Ik vertelde het al bij het recept voor de gedroogde tomaatjes: het is tomatentijd. Mijn moeder heeft zowel buiten als in haar kas allerlei soorten tomaten. Klein en groot.

Door de goede zomer en de goede zorgen van mijn ouders hebben deze het geweldig gedaan. Mijn moeder verzorgt de planten. Ze bindt ze tijdig op, haalt nieuwe scheuten weg die in de oksels van de plant uitschieten (‘dieven’) en verwijdert af en toe bladeren. Alles om te zorgen dat de plant gezond blijft en goed kan groeien en bloeien. Mijn vader zorgde dat ze ook in de droge periode geen watergebrek hadden.

En dat allemaal terwijl wij met vakantie waren. Nu we terug zijn kan er volop geoogst worden. Uiteraard eten we ze nu vers, want ze zijn echt overheerlijk. Maar dan nog zijn er voldoende over om in te maken.

Dikker dan gepland

Laatst wilde ik er een basissaus voor tomatensoep van maken. Maar omdat ik ondertussen tomaten aan het klaarmaken was om te drogen, was het al een vrij dikke saus geworden. Ook daar kun je natuurlijk soep van maken, maar het bracht me op het idee om er pizzasaus van te maken.

Hierboven zie je het resultaat. Deze pizzasaus kunnen we gebruiken voor op een koolhydraatarme pizza. Met alternatieve bodem dus. Zoals een fathead pizza of een pizza op basis van een gehaktbodem. Met wat losgeruld gehakt kunnen we er ook heel eenvoudig een bolognaisesaus van maken voor in een koolhydraatarme lasagne. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden. Die saus komt echt wel op.

Groene stevia voor nét dat zoetje

Deze tomatensaus is niet alleen heel erg smaakvol maar ook helemaal suiker- en meukvrij!

Voor een klein zoetje heb ik een beetje groene stevia toegevoegd. Dat zijn de fijngesneden en gedroogde blaadjes van onze zelfgekweekte steviaplanten. Het is een helemaal natuurlijk zoetmiddel wat door de Guarani-indianen in Paraguay al 1500 jaar als een medicinaal kruid gebruikt wordt. Groene stevia moet je niet verwarren met het witte poeder wat je in de winkel kunt kopen. Dat is namelijk een chemisch bewerkt product. Het wordt gemaakt van dezelfde steviaplanten, maar heeft niet meer deze gezonde eigenschappen. Witte stevia smaakt ook heel anders.

Groene stevia past ook prima bij een koolhydraatarme leefstijl, want in tegenstelling tot andere / bewerkte zoetstoffen (ook koolhydraatarme) maakt het lichaam géén extra insuline aan wanneer het de zoete smaak van stevia proeft. Dat schijnt te zijn omdat je lichaam het als ‘zoete plant zonder suiker’ herkent. Het weet dat er geen suiker komt en maakt daarom geen insuline om de ‘suikerklap’ op te vangen. Dit werkt zo zolang het in z’n natuurlijke, groene en onbewerkte vorm is.

Heb je geen groene stevia of wil je geen zoetstoffen gebruiken? Geen probleem. Deze saus is ook zonder dit kleine zoetje vast fantastisch lekker.

Pizzasaus van verse tomaten

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe tomaten (met veel smaak; dat maakt veel verschil)

  • Gedroogde kruiden en smaakmakers:

    (vervang kruiden gerust door je eigen favoriete pizza- of Italiaanse kruiden)
  • 2 1/2 tl Keltisch zeezout

  • 1 el elk van oregano, basilicum

  • 1 tl elk van gerookte paprika, bieslook, peterselie

  • 1/2 tl elk van kurkuma, salie, bonenkruid, tijm

  • 1/4 tl grof gemalen peper

  • optioneel: 1/2 tl groene stevia

  • Groentenvulling:
  • 1 grote teen knoflook

  • vers pepertje, naar smaak (ik gebruikte 1 pittige peper inclusief de zaadjes voor 5 kg tomaten)

  • 1 ui

  • 1 paprika

  • kokosvet

Stappen

  • Tomaten snijden en indikken:
  • Snijd de tomaten met vel in grove stukken. Leg de stukjes eventueel in een vergiet, zodat er al wat vocht uit kan lekken. Dit vocht kun je opdrinken of bijvoorbeeld voor een soep gebruiken. Ofschoon het vrijwel doorzichtig en kleurloos is, heeft het heel veel smaak (en uiteraard voedingsstoffen).
  • Breng de stukken tomaat in een ruime pan aan de kook. Roer af en toe om, zodat het niet aankoekt aan de bodem. Laat de tomaten op een lage temperatuur verder pruttelen. Blijf af en toe roeren. Hoe langer je dit doet, hoe meer vocht er verdampt en hoe dikker de saus zal zijn.
  • Maak ondertussen de groentenvulling:
  • Verwarm wat kokosvet in een braadpan en fruit hierin de ui met de knoflook glazig. Voeg de paprika toe en roerbak deze nog even mee totdat deze bijna beetgaar is.
  • Pizzasaus afmaken
  • Pureer de tomaten met een staafmixer tot een gladde saus. Wanneer je deze nog niet dik genoeg vindt, kun je ‘m nu nog verder laten indikken.
  • Voeg de kruiden en andere smaakmakers toe, samen met de groenten. Laat nog even doorkoken, zodat de smaken goed intrekken.
  • Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met verse peper, zeezout en/of meer van de andere kruiden.

Notities

  • Je kunt deze saus in het tomatenseizoen ook in een grotere hoeveelheid maken en zo een voorraadje maken voor de rest van het jaar. De tomatensaus kun je dan wecken of in porties in de vriezer bewaren.
  • Ik maakte de saus van 5 kg tomaten en had 11 potjes ter grootte van ongeveer een jampot.
  • Deze saus is gemaakt van verse tomaten en is helemaal meukvrij. Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Dit recept past daarom bij alle fases van deze vet gezonde, koolhydraatarme leefstijl. Meer hierover lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Maak al jaren zelf tomatensaus van verse tomaten. geleerd van mijn schoonmoeder. Voor het zoetje gebruik een klein beetje in hele fijne blokjes gesneden winterwortel. Je hebt er niet veel van nodig en omdat ik de blokjes die te veel zijn invries wordt de zoetheid alleen maar sterker. Voor koolhydraat arm is de hoeveelheid te verwaarlozen, dacht ik! Deze saus van jou zal ik ook eens maken omdat jij er andere kruiden in verwerkt als dat ik doe.

    • Hallo Sjoukje, lekker, hè, zelfgemaakte tomatensaus. En extra speciaal wanneer je het van je schoonmoeder hebt geleerd. Een echt familierecept dus. Winterwortel gebruiken als zoetje is inderdaad ook een heel goed idee. Dat doe ik zelf ook graag; de natuurlijke zoetheid van groenten gebruiken. Ik hoop dat m’n saus je net zo goed zal bevallen als die van je schoonmoeder! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.