik-romig is geworden.
  • Verdeel de saus over de ovenschotels. Bak de schotels circa 20-30 minuten in een oven op 175 graden, of tot goudgeel en bruin. Smakelijk!

Notities

  • Het recept is voor 4-5 personen.
  • Eventueel kun je de cashewnoten los erbij serveren. Rooster ze dan even in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Afgekoeld zijn ze namelijk krokanter, dan wanneer ze warm uit de oven komen.
  • Kokosroom en cashewnoten staan op de oranje lijst A van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie 2.0. Tijdens fase 3 (met volle aandacht voor optimale vetverbranding; ofwel de fase waarin je je optimale gewicht probeert te bereiken, nadat je eerst in fase 2 aan herstel van o.a. je hormoon- en darmgezondheid gewerkt hebt) zijn er behoorlijke restricties voor deze lijst. Elke dag mag je één product kiezen van deze lijst en deze in de maximale hoeveelheid gebruiken. De cashewnoten kun je eventueel vervangen door zonnebloempitten of pijnboompitten van de groene lijst. De maximale hoeveelheid op één dag voor kokosmelk is 60 ml. Je zou dus bijna 1/6 deel van deze schotel kunnen eten en binnen de fase 3-norm blijven. Mits je die dag geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt. Uiteraard kun je de kokosroom ook weglaten en de schotel bestrooien met geraspte kaas. Alle overige ingrediënten staan op de groene lijst.
  • Het recept is zonder aanpassingen geschikt voor fase 1, 2 en 4 van de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Meer over deze leefstijl die zich richt op onbewerkte voeding met minder (maar gezonde) koolhydraten en meer (maar wederom gezonde) vetten lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Goed idee, Cora! Ik had niet zoveel tijd, dus heb ik een versimpelde versie gemaakt en die was ook al heerlijk! Zelfs mijn zeer kritische disgenoten hebben ervan gesmuld. Dank je wel!

    • Graag gedaan, Emilie. Fijn dat jullie er allemaal van gesmuld hebben. Bedankt voor je feedback. Dat vind ik altijd erg leuk! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.