Het was maar goed dat deze winterse, goed gevulde soep zo lekker was. Ik had mezelf namelijk wel iets verkeken op de hoeveelheid. Dat kwam doordat er op het eind de witte bonen en het rundvlees nog bij gingen.

Gelukkig kun je de soep ook goed invriezen. Mocht je dus net als ik eindigen met een te grote pan soep, is dat eigenlijk helemaal geen probleem. Tenzij (net als bij ons) de vriezer toch al erg vol zit. Maar dan kun je er vast je ouders, buren of vrienden blij mee maken.

Goede planning

Voor deze soep is wel wat planning nodig. De witte bonen week je namelijk het best zelf. Zet ze de avond van te voren al in het water. Liever nog een dag van te voren. Zelf weken en koken is gezonder en scheelt veel koolhydraten. Zie mijn eerdere blog ‘Zelf peulvruchten weken en koken maakt het verschil‘.

Zelf breng ik dan ‘s ochtends de bonen aan de kook en zet ze goed geïsoleerd weg in een oude slaapzak of deken. Ook het vlees maak ik ‘s ochtends vroeg op eenzelfde manier klaar en laat het dan verder garen. In tussentijd heb ik er dan geen omkijken naar.

Dit is geen instantsoep. Het kost even tijd maar dan heb je ook wat. Dit is namelijk niet alleen een hartverwarmende soep, maar ook een echte maaltijdsoep. Eet ervan tot je verzadigd bent en je hebt alles binnen wat je nodig hebt.

Wil je de soep sneller maken, kies dan voor kant en klare soepgroenten.

Currysoep met witte bonen en rundsvlees

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het soepvlees:
  • circa 425 g runderriblappen

  • kokosvet

  • 1 1/2 el currykruiden (zelf gebruikte ik currykruiden die onze dochter Maaike heeft gemaakt, waar ook Keltisch zeezout in zit)

  • Keltisch zeezout of Himalayazout, naar smaak

  • 1 teen knoflook

  • 10 g gember

  • 1 ui

  • winterse tuinkruiden, vers of gedroogd (ik gebruikte laurier, tijm, rozemarijn, bonenkruid, salie en maggikruid)

  • warm water

  • 1 el appelciderazijn

  • Voor de rest van de soep:
  • 2 teentjes knoflook

  • 1/2 pepertje, of naar smaak

  • 1 grote ui

  • 1 – 1 1/2 kg (soep)groenten (ik gebruikte knolselderij, wortel, wortelpeterselie, yacon, chayote, paprika, zoete aardappel, prei en kastanjechampignons)

  • kokosvet

  • 1 1/2 el gele currypasta (of vervang door extra currykruiden)

  • circa 300 g witte bonen (zelf geweekt en gekookt)

  • 200 ml kokosmelk

  • Keltisch zeezout, naar smaak

Stappen

  • Voor het soepvlees:
  • Snijd de runderriblappen in stukjes, of vraag of de slager dat voor je wil doen.
  • Smelt kokosvet in een braadpan en laat goed heet worden. Voeg de stukjes rundvlees toe en strooi er de currykruiden en zout naar smaak over.
  • Bak het vlees rondom mooi goudbruin en laat ze daarna op klein vuur verder sudderen.
  • Maak ondertussen de knoflook, gember en ui schoon. Hak knoflook en gember fijn en snipper de ui. Voeg toe aan het vlees en roer goed door.
  • Ris de verse kruiden van de takjes en hak ze fijn, met uitzondering van de laurierblaadjes. Deze gaan heel de pan in en vis je er later uit. Voeg de kruiden toe aan het vlees.
  • Doe warm water bij de pan tot het vlees onder staat. Doe er de appelciderazijn bij en laat het geheel aan de sudder komen.
  • Laat het vlees nu op laag vuur verder gaar sudderen. Dit duurt waarschijnlijk zo’n 1 tot anderhalf uur.

    Alternatief
    : zet het vlees nu goed geïsoleerd weg (bijvoorbeeld in een oude slaapzak, dekbed of ouderwetse hooikist) en laat het verder gaar worden. Dit duurt uiteraard langer, maar je hebt er nu geen omkijken naar en het kost geen energie. Je kunt het dan tussendoor nog een keer opnieuw opwarmen om het garingsproces te versnellen. Ik maak het vlees altijd ‘s ochtends klaar en zet het dan zo weg. Het is dan gaar wanneer ik het ‘s middags nodig heb.
  • Voor de rest van de soep:
  • Maak knoflook, pepertje, ui en de rest van de soepgroenten schoon. Hak de knolook en het pepertje fijn, snipper de ui en snijdt de rest van de soepgroenten niet te fijn.
  • Smelt kokosvet in de pan. Smoor hierin de ui met de knoflook en het pepertje. Voeg daarna de soepgroenten toe. Doe dit liefst in etappes, waarbij je per keer de groenten toevoegt die ongeveer even lang nodig hebben om gaar te worden. Begin met de groenten die het langst nodig hebben. Op deze manier zijn alle groenten op het laatst (beet)gaar.
  • Voeg de gekookte witte bonen met het kookvocht en de currypasta of currykruiden toe en roerbak deze even mee. Voeg dan het blikje kokosmelk toe en roer goed door.
  • Voeg het vlees toe en roer alles goed door.

    Vul de soep aan met water. Ik vulde het blikje van de kokosmelk circa 3 keer met water, maar kijk ook wat je zelf lekker vindt. Breng de soep op smaak met verse peper, Keltisch zeezout en/of extra currykruiden.

Notities

  • De hoeveelheid in het recept is goed voor circa 3,5 liter soep. Zelf maakte ik twee keer die hoeveelheid en dat zie je op de foto’s.
  • Appelciderazijn zorgt ervoor dat het vlees malser wordt, omdat het het bindweefsel helpt oplossen. Je kunt ook het vocht van gefermenteerde groenten hiervoor gebruiken. Ik gebruikte het vocht van de groenten die in m’n gefermenteerde chilisaus gingen.
  • Witte bonen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Met de witte bonen is dit recept daardoor niet geschikt voor fase 3 van deze gezonde, koolhydraatarme leefstijlmethode. Laat in fase 3 de witte bonen achterwege en kies vooral je soepgroenten van de groene lijst en eventueel met mate van de oranje lijst A.
  • Meer over de vet gezonde methode van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.
  • Voor een vegetarische versie laat je het vlees achterwege. Je haalt dan je eiwitten vooral uit de witte bonen. Eventueel kun je nog gekookte eieren toevoegen voor extra eiwitten. Ook in combinatie met het rundvlees zijn de eieren nog steeds lekker bij de soep.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.