Deze bonbons hebben een zachte vulling van onder andere dadels en amandelpasta. Ze zijn onweerstaandbaar lekker en bevatten geen toegevoegde suikers of zoetstoffen.

Voor een speciaal moment

Maar laat je niet misleiden. Door de dadels zijn ze ook echt zoet. Zie ze daarom als een traktatie voor een speciaal moment. Zodat je ook bij een gezonde leefstijl af en toe iets kunt vieren met een lekkernijtje. Ik zie dit niet als een tussendoortje voor alle dag.

Ofschoon de zoetheid komt van pure, natuurlijke producten, kunnen ze natuurlijk toch je bloedsuiker laten stijgen. Hoevéél ze je bloedsuiker laten stijgen hangt van heel veel factoren af. Het ligt aan je eigen insulinegevoeligheid, aan het moment van de dag dat je ze eet, het aantal eetmomenten op een dag en verder aan allerlei leefstijlfactoren zoals slaap, beweging, ontspanning (of juist stress), zonlicht en blootstelling aan een natuurlijke omgeving.

Wie wat bewaart…

Maak ze zeker niet te groot en let op als je zelf weet dat je een probleem hebt met zoetigheid. Ofwel omdat je insuline-resistent bent, of omdat je van jezelf weet dat ze je zoete trek teveel stimuleren.

Je kunt deze bonbons gelukkig ook heel goed in de vriezer bewaren. Het is voor mij alweer een hele tijd geleden dat ik ze maakte. Dat was namelijk met Pasen. En nu begin ik me af te vragen of er nog van deze lekkere bonbons in de vriezer liggen. Met een grote vriezer kunnen ze zomaar nog ergens verborgen liggen…

Dadel-amandelpasta bonbons

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de vulling:
  • 250 g gedroogde (maar wel zachte) medjoul dadels

  • 75 g 100% amandelpasta

  • 15 g kokosvet

  • 1/2 tl vanille-extract

  • optioneel: 15 g cacaopoeder

  • Verder:
  • 150-175 g pure chocolade (80% cacao of hoger)

Stappen

  • Maak de vulling:
  • Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes.
  • Doe ze samen met de overige ingrediënten van de vulling in een keukenmachine.
  • Pulseer tot een egaal mengsel.
  • Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier. Verdeel het mengsel over de bodem en druk goed aan met een siliconen spatel of lepel.
  • Zet minimaal 4 uur in de vriezer, of tot de plak goed opgesteven is.
  • Maak de bonbons:
  • Verdeel de chocolade in stukjes. Pak een pannetje of metalen vorm die je in een andere pan kunt zetten, zonder dat deze de bodem raakt.

    Vul de pan met een laagje warm water en zet hierin het bakje met chocolade. Het bakje mag het water niet raken, anders wordt de temperatuur te hoog. Breng het water aan de kook en laat de chocolade au-bain-marie smelten.
  • Haal de plak vulling uit de vriezer en snijd deze in niet te grote blokjes.
  • Pak steeds een blokje van de vulling. Haal deze door de chocolade en laat de bonbons op een koele plaats opstijven op een bakplaat die je met een bakvel hebt bekleed.

    Daarna kun je ze gebruiken of invriezen. Geniet ervan!

Notities

  • Ik gebruikte een cakevorm van circa 22 x 7,5 cm.
  • Ik proefde het mengsel vóór en nadat ik het cacaopoeder toevoegde. Na toevoegen van cacao proef je de amandelpasta minder goed. Maak zelf je keuze of je wel of geen cacaopoeder wilt toevoegen. Eventueel kun je het ook alleen door de helft van je mengsel doen. Pas dan wel de hoeveelheid aan.
  • Je kunt deze bonbons in de vriezer bewaren. Leg ze dan in een bakje en leg een stukje bakpapier tussen elke laag.
  • RMR2.0: Pure chocolade (80% cacao of meer) en gedroogde dadels staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.