Deze keer een eenvoudig, maar superheerlijk recept met knolselderij en spruitjes.

Ik maakte deze schotel van ingrediënten die ik op dat moment in huis had. De roombrie was over van het gourmetten en de spruitjes en spekjes had ik in huis gehaald voor onze favoriete spruitjessoufflé-schotel. Maar toen at onze zoon, groot liefhebber van die schotel, ineens niet thuis. Ik besloot de soufflé even uit te stellen en nu maar iets anders te maken. Met een knolselderij uit eigen tuin werd het dit heerlijk aardse gerecht!

Het past helemaal bij deze tijd van het jaar. Zo eet je seizoensgebonden en lokaal en het is ook nog een budget-vriendelijk. Wat wil je nog meer?

Knolselderij met spruitjes, spekjes en roombrie

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 300 g spekjes

 • circa 850 g knolselderij

 • circa 600 g spruitjes

 • eventueel kokosvet

 • 3 tl za’atar

 • 1/2 tl Keltisch zeezout

 • 100 g roombrie

Stappen

 • Bak de spekjes krokant. Roer regelmatig even door en haal ze op tijd uit de pan.

  Ik bak sinds kort m’n spekjes met een deksel op de pan. Dat gaat heel erg goed en voorkomt een boel gespat.
 • Maak de knolselderij schoon en snijd deze in blokjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze meteen.
 • Bak de knolselderij in het spekvet tot ze mooi bruin beginnen te kleuren.
 • Voeg dan de gehalveerde spruitjes toe en roerbak deze mee. Voeg indien nodig extra kokosvet toe. Blijf (regelmatig) roeren, zodat de spruitjes niet aanbranden.
 • Voeg de za’atar en het Keltische zeezout toe en roerbak deze even mee. Doe er dan de stukjes roombrie bij.
 • Laat de roombrie warm worden en wat smelten. Smakelijk! Je kunt deze schotel eten als hoofdgerecht of bijgerecht. Wij aten er een gehaktbal en een gepofte zoete aardappel bij.

Notities

 • Voor een vegetarische variant vervang je de spekjes bijvoorbeeld door stukjes walnoot.
 • RMR2.0:  Knolselderij en roombrie staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven kun je het geschikt maken voor fase 3.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de knolselderij door 2 uien en 2 preien en 2 teentje knoflook. De roombrie kun je in het recept laten, want tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml (circa 60 gram) per dag.  In dit recept zit 100 gram, dus de hoeveelheid per persoon past binnen de maximale daghoeveelheid (uiteraard ook afhankelijk van wat je verder die dag eet van de oranje lijst A). Je kunt de roombrie ook vervangen door harde (geiten)kaas. Harde kaas staat namelijk op de groene lijst.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Nieuw hier! Geef je ook hoeveelheid koolhydraten door
  En is het allemaal voor 4 Personen??
  Dank en een fijne jaarwisseling van mij.

  • Hallo Violetta, je had me ook een email gestuurd die ik inmiddels beantwoord heb. Het klopt dat (bij je eerste reactie) het bericht niet automatisch verschijnt. Dit is het antwoord wat ik je via mail verstuurde: Ik probeer de recepten wel een beetje te richten naar 4 personen.
   Ik kook voor ons gezin (met 4-5 personen die mee-eten), vaak voor twee dagen, en afhankelijk van hoeveel het dan is, halveer ik bijvoorbeeld de hoeveelheid voor op de website. Soms zet ik erbij voor hoeveel personen het is, maar soms vergeet ik dat nog wel eens.
   Zelf eten we vrij altijd een (goed gevulde) soep vooraf, dus dat is ook anders. Bovendien zijn wij grote(re) eters omdat we minder maaltijden eten (we slaan ontbijt altijd over en soms ook de lunch). Je begrijpt het al, ik geef geen garantie  .

   Voor iemand anders bepalen hoeveel hij/zij zou moeten eten past ook niet bij de leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie 2.0 die ik op mijn website gebruik als leidraad. Deze koolhydraatarme, vet gezonde methode is ontwikkeld door Prof. Tim Noakes (die er zelf zijn diabetes mee omkeerde) en is wetenschappelijk onderbouwd. Eén van de belangrijke pijlers van deze methode is intuïtief eten: ‘eet (alleen) wanneer je honger hebt, en dan tot je verzadigd bent’. Daar past natuurlijk ook geen afgemeten portie bij.
   Bij deze methode maak je gebruik van gekleurde voedingslijsten, waardoor je niet hoeft te tellen en te wegen. Vandaar dat ik ook geen koolhydraten tel of vermeld.

   Ik hoop dat ik je hiermee toch geholpen heb. Voor meer informatie over de Real Meal Revolutie2.0 kun je op mijn website kijken: https://ketoenzo.nl/in-vier-stappen-koolhydraatarm-suikervrij-en-vet-gezond/

   Jullie ook een fijne jaarwisseling. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.