Soep zonder bouillonblokjes. Zonder het keukenzout en de smaakversterkers dus. In ons gezin inmiddels heel gewoon. Maar dat was niet altijd zo. En voor veel mensen is het dat nog steeds niet.
Het zo ingeburgerde bouillonblokje hebben wij jaren geleden resoluut de deur uit gedaan. Ik schreef er destijds deze blog over: Bouillonblokje in de ban. Dat is alweer vijf jaar geleden. Mijn bevlogenheid is er niet minder op geworden. Ik wil nog steeds mensen inspireren om ook hun bouillonblokjes te dumpen.
Gemak dient de mens???
Bouillonblokjes zijn makkelijk; dat zeker. Maar echt niet gezond. Net als veel kant-en-klare smaakmakers. Hoe makkelijk ook; ze kunnen wel invloed hebben op je kort- en of lange termijn gezondheid. Want alle kleine beetjes tellen op. En dat is het me niet waard.
Sinds we geen bouillonblokjes meer gebruiken, zijn onze dagelijkse soepjes eigenlijk alleen maar smakelijker geworden. Nu we gewend zijn aan puur en onbewerkte voeding, vinden we Keltisch zeezout bijvoorbeeld véél lekkerder dan keukenzout. En een soep gemaakt met Keltisch zeezout en kruiden ook lekkerder dan één gemaakt met een bouillonblokje.
Bovendien zit er nu veel meer variatie in die soepen. Met een bouillonblokje voeg je steeds dezelfde smaakmakers (en de superongezonde smaakversterkers!) toe. Met kruiden kun je juist heel veel variëren. En dat proef je.
Inspiratie uit de professionele keuken
Deze keer maakte ik een overheerlijke uiensoep. Deze soep is gebaseerd op een recept van de website Culinea.nl. Je vindt het onderaan bij de Bronnen. Ik kwam er toevallig bij terecht en was onder de indruk van de foto en het verhaaltje dat erbij stond. Ik was gelijk enthousiast om deze uiensoep te maken. Een beetje aangepast, zodat het past bij onze leefstijl. En bij de Real Meal Revolutie 2.0.
Inmiddels heb ik het verhaal van Hanneke, de vrouw achter de website, ook gelezen en ben ik nog meer onder de indruk. Ze is (bijna letterlijk) opgegroeid in de keuken van het restaurant van haar ouders. Ze heeft zelf ook horecadiploma’s en in de horeca gewerkt. Daar valt dus wel het één en ander van te leren. Ik heb dan ook de website gemarkeerd om later nog een verder op te snuffelen.
Tóch een overheerlijke en krachtige soep
Helaas vergat ik om spekjes te kopen. Die zaten wel in Hanneke’s recept en die had ik ook graag in m’n eigen soep gedaan. Maar ik had geen tijd om terug te gaan naar de winkel. (Zelfgemaakte) runderbouillon had ik ook niet, dus die heb ik vervangen. Daarmee werd het recept wel gelijk geschikt voor vegetariërs.
Ondanks het ontbreken van die spekjes en de bouillon, werd het een overheerlijke soep met een krachtige smaak. Dat bewijst maar weer eens dat je ook zonder bouillonblokje en bouillon toch de heerlijkste soepen kunt maken.
Uiensoep met kaas-oopsie
Ingrediënten
- Voor de uiensoep:
4 flinke uien
2 tenen knoflook
scheut olijfolie
25 g roomboter
2 laurierbladen, liefst vers
paar takjes elk van rozemarijn, tijm, salie, bonenkruid
1,5 – 2 el witte teff
125 ml witte wijn (of vervang door groentenbouillon of water met kruiden)
0,5 liter rooibosthee (naturel; zonder extra smaakje) of vervang door water
water
1 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
1,5 tl Zwolsche stoof-kruidenmix (Jonnie Boer; tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper)
verse peper
- Voor de oopsies met kaas:
1 oopsie p.p.
knoflookkruidenboter, of vervang door roomboter
1 plakje brie
2 plakjes belegen of oude kaas
beetje paprikapoeder
Stappen
- Voor de uiensoep:
- Maak de uien en de knoflook schoon.
- Snijd de uien in 1/4 ringen en hak de knoflook fijn.
- Doe de uien in een soeppan met dikke bodem. Meng er een scheut olijfolie en de roomboter door. Smoor de uien op middelmatig vuur en roer ze regelmatig om. Laat ze op deze manier zacht en zoetig worden.
- Voeg de laurierbladen toe.
- Maak ondertussen de rest van de verse kruiden schoon en snijd ze fijn. Roer ze door de uien.
- Roer de witte teffmeel door de uien en laat dit in een paar minuten gaar bakken.
- Blus het uien-teff-mengsel af met de witte wijn en laat al roerende de alcohol verdampen.
- Voeg dan scheut voor scheut de rooibosthee toe en roer tussendoor tot de soep weer glad is. Vul aan met extra water tot circa 2 – 2,5 liter soep, of tot de soep de gewenste dikte heeft.
- Breng de soep op smaak met het Keltisch zeezout, de Zwolsche stoof-kruiden en peper.
- Voor de oopsies:
- Smeer elke oopsie in met knoflookkruidenboter. Leg er een plakje brie en de belegen of oude kaas op. Strooi er een beetje paprikapoeder over.
- Zet de oopsies circa 8 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius of onder de grill, tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Serveer de soep met de oopsies.
Notities
- Voor circa 2 – 2,5 liter soep.
- Airfryer tip: Ben jij ook een Airfryer fan en denk je erover om je oopsie met kaas in de Airfryer klaar te maken? Wees je er dan van bewust dat de plakjes kaas kunnen gaan ‘rondvliegen’ en daarbij tegen het grill-element kunnen belanden. Geen goed idee weten wij inmiddels 😉
- RMR2.0: Teffmeel staat (als glutenvrije graansoort) op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Brie staat als zachte volle zuivel op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Ook de oopsies bevatten volle zachte zuivel.
- RMR tip: Witte wijn staat op de grijze lijst. Dat is de lijst van producten die niet noodzakelijkerwijs bijdragen aan een goede gezondheid, maar die voor sommige mensen moeilijk op te geven zijn. Het is een lijst waarbij je je eigen (hopelijk gezonde) keuzes en afwegingen moet maken. Zelf gebruik ik alcohol zeer matig. Alleen heel af en toe in het eten. In dit recept laat je de alcohol ook verdampen. Je kunt het echter ook vervangen door bijvoorbeeld groentenbouillon of water met kruiden.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 2 en 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Als je het teffmeel weglaat en een heldere soep maakt, past dit recept ook bij fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Voor fase 3 kun je de aanpassing voor fase 2 volgen. Tijdens fase 3 geldt bovendien dat je iedere dag 1 product kunt kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Eén oopsie met een plakje brie past binnen dit dagtotaal. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om deze weg te laten.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Bronnen
[1] Franse uiensoep Het oorspronkelijke recept, waarop ik mijn recept baseerde. Het oorspronkelijke recept past niet bij de Real Meal Revolutie 2.0, o.a. door het gebruik van bloem en stokbrood. Ik heb het daarom wat aangepast.