In ‘Lesje etiketten – deel 1 Algemeen‘ heb je kunnen lezen dat de Europese wetgeving zorgt dat een aantal zaken verplicht vermeld moeten worden op het etiket van voorverpakte voedingsmiddelen.

Eén van die dingen is de ingrediëntenlijst. Dit zorgt ervoor dat je altijd kunt zien wát er in je product zit. Wil je gezond en onbewerkt eten, dan bevat de ingrediëntenlijst de meest belangrijke informatie op het etiket. Want weinig koolhydraten is misschien leuk, maar als je je dan tegoed doet aan ongezonde meuk, schiet je er voor je gezondheid nog niets mee op. Of maak je het alleen maar erger.

De ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst bevat een opsomming van ingrediënten die in het betreffende product zitten. Zoals bij een recept eigenlijk. Waar in een goed recept de ingrediënten in de volgorde van gebruik voorkomen, is dat bij een product anders geregeld. Daar geldt namelijk: het ingrediënt wat er het meest in zit, moet vooraan staan. Belangrijkste eerst, zullen we maar zeggen.

Suiker, suiker en nog eens suiker

Als een product dus méér suiker bevat dan enig ander ingrediënt zou die als eerste ingrediënt genoemd moeten worden. Hmmm, dat staat natuurlijk niet zo gezond en dat weten fabrikanten ook. Dus daarvoor hebben ze truukjes bedacht.

Verdeel en heers

Het eerste truukje is om de suikers te ‘verdelen’ over meerdere soorten. Gebruik je 4 verschillende soorten suikers, dan zit er van elke soort bijvoorbeeld nog maar een kwart van de hoeveelheid in. Elke soort moeten ze apart noemen en omdat er van elke soort nu minder inzit mogen ze wellicht verder naar achter in het rijtje. Waardoor bijvoorbeeld het fruit ineens vooraan komt. Dat klinkt een stuk gezonder. Toch?!

Verstoppertje

Zoals je ziet spelen fabrikanten graag spelletjes met ons. Verstoppertje is een andere populaire. Verschuil de suikers achter een naam die niemand kent als suiker, of liever nog een naam die mensen associëren met gezond en voilà; je ongezonde product oogt ineens een stuk gezonder. Een voorbeeld daarvan is ‘vruchtensap uit concentraat’. Klinkt goed, toch?!

Ik zie je toch wel..!

Er zijn ongelooflijk veel schuilnamen voor suikers. Online vind je het ene overzicht na het andere. Goed om eens door te kijken of om een product op te zoeken. Maar in de winkel kom je daar niet zo ver mee. Daarom is het goed om het volgende ezelsbruggetje te onthouden:

 • zit het woordje ‘suiker’ in de naam van een ingrediënt?
 • of één van de woorden ‘honing’, ‘nectar’, ‘siroop’, ‘stroop’ of ‘vruchtensap’ (dus ook appelsap, perensap, etc.)?
 • of eindigt de naam op ‘ose’?

Dan heb je meestal een al dan niet verborgen suiker te pakken! Zoals je in de overzichten ziet, is het niet 100% waterdicht. Maar je komt er wel een heel eind mee. [1]

Als voorbeeld de ingrediëntenlijst van een toch redelijk gezond klinkend snoepje, namelijk Yoghurtgums. De al dan niet verborgen suikers zijn dikgedrukt: Suiker, glucosestroop, maltodextrine, MAGERE YOGHURTPOEDER (6%), appelpulp (3%), ZOETE WEIPOEDER, geleermiddel, zuurteregelaars, voedingszuur, MELKSUIKER, MELKEIWIT, fruitsap uit fruitsapconcentraat, fruit- en plantenconcentraten, natuurlijke aroma’s, plantaardige olie, glansmiddel.

Maltodextrine is één van de verborgen suikers die zich niet laat vangen door het bovenstaande ezelsbruggetje. Het is de suiker in glucosestroop. Opvallend is dat glucosestroop zelf ook als ingrediënt genoemd wordt. Maltodextrine is door deze andere naam weer moeilijker herkenbaar.

