Wij vierden de jaarwisseling dit jaar met z’n vieren. Lekker thuis en met twee van onze drie kinderen.

Spelletjes en hapjes

We vinden het alle vier leuk om bord- en kaartspellen te doen. Het plan was om een spel ik pas gekocht had een keer helemaal uit te spelen. Eerder hadden we het alleen een keer half gespeeld. Er was toen te weinig tijd om het uit te spelen. Bovendien hadden we het met open kaarten gespeeld om zo de spelregels snel onder de knie te krijgen. Maar oudjaar was dus voor het échte werk.

Uiteraard wilde onze jeugd ook hapjes voor ‘s avonds. Zelf ben ik niet meer gewend om na het avondeten nog te eten of te drinken, maar bij oudjaar hoort het er toch een beetje bij. We hielden daarom het avondeten licht en simpel, met enkel een soepje. Voor ‘s avonds maakten we allemaal twee borrelhapjes. Minimaal één ervan passend binnen onze gezonde leefstijl zodat David en ik er ook van mee zouden kunnen genieten.

Op de foto hierboven zie je de mini-pizzaatjes, mini-groentenquiches en gemarineerde kipspiezen die we aten.

Nieuwe ervaring

We aten ook iets nieuws. Nieuw voor ons, bedoel ik. Nacho’s. Heel populair; ook onder jongeren. Als borrelhapje bij een feestje of op het terras. Tacochips uit de oven, krokant gebakken met kaas erover. Meestal met wat tomaat en lente-ui en geserveerd met barbequesaus en guacamole.

Onze zoon maakte een variant waar ook ‘pulled chicken’ bij zat. Geplukte stukjes gare kip met barbequesaus erdoor. Voor ons verving hij de tacochips door krokant gebakken, dunne zoete aardappelschijfjes. En wat yaconsiroop voor die zoete ‘touch’ die ook barbequesaus meestal heeft. Je zou dat ook weg kunnen laten of vervangen door rauwe honing.

Ik had wel eens nacho’s gemaakt, maar ik had ze nooit zelf op. Nu wel dus. Weliswaar niet met tacochips, maar dat vind ik helemaal niet erg. Zoete aardappel vind ik heerlijk. Deze zoete aardappel-nachoschotel zit vol smaken en texturen die ieder afzonderlijk erg lekker zijn en elkaar ook nog eens heel mooi aanvullen. Ook de anders hapjes waren heerlijk, maar dit was mijn persoonlijke topper. Al was het maar omdat het nieuw was.

Onze zoon won ook het het kaartspel. Een terechte winnaar van de avond 🙂

Zoete aardappel nachos met pulled chicken en guacamole

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de zoete aardappelchips:
  • 2 zoete aardappelen

  • olijfolie

  • Mexicaanse kruiden (en eventueel als extra: knoflookpoeder, gemberpoeder en/of Thaise rode currykruiden)

  • Voor de ‘pulled chicken’ (= uit elkaar getrokken kip):
  • 1 kipfilet of 2 kipdijfilets

  • Keltisch zeezout

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • Mexicaanse kruiden (met o.a. gerookte paprika, voor het ‘smokey barbeque’-effect)

  • verse peper en Himalayazout

  • eventueel 1 tl yaconsiroop (of laat het weg of vervang het door rauwe honing)

  • Verder voor de nacho’s:
  • 1 tomaat

  • 1 stengel bosui

  • circa 75 g geraspte kaas

  • Voor erbij:
  • guacamole (gemaakt van 1 rijpe avocado, 1 kleine tomaat, stukje bosui, verse peper en Himalayazout, gemalen koriander-, komijn- en mosterzaadjes, limoensap)

  • eventueel crème fraîche

Stappen

  • Zoete aardappelchips:
  • Was en/of schil de zoete aardappel. Snijd in hele dunne plakjes. Meng in een kom met wat olijfolie en de kruiden. Leg ze op een bakplaat naast elkaar en bak ze krokant in de oven op 175 graden Celcius.

    De baktijd is afhankelijk van de dikte van je aardappelschijfjes. Hou ze wel in de gaten, want ze kunnen snel verbranden. Keer ze af en toe om.

    Of gebruik de airfryer: groentenchips uit de Airfryer (Deze blog moet ik nog publiceren; link op dit moment nog niet beschikbaar).
  • Pulled chicken:
  • Kook ondertussen de kip gaar in kokend water met Keltisch zeezout.
  • Giet het water af (dit kun je gebruiken als basis voor een soepje) en laat de kip iets afkoelen.
  • Trek daarna de kip in stukjes met behulp van twee vorken. Meng de kip met de rest van de ingrediënten onder het kopje ‘Voor de pulled chicken’. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Nacho-schotel:
  • Maak de tomaat en bosui schoon en snijd in stukjes.
  • Verdeel de zoete aardappelchips over een kleine ovenschaal. Verdeel er de pulled chicken over.
  • Verdeel er ook de tomaat, bosui en geraspte kaas over.
  • Zet 5-10 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celcius, tot de tomaat en bosui warm en de kaas gesmolten en goudbruin is.
  • Serveren:
  • Serveer de nacho’s met guacemole en eventueel crème fraîche.

Notities

  • Voor 2-4 personen / een kleine ovenschaal.
  • RMR2.0: Zoete aardappel en crème fraîche staan bij de Real Meal Revolutie2.0 op de oranje lijst A. Gebruik van de oranje lijst A is beperkt tijdens fase 3 van de RMR2.0. Van zoete aardappel mag je maar een halve gesloten handvol tijdens die fase. En dat is nog zonder de creme fraiche. Dit recept is daardoor niet echt geschikt voor fase 3. Yaconsiroop staat ook niet vermeld, maar staat bij mij op m’n persoonlijke lichtrode lijst (vergelijkbaar met rauwe honing). Gebruik van de lichtrode lijst is beperkt tot fase 1 en 4 van de RMR2.0. Je kunt de yaconsiroop/honing ook weglaten of vervangen door groene stevia. Groene stevia staat op mijn “persoonlijke groene lijst”. De andere ingrediënten staan op de groene lijst.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is dus geschikt voor fase 1 en 4 en met de aanpassing als hieronder beschreven ook voor fase 2.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: als je de yaconsiroop weg laat is dit recept zonder beperkingen ook geschikt voor fase 2.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.