Ook bij warm weer hou ik van soep. Ik blijf dat zo’n heerlijke start van m’n maaltijd vinden. Maar het type soep waar ik dan zin in heb, verandert wel met de seizoenen mee. Waar ik bij koud(er) weer hou van zware, maaltijdachtige soepen krijg ik bij warm weer meer zin in lichtere soepen. Nog steeds goed gevuld met allerlei groenten, maar met een andere basis.

Deze week had ik zin in kippensoep. Eerst was het plan om een Chinese kippensoep te maken, maar ‘s ochtends veranderde dat. Ik wilde iets nieuws. Iets verrassends. Ook geen ‘gewone’ Hollandse kippensoep dus. Ik bedacht een variant met een Italiaans tintje. Die ontzettend goed uitviel. Wat een smaak! Door de zelfgemaakte kippenbottenbouillon en alle roergebakken groenten natuurlijk, maar ook door de afwerking van tomaat en pesto. En de rest van het gezin was het daar (gelukkig) helemaal mee eens!

Italiaanse kippensoep met tomaat en pesto

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de kippen(botten)bouillon en kippenvlees:
  • 2 kippenpoten met vel (circa 550 g)

  • 1/2 el Keltisch zeezout

  • 1 tl appelciderazijn

  • verse Italiaanse kruiden (rozemarijn, laurier tijm, salie)

  • 1 ui, in grote stukken gesneden

  • Voor de groentenvulling:
  • 2 teentjes knoflook

  • 1 ui

  • 2 niet te grote winterwortels

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 1/2 paprika

  • 1/2 dikke of 1 dunne prei

  • 1/2 courgette

  • 1/2 doosje champignons (wilde ik erin doen, maar ben ze vergeten uit de koelkast te halen; op de foto zie je ze daarom ook niet)

  • kokosvet, om te bakken

  • 1/2 el Keltisch zeezout, of naar smaak

  • verse peper

  • 1/2 tl venkelzaadjes

  • 1/2 el gerookte paprika

  • 1/2 el verse Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, salie)

  • sap en rasp van 1/2 citroen

  • circa 1/2 l extra vocht (ik gebruikte rooibosthee, maar je kunt ook water gebruiken)

  • Om te serveren (per kom soep):
  • circa 1/4 tomaat per kom soep

  • verse peper en Himalayazout

  • circa 1 el pesto per kom soep (ik gebruikte walnotenpesto; gemaakt volgens dit recept, maar dan met walnoten in plaats van pijnboompitten)

Stappen

  • Begin ruim van te voren met de kippen(botten)bouillon:
  • Doe de kippenpoten in een soeppan en zet ze ruim onder koud water. Doe er de andere ingredienten van de kippen(botten)bouillon bij en laat het langzaam aan de kook komen.

    Tip: hou wat van je verse kruiden achter om straks bij de soep te doen.
  • Laat deze minimaal een paar uur trekken. Hoe langer hoe smaakvoller. Je kunt dit op een ‘laag vuur’ doen, maar veel energievriendelijker is het om ‘m geïsoleerd weg te zetten. Je kunt daarvoor een hooikist gebruiken, of een dikke (wollen) deken of oud dekbed of slaapzaak. Afhankelijk van hoe goed je isolatie is, kun je de bouillon tussendoor nog een keer opwarmen (terug aan de sudder brengen).
  • Haal wel na een paar uur het vlees van de botten, om te voorkomen dat het overgaar wordt.
  • Doe dan de botten en het vel terug in de pan en laat deze trekken totdat je de bouillon gebruikt. Op deze manier krijg je zoveel mogelijk gezonde mineralen, collageen en vetten uit de botten en het vel in je bouillon.
  • Maak ondertussen de rest van de soep:
  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in stukjes. Hou soort bij soort.
  • Smelt wat kokosvet in een grote soeppan en smoor hierin de uien met de knoflook. Voeg de blokjes wortel toe en roerbak deze mee.
  • Roerbak nu achtereenvolgens steeds één van de groenten; van harde naar zachte groenten, zoals in de volgorde van het recept. Op deze manier zijn ze op het eind allemaal beetgaar.
  • Schep of giet de kippenbottenbouillon nu door een zeef en doe deze bij de groenten in je pan. Voeg het zout, de kruiden, het citroensap en -rasp toe en vul eventueel aan met extra vocht. Ik gebruikte hiervoor rooibosthee, maar water kan ook. Breng de soep op smaak met zout, verse peper en eventueel extra kruiden.

    Doe ook het kippenvlees bij de pan.
  • Serveren:
  • Snijd de tomaat in stukjes. Schep de soep in kommen of borden.
  • Leg er de stukjes tomaat bovenop. Draai er wat peper en Himalayazout over (of nog lekkerder: kruidenzout) en schep er een flinke lepel pesto op. Smakelijk!

Notities

  • Ik maakte een grote pan soep (in totaal 5 liter). Het recept is aangepast voor 2 1/2 liter soep. Zowel de bouillon zelf, als de soep kun je overigens heel goed invriezen (zonder de tomaten en de pesto). Het loont dus om in 1 keer gewoon wat meer te maken.
  • Tip: zet de botten en het vel van de kippenpoten gerust een tweede keer op. Ik laat dan een deel van de bouillon (en alle smaakmakers uit de bouillon) zitten en vul aan met nieuw water en wat extra zout, azijn en kruiden. Dit laat ik op dezelfde manier trekken. Meerdere dagen. Ik warm de bouillon dan 1 keer per dag terug op en zet ‘m dan weer geïsoleerd weg. Op deze manier krijg je ook deze tweede keer nog een heel krachtige én gezonde bottenbouillon die je goed in porties kunt invriezen voor een andere keer!
  • Met de supergezonde bottenbouillon en (op de wortel na) alle ingrediënten op de groene lijst is dit een soep die perfect past bij de Real Meal Revolutie 2.0. Zit je zelf in fase 3 van deze koolhydraatarme leefstijl met gezonde vetten, let dan op de hoeveelheid wortel die je eet. Hou daarbij ook rekening met wat je die dag verder nog eet van de oranje lijst A. Uiteraard kun je de wortel ook prima weglaten.
  • Meer over de vet gezonde en wetenschappelijk onderbouwde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.