Andere meuk

Naast suiker(s) zijn er een heleboel andere ingrediënten die we niet willen in ons eten. Die staan daarom op de rode lijst van de vet gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie. Dat is de ‘NOOIT meer eten’-lijst. Omdat ze onze gezondheid op korte of langere termijn schade toebrengen. Deze methode en lijsten vind je ook in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘.

Gezond eten

Denk aan zoetstoffen, gluten en ongezonde vetten (zoals transvetten en ongezonde zaadolie zoals zonnebloemolie en raapzaadolie), geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Maar ook andere ongezonde toevoegingen al dan niet met hun eigen E-nummer.

Voorbeeld 1: ve-tsin

Een goed voorbeeld is de smaakmaker ve-tsin. We kennen het waarschijnlijk allemaal van het ‘kruidenpotje’. Maar het wordt door de voedingsindustrie aan héél veel producten toegevoegd. Denk aan chips, suazen, dressings, bouillonblokjes, instantsoep, … En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ve-tsin is wel wat vergelijkbaar met suiker. Net als suiker is het heel slecht voor onze gezondheid. En net als suiker staat ook ve-tsin bekend onder een heleboel schuilnamen. Een paar van de bekendere zijn mononatriumglutamaat (MSG of MNG), gistextract en E621. Er zijn in totaal wel bijna 20 schuilnamen voor. [2]

Voorbeeld 2: plantaardige olie

Maar kijk ook eens naar de ingrediëntenlijst van Zaanse mayonaise. Wij weten allemaal dat mayonaise supergezond is. Mits gemaakt van gezonde ingrediënten. Maar geldt dat ook voor deze koolhydraatarme mayonaise uit de buurtsuper? Alom geprezen binnen het koolhydraatarme wereldje. Dat zal toch niet voor niets zijn…?

Ik zou zeggen: kijk zelf. Wat staat vooraan? Raapzaadolie. Maar liefst 80%. Een sterk industrieel bewerkte plantaardige olie. Echt heel ongezond. Ontstekingsbevorderend. Mede-veroorzaker van hart- en vaatziektes. En heel veel andere gezondheidsellende. Bij deze pot krijg je er gratis en voor niks nog suiker, conserveermiddelen, aroma’s en een E-nummer bij. En gebruik jij een ander merk? Kijk vooral ook eens op dat etiket!

Koolhydraatarm, ja. Maar gezond? Echt niet op deze manier! Ik heb gezonde mayonaise nog niet ontdekt in de winkelschappen. Daarvoor moet je echt zelf aan de slag.

Voorbeeld 3 zoetstoffen

Suiker is slecht. Mee eens. Maar we zijn gaan geloven dat we daardoor beter zoetstoffen kunnen gebruiken. En daar ben ik het niet mee eens. Aan zoetstoffen kleven zoveel nadelen voor je gezondheid en gewicht, dat ik niet snap wáárom je ze überhaupt zou willen gebruiken. Laat je suiker staan en stap je over op zoetstoffen, dan kom je van de regen in de drup. Of zelfs nog in zwaarder weer. Je blijft verslaafd aan de zoete smaak én je denkt dat het nu onschuldig is. Want er zitten geen of weinig calorieën in. Waardoor je er mogelijk zelfs nog meer van gaat gebruiken. Nu is het immers niet erg meer.

Van de meeste zoetstoffen is inmiddels wel algemeen bekend dat ze slecht zijn voor onze gezondheid. Denk aan het ‘gewone zoetje’ (ook in vloeibare vorm). Helaas zijn er nog steeds zoetstoffen die binnen de koolhydraatarme wereld breed aangeprezen worden. Terwijl je bang gemaakt wordt voor een stuk fruit. Vanwege het teveel aan koolhydraten. Dan lijkt mij duidelijk dat koolhydraatarm hoger in het vaandel staat dan jouw korte- en lange termijn gezondheid.

