Ik ben de laatste tijd wat meer met teffmeel aan het experimenteren. Het is een glutenvrije graansoort die veel voedingsstoffen bevat. Bovendien wordt altijd de hele korrel gemalen omdat deze zo klein zijn. Daarom is het altijd volkorenmeel.
Gezonde teff-yacon basis
Toen ik onze eerste yaconplant van het jaar had geoogst besloot ik om een pannenkoek te proberen te maken op basis van teff en yacon. Voor een zoete pannenkoek die past binnen mijn gezonde leefstijl zonder suiker en kunstmatige zoetstoffen. Ik heb de yacon geraspt en door het beslag gedaan. Voor een zoete, maar wel héél gezonde basis. In deze blog lees je meer over de gezondheidsvoordelen van yacon: Yacon – Peruaanse gezondheid uit de Hollandse moestuin.
De eerste poging was nog niet helemaal perfect. Zeker nu de yacons nog vers zijn, komt er veel vocht uit. M’n eerste pannenkoek was dan ook een beetje te vochtig en was nog een beetje te flets. Er mocht wat meer smaak aan zitten. De dag erna heb ik aan het overgebleven beslag nog wat teff en ook wat peper en zout toegevoegd. Toen was het veel beter.
Met appeltjes, kaneel en… yaconsiroop
Het teff-yacon beslag bleek een heerlijke basis voor een zoete pannenkoek. Helemaal perfect in combinatie met de appeltjes en kaneel. Eventueel met wat heerlijke toppings, zoals een klont roomboter, opgeklopte slagroom zonder suiker of, helemaal luxe, met yaconsiroop. Die siroop maakt m’n moeder zelf van eigen oogst yacons. Het is veel werk en er zijn best wel wat yacons voor nodig, dus we gebruiken het spaarzaam. Maar goed ook, want anders voed ik misschien weer een verlangen naar zoet. Dat zou ik niet willen. Maar af en toe zo’n uitspatting voelt daarmee wellicht nog meer als het summum van eetgeluk!
Zoet, maar toch heel gezond!
Een stemmetje in mijn hoofd probeert mij te vertellen dat zo’n zoete pannenkoek met appeltjes vel te lekker (en te zoet) is om gezond te zijn. Toch weet ik dat het tegendeel waar is. Het recept bevat alle ingrediënten van een volledige maaltijd. Zo zitten er groenten in (yacon), eiwitten (eieren en slagroom) en vetten (slagroom en kokosvet). Daarnaast bevatten teff, yacon en appel veel vezels, vitamines en mineralen.
Tot wel 40% van de koolhydraten in teff is afkomstig van resistent zetmeel. De zoetheid van yacon komt van inuline. Zowel het resistente zetmeel als de inulinevezels kunnen we zelf niet verteren. Ze gaan onverteerd door naar de dunne darm, waar onze goede darmbacteriën er hele gezonde eindproducten van maken. Heel gezond voor je darmwand bijvoorbeeld en ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het herstellen van een ‘lekkende darm’. Bovendien hebben deze koolhydraten geen negatieve invloed op je suikerspiegel. Onderzoek laat zelfs zien dat het helpt om problemen met insuline te herstellen. Het ene zoet is het andere niet, dat blijkt wel weer!!
Deze pannenkoeken zijn veel gezonder dan de naam doet vermoeden. Je kunt dit dus prima als lunch of diner maken. Maar je kunt natuurlijk ook een lekker gevulde soep vooraf eten. Dat doen wij ook. Dan wordt het een soort toetje. Niks mis mee, zou ik zeggen.
Teff-yacon pannenkoek met appeltjes en kaneel
Ingrediënten
- Voor het beslag:
150 g teff (+ wat extra als het beslag te vochtig is)
2 tl (wijnsteen)bakpoeder
1 tl kaneel
1/2 tl Keltisch zeezout
4 eieren
4 el slagroom
1 tl vanilleextract
1 middelgrote yacon (ik heb ‘m gewogen, maar ben vergeten het op te schrijven)
verse peper en Himalayazout, naar smaak
kokosvet, om te bakken
- Voor de vulling:
1-2 appel(s)
kaneel
- Eventueel, voor erbij:
roomboter
opgeklopte slagroom, zonder suiker
yaconsiroop (ik gebruikte yaconsiroop die m’n moeder zelf heeft gemaakt van eigen oogst yacons)
Stappen
- Maak het beslag:
- Doe het teffmeel, bakpoeder, kaneel en Keltisch zeezout in een ruime kom. Meng het door.
- Voeg de eieren, slagroom en vanilleextract toe. Mix het tot een dik, glad beslag.
- Rasp de yacon op een vrij fijne rasp. Vang het vocht op.
- Voeg het rasp en het vocht bij het beslag.
- Mix het erdoor en breng het beslag op smaak met zout en peper.
- De dikte van het beslag hangt af van de hoeveelheid vocht uit de yacon. Voeg eventueel iets meer teff toe wanneer het beslag te dun is. Voeg wat slagroom of water toe als het beslag te dik is.
- Maak de vulling:
- Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd ze in schijfjes. Strooi er kaneel over.
- Bakken:
- Verhit wat kokosvet in een pan. Giet hierin wat beslag en laat het uitlopen over de bodem.
- Leg de schijfjes appel op het beslag.
- Laat nu de onderkant bruin worden. Draai de pannenkoek om.
Het omdraaien van een pannenkoek met vulling kan een uitdaging zijn. Je kunt er eventueel een deksel of een plat bord voor gebruik. Leg deze over de koekenpan en draai ze dan samen om. De pannenkoek ligt dan ondersteboven op het bord. Gebruik ovenhandschoenen! Laat daarna de pannenkoek van het bord terug in de pan glijden. - Laat nu ook deze kant goudbruin en knapperig worden.
- Serveer de pannenkoek eventueel met roomboter, slagroom zonder suiker of yaconsiroop. Smakelijk!
Notities
- Voor circa 2 personen (maar eet tot je verzadigd bent, dus pas het gerust aan aan jouw behoefte).
- RMR2.0: Teffmeel staat, net als andere glutenvrije meelsoorten en amandel- en kokosmeel op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Yaconsiroop staat niet op de lijsten, maar past wat mij betreft ook op de lichtrode lijst; vergelijkbaar met rauwe honing. Gebruik van producten van de lichtrode lijst past niet bij fase 2 en 3. Slagroom staat op de oranje lijst A. Gebruik daarvan is zeer beperkt in fase 3.
- RMR2.0 fasen: Dit recept past bij fase 1 en 4. Gebruik ook dan de producten van de lichtrode lijst met mate en alleen als het je eigen gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt. Zoek je een pannenkoekenrecept wat ook past bij fase 2 en 3 kijk dan eens hier: ‘Zaden- en pittenpannenkoek met kaas en spek‘.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.