Ze staan in het boek van de Real Meal Revolutie (helaas) ook op de groene lijst. Dat bleek een foutje. Nieuwe onderzoeken en inzichten zorgden ervoor dat ze in de Real Meal Revolutie 2.0 verhuisd zijn naar de grijze lijst. De lijst van producten die niet bijdragen aan je gezondheid. Waarvan ze zeggen: ‘Maak je eigen verstandige keuzes.’

Persoonlijk raad ik echt niemand aan om (deze) zoetstoffen te gebruiken. Ik ben veel te bang dat je je gezondheid uiteindelijk nog meer schaadt dan met gewone suiker. Ze staan dan ook allemaal op mijn persoonlijke rode lijst. Mijn enige uitzondering is groene stevia. En zelf gebruik ik ook dat maar heel zelden. Want waarom zou je alles zoet(er) willen maken?

Jou ken ik niet

Het is heel gezond om een natuurlijk wantrouwen te hebben tegen alle ingrediënten op de ingrediëntenlijst die je niet kent. Of niet goed genoeg om te weten of het kwaad kan of niet. Laat producten met dit soort ingrediënten staan totdat je het uitgezocht hebt. Neem ze alleen mee als je overtuigd bent dat het je gezondheid op korte of lange termijn niet schaadt.

Vermijd lange rij

Het best advies is eigenlijk: vermijd sterk bewerkte producten. Ook hierbij geeft de ingrediëntenlijst je houvast. Hoe meer bewerkt, hoe langer en onduidelijker die normaal gesproken is. Een lange rij van ingrediënten voorspelt zelden iets goeds. Laat dat soort producten gewoon staan in het schap van de winkel. Voor mensen die zich (nog) geen zorgen maken om de kwaliteit van hun voedsel. In relatie tot hun eigen gezondheid.

Hoe meer mensen ze laten staan, hoe sneller we ook verandering zullen zien. Want onze portemonnee bepaalt uiteindelijk wat de fabrikant doet.

Meer lezen?

Lesje etiketten – deel 1 Algemeen

Lesje etiketten – deel 2 De ingrediëntenlijst

Lesje etiketten – deel 3 Soorten koolhydraten in onze voeding

Lesje etiketten – deel 4 De voedingswaardedeclaratie

Lesje etiketten – deel 5 Samenvatting en voorbeelden

Bronnen

Onderstaande bronnen heb ik gebruikt voor deel 1 t/m 5 van ‘Lesje etiketten’.

[1] Hoe kun je suiker herkennen? Web pagina van het diabetes fonds waarop allerlei (schuil)namen voor suiker alfabetisch opgesomd worden. Eén van de vele overzichten die je online kunt vinden.

[2] Het gevaar van E-621 oftewel ve-tsin. Artikel op de website Info.nu over de gevaren van de smaakversterker ve-tsin, ook vaak E-621 genoemd die aan heel veel bewerkte voeding wordt toegevoegd om ons er meer van te laten eten.

[3] NEDERLANDS VOEDINGSSTOFFENBESTAND (NEVO) Een overzicht van voedingsmiddelen die wordt uitgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

[4] Haal jij alles uit het etiket? Uitleg op de website van het Voedingscentrum over de informatie die je op een etiket kunt vinden.

[5] Hoe zie ik aan het etiket wat er in een product zit? Verdere uitleg op de website van het Voedingscentrum. Geeft o.a. uitleg over aroma’s, serveersuggesties, ingrediënten, E-nummers, genetisch gemodificeerde stoffen en nanotechnologie.

[6a] Voedingswaarde vermelden op etiket voorverpakte levensmiddelen Uitleg van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over de manier waarop de voedingswaarde vermeld dient te worden op etiketten van voorverpakte levensmiddelen. Geeft kort aan wat er vermeld moet worden en wat er dan verder nog bij vermeld màg worden. Dit artikel verwijst naar de verordening genoemd in [6b] voor het berekenen van de energetische waarde.

[6b] VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Europese wetgeving rondom voedseletikettering. Er staan o.a. definities in voor de genoemde termen op een etiket. Zo kun je hieruit leren dat de vermelde “koolhydraten” alleen díe koolhydraten omvatten die in het menselijk organisme worden gemetaboliseerd, en dat het genoemde getal dan zowel suikers, polyolen als zetmeel moeten omvatten. Ofwel, in Europa worden de netto koolhydraten vermeld (= Totale koolhydraten minus vezels), inclusief polyolen.

[7] Noten Pagina van het Voedingscentrum over walnoten. Met voedingsmiddelentabel (bron: NEVO) waarin je kunt lezen dat de 5,4 g koolhydraten in 100 g walnoten bestaan uit 2,9 g mono- en disacchariden (de suikers dus) en de overige 2,5 g uit polysacchariden (ketens van meer dan 9 enkelvoudige koolhydraatmoleculen zetmeel en niet-zetmeel). Er zitten geen polyolen in walnoten.

[8] RD005 – INDELING KOOLHYDRATEN In dit referentiedocument opgesteld voor de diervoederindustrie wordt een toelichting gegeven op de verschillende manieren waarop koolhydraten kunnen worden ingedeeld, en wordt tevens aangegeven waarin de verschillende indelingen van elkaar verschillen. Met uitleg over polysacchariden, waaronder ook de niet-zetmeel polysacchariden.
Met een overzicht in tabelvorm aan het eind van het document.

[9] Wetenswaar achtergronddossier Voedingsvezels Informatie over de vele soorten vezels op de website Food-Info. Hierin lees je dat noten vooral een goede bron zijn van oplosbare vezels.

[10] Bronnen en type voedingsvezels In dit artikel lees je dat een derde van de voedingsvezels in noten bestaat uit cellulose. Bevat tevens een mooi overzicht van allerlei voedingsvezels en in welke producten ze veel voorkomen.

[11] Welke noten zijn geen zetmeel? Artikel op de website Beauty-Healthy.Info waarin je kunt lezen dat de meeste noten zetmeel bevatten. Ook lees je er dat walnoten zonder hun schilletje bijna geen zetmeel bevatten. De meeste zetmeel zit dus in dit bruine schilletje.

[12] Ingrediëntenwijzer Uitleg over ingrediënten op de website van FoodInfo. Deze website wordt draaiende gehouden door het departement Levensmiddelentechnologie van Wageningen Universiteit en een team van internationale studenten die in Wageningen Levensmiddelentechnologie of Voedselveiligheid studeren.

[13] Suikers op het etiket Fact sheet van het Kenniscentrum Suiker & Voeding over hoe suikers vermeld moeten worden op een etiket. Zo mogen bepaalde ‘verborgen suikers’ als glucosestroop niet als suiker vermelden worden op het etiket.

[14] Lessen in koolhydraten: wat zijn koolhydraten? Deel 1 van een serie van 3 over koolhydraten, door emeritus hoogleraar Fred Brouns.
Hij legt uit dat één koolhydraat bestaat uit koolstof (‘kool’) en waterstof (‘hydraat’) en dat het is opgebouwd uit één of meerdere gelijke bouwstenen. Zo’n bouwsteen is een enkelvoudige suikermolecuul en wordt ook wel sacharide genoemd. Monosachariden zijn koolhydraten die uit één zo’n bouwsteen bestaan. Voorbeelden zijn glucose, fructose en galactose. Disachariden zijn koolhydraten die uit twee bouwstenen bestaan. Voorbeelden daarvan zijn tafel-/kristalsuiker (sacharose) en melksuiker (lactose). Suikers zijn alle koolhydraten die uit één of twee bouwstenen bestaan.

[15] Lessen in koolhydraten: hoe verwerkt ons lichaam suiker? Deel 2 van een serie van 3 over koolhydraten, door emeritus hoogleraar Fred Brouns. Hij legt hierin o.a. uit dat koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken worden tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose. Hoe snel je lichaam dit kan doen en hoeveel invloed dit heeft op je bloedsuiker is afhankelijk van de vorm waarin de koolhydraten voorkomen in je eten of drinken. Koolhydraten die al uit hun ‘jasje’ zijn gehaald (zoals in vruchtensappen of frisdranken) hebben een grotere impact dan wanneer je ze in hun oorspronkelijke vorm consumeert. Als je niet meer hoeft te kauwen en te vermalen, gaat de opname van de suiker zo snel dat een deel van de calorieën niet door het lichaam wordt waargenomen. Daardoor is de kans groot dat je teveel calorieën gebruikt, wat weer kan leiden tot overgewicht.

[16] Lessen in koolhydraten: suiker op het etiket Deel 3 van een serie van 3 over koolhydraten, door emeritus hoogleraar Fred Brouns. Hierin legt hij uit dat fabrikanten verplicht zijn om het specifieke type suiker te noemen. Als er meerdere types inzitten, bijvoorbeeld lactose (melksuiker) en fructose (vruchtensuiker) moeten beide specifiek vermeld worden in de ingrediëntenlijst. In de voedingswaardedeclaratie staat het totale gehalte aan koolhydraten vermeld en hoeveel daarvan suikers zijn. Wanneer er zowel natuurlijke suikers als toegevoegde suikers inzitten, kun je aan het etiket niet zien hoeveel van elk erin zit.

[17] Definities koolhydraten en suikers Een overzicht van definities uitgebracht door het Kenniscentrum Suiker & Voeding

[18] Een suiker beschermt dikke mensen Interessant kort artikel op de website Nrc.nl over de disacharide trehalose. Deze lijkt dikke mensen te beschermen tegen ziektes als leververvetting en diabetes type 2. Als medicinale voedningsstof was het ook al bekend tegen de spierziekte ALS en tegen veroudering. Trehalose is 6 keer minder zoet dan sucrose en blokkeert de opname van glucose door cellen. Dit bevordert o.a. de vetverbranding.

[19] Darmgezondheid en de rol van prebiotica Een artikel op de website van de Maag Lever Darm Stichting over de rol van prebiotica bij je darmgezondheid. Je leest er van alles over verschillende soorten vezels, waaronder het verschil tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. Een deel van de fermenteerbare vezels wordt prebiotica genoemd. Dit zijn de vezels die voeding zijn voor onze goede darmbacteriën. Er komen dan meer goede bacteriën en ze kunnen ook hun werk beter doen. Met overzicht van voorbeelden van deze prebiotica in de vorm van fructo-oligosacchariden, galacto-oligosacchariden en inuline.

[20] Maltodextrine Wikipedia pagina met uitleg over maltodextrine. Maltodextrine wordt gewonnen uit zetmeel van bijvoorbeeld aardappelen of mais. Opgelost in water wordt het glucosestroop genoemd. Het is een goedkope stof die relatief vaak gebruikt wordt in voeding. Maltodextrinen worden sneller door het lichaam opgenoemen in het bloed dan de complexe koolhydraten waaruit ze gewonnen worden (= snellere en hogere bloesuiker- en insulinepiek).

[21] FODMAPs, niet voor iedereen een zegen Artikel op de website Flanders’ Food, over FODMAPs. FODMAPs staat voor Fermenteerbare Oligo-, Di- en Monosachariden en Polyolen. Dit artikel gaat in op de goede eigenschappen van FODMAPs maar ook op de problemen die ze bij een kleine groep mensen (met prikkelbare darm syndroom; PDS) kunnen veroorzaken. Geeft het onderscheid tussen korte keten koolhydraten (suikers, polyolen en oligosachariden) en lange keten koolhydraten (zetmeel, resistent zetmeel, en niet-zetmeel polysachariden).

[22] De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl Blog die ik schreef over de gezonde eigenschappen van resistent zetmeel, o.a. te vinden in aardappels.

[23] Koolhydraten en voedingsvezels Artikel over koolhydraten en voedingsvezels op de website van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven.

[24] THE EFFECT OF pH, TEMPERATURE AND HEATING TIME ON INULIN CHEMICAL STABILITY Studie waarin gekeken is naar de chemische stabiliteit van inuline onder invloed van pH (zuurtegraad), temperatuur en verhittingstijd. De studie is bedoeld om te kijken of inuline die toegevoegd wordt aan voedingsmiddelen stabiel blijft onder bepaalde omstandigheden, dus dat de lange ketens van moleculen intact blijven of dat deze gaan afbreken. In het laatste geval is het namelijk niet of minder geschikt als prebiotische vezel, want dan worden ze wellicht verteerbaar in onze eigen dunne darm. De conclusie is dat de chemische stabiliteit afhankelijk is van de zuurtegraad:

 • pH <= 4: de stabiliteit van inuline vermindert bij het opwarmen, vooral bij temperaturen boven 60 graden Celcius
 • 4 < pH < 5: de stabiliteit van inuline vermindert, afhankelijk van temperatuur en verhittingstijd
 • pH >= 5: inuline is stabiel bij verhitting tot 100 graden Celcius
 • In pH neutrale en basische ‘omgeving’ (pH >= 7): insuline is stabiel onafhankelijk van pH, temperatuur en verhittingstijd

[25] De pH-waarde van groenten en fruit Een overzicht van de pH waarden van allerlei soorten groenten en fruit op de website Gezondheidsnet.

[26] Definities Koolhydraten en suikers Uitgebreide definities van koolhydraten en suikers opgesteld door het Kenniscentrum Suiker & Voeding.

[27] Welke koolhydraten zijn er? Overzicht van de verschillende soorten koolhydraten, op de website van het Kenniscentrum Suiker & Voeding. In deze tabel worden ook polyolen genoemd.

[28] Wat zijn polyolen? Definitie van polyolen op de website van het Kenniscentrum Suiker & Voeding. Polyolen worden ook wel suikeralcoholen genoemd. De structuur van suikeralcoholen is voor een deel gelijk aan suiker en voor een deel aan alcohol. Suikeralcoholen zijn net zo zoet als suiker maar kunnen in het menselijk lichaam minder goed worden verteerd. Hierdoor leveren ze minder calorieën (2,4 kilocalorieën per gram).

[29] Wat betekent de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ op verpakkingen? Uitleg over deze claim die je tegen kunt komen op etiketten. De uitleg komt van de website van het Kenniscentrum Suiker & Voeding. Hier lees je dat een voedingsmiddel dan nog steeds gezoet kan zijn met: bulkzoetstoffen zoals polyolen (bijvoorbeeld sorbitol en xylitol) of intensieve zoetstoffen zoals steviolglyco¬siden, aspartaam of sucralose.

Ook is de claim toegestaan als een voedingsmiddel van nature suikers bevat en er geen suikers of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen zijn toegevoegd. Wel is een fabrikant verplicht te vermelden in hoofdletters dat het voedingsmiddel in kwestie van nature aanwezige suikers bevat, dus als volgt: ‘DIT PRODUCT BEVAT VAN NATURE AAWEZIGE SUIKERS’.

Bij toevoeging van honing, stropen (moutstroop, maïsstroop, appelstroop, enz.) en/of al dan niet geconcentreerd vruchtensap toe, dan is het verboden de claim te gebruiken.

[30] De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl Blog die gaat over hoe de aardappel een plaats kan hebben in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl. Met o.a. informatie over resistent zetmeel.

[31] De schokkende waarheid over natuurlijke aroma’s Blog over natuurlijke aroma’s. Met link naar een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over natuurlijke aroma’s.

[32] E100-199 Overzicht van E-nummers met daarbij vermeld of ze beschouwd worden als onschuldig, verdacht, gevaarlijk, etc.

[33] E101 Riboflavine, Riboflavine-5′-fosfaat, Vitamine B2 Uitleg over de kleurstof riboflavine op de mooie Belgische website Goed Geweten die ook probeert om ervoor te zorgen dat je leert om etiketten te ontcijferen.

[34] Weet wat je eet; E-nummers lijst Mooie website waarop je kunt zoeken naar E-nummers en hun veiligheid.

[35] Eet ik bewust? Alles over citroenzuur (E330) Artikel over E330 op ‘9 for news’, een website voor vrij en onafhankelijk nieuws. Citroenzuur is het meest gebruikte voedingszuur in de EU. In dit artikel lees je dat het niet alleen tot tandbederf kan leiden, omdat het vaak in combinatie met suiker gebruikt wordt, maar dat het er ook voor zorgt dat ons bloed makkelijke zware metalen als aluminium opneemt.

[36] De zure waarheid omtrent citroenzuur: E330 niet zo onschuldig Artikel op de website van GoedGezond.info over citroenzuur. Er staat hoe E330 op grote schaal geproduceerd wordt met een genetisch gemanipuleerde schimmel en dat er geen citrusvrucht aan te pas komt. Maar je leest ook de mogelijke bijwerkingen van regelmatig E330 gebruik (o.a. spiertrekkingen, vermoeidheid en stemmingsveranderingen) en dat het gevaarlijk kan zijn o.a. bij mensen die nierproblemen of hartschade hebben. En bij een onderzoek uit 1949 werd duidelijk dat kankerweefsel grotere concentraties van E330 bevatten dan andere cellen. In sommige landen wordt E330 dan ook beschreven als ‘hoogst gevaarlijk / cancereus additief’.

[37] Lijst van schadelijke E-nummers Overzicht van E-nummers met kleurcodering (groen, oranje, rood) voor wat betreft de schadelijkheid op de website van aHealthyLife. Deze lijst is door hen zelf opgemaakt, zeggen ze. Helaas is er geen bronvermelding, waaruit je zou kunnen opmaken op basis van welke informatie deze indeling tot stand is gekomen.

[38] De invloed van toegevoegde (natuurlijke) aroma’s op je stofwisseling Artikel op de website van Josien Schuttevaard die een eigen praktijk heeft als diëtiste / voedingsdeskundige, over aroma’s en extracten. Het artikel leest niet overal even prettig, een beetje als slecht vertaald Engels, maar geeft wel een indruk van wat aroma’s (zelfs natuurlijke aroma’s) tot op celniveau in ons lichaam tot stand kunnen brengen. Dit komtomdat aroma’s onze zintuigen prikkelen en hierdoor lichamelijk reacties tot stand brengen, in afwachting van de voeding waarvan je lichaam denkt dat er aan komt. Maar dan komen de verwachte brand- en bouwstoffen niet, of niet in een vorm die het lichaam herkent en waar het wat mee kan. Dit alles kost energie en bouwstoffen en hiervan raakt je lichaam uiteindelijk uitgeput.

[39] Vitamine-C is minder goed voor je dan je denkt Artikel van wetenschapsjournalist Gard Simons op de website BNNVARA. Hij beschrijft hoe de enorme markt voor vitamine-C (onterecht) ontstaan is. Maar hij legt ook uit dat grote hoeveelheden anti-oxidanten het risico op kanker en hart- en vaatziektes zelfs verhoogt. Dus eet groenten en fruit, maar laat die vitamine C-pil maar voor wat het is.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

 1. Hoi Cora,
  Fijn om alles compact bij elkaar te hebben staan. Kun je mss een link maken om de tekst te printen, of wil je de tekst aan me mailen als je tijd hebt?
  Groetjes van Dianne

  • Hoi Dianne,
   Dank je wel. Ik zal zodra ik tijd heb, eens kijken wat ik daarvoor (het beste) kan doen. Je hoort nog van me.
   Groetjes, Cora

  • Hoi Dianne, er staat nu onderaan de tekst van elke blog een extra rijtje knoppen (met de namen Print, PDF, Email). Daarmee kun je de tekst zonder plaatjes printen, als PDF opslaan of naar jezelf of per email versturen. Ik gebruik hiervoor een plug-in, dus ben afhankelijk van hun implementatie. Helemaal ideaal is het nog niet. Ook staan er nu wel veel print-opties op één pagina, die allemaal ook weer net anders werken. Dus er is nog wat werk aan de winkel voor mij. Maar voorlopig kun jij hiermee denk ik doen wat je zocht. Zo niet, hoor ik het wel. